wind_turbin4Εκτός από την παρέμβαση του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, στο οποίο συμμετέχουμε και καταθέσαμε στη Δημόσια Διαβούλευση του Στρατηγικού Σχεδιασμού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2012-2014 Περιφέρειας Κρήτης στις 15-12-2011 σαν Επιτροπή Αγώνα Κρούστα Λασηθίου κατά των βΑΠΕ έχουμε να προσθέσουμε τα εξής:

Το φυσικό περιβάλλον του χωριού μας χαρακτηρίζεται από ένα πανέμορφο δάσος  με πλούσια πανίδα και χλωρίδα και γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί περιοχή νατούρα 2000 (GR 4320002) και καταφύγιο άγριας ζωής (Κ575 ΦΕΚ 510/Β/27-7-1984). Εδώ ζουν ο αγριόγατος της Κρήτης που κινδυνεύει με εξαφάνιση και ελάχιστα άτομα χρυσαετού από τα πλέον απειλούμενα αρπαχτικά πουλιά. Σ’ αυτή τη περιοχή η εταιρεία “Ακτίνα Κρήτης Α.Ε.” έχει κάνει αίτηση στη ΡΑΕ για κατασκευή αιολικού σταθμού ισχύος 17MW,20 Α/Γ (αρ.αίτησης Γ-04722/11-10-2010) και η εταιρεία ΕΛΙΚΑ Α.Ε έχει πάρει άδεια παραγωγής για αιολικό σταθμό ισχύος 32,2MW,14 Α/Γ (αρ.άδειας 1945/2010) στο δάσος του Κρούστα.Στην ιστορική τοποθεσία “του Ξενογιώργη  η  κορφή”, όπου οι προγονοί μας έδωσαν μάχες με τους κατακτητές κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η εταιρεία έστησε ανεμολογικό ιστό, κόβοντας ασφεντάμους και πρίνους, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ούτε τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας. Για μας αυτή η συμπεριφορά ήταν απαράδεκτη και αντίθετη  με τα έθιμά μας. Μπήκαν στο σπίτι μας χωρίς να χτυπήσουν  τη πόρτα, συμπεριφορά που θεωρήσαμε μεγάλη προσβολή. Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Βάρδας  συγκάλεσε συνέλευση των κατοίκων, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής αγώνα για την αντιμετώπιση της απειλούμενης καταστροφής του δάσους και του ευρύτερου  φυσικού περιβάλλοντος του Κρούστα. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας, ο υπεύθυνος της εθελοντικής πυρασφάλειας και πολίτες του Κρούστα. Το δημοτικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου με  απόφασή του έκφρασε ομόφωνα  την συμπαράστασή του στο αγώνα των Κρουστιανών. Η επιτροπή αγώνα οργάνωσε ημερίδα ενημέρωσης, όπου κάλεσε και ενημέρωσαν τους κατοίκους σχετικοί με το θέμα επιστήμονες. Τα στοιχεία ήταν αποκαλυπτικά, τα μεγέθη τρομακτικά! Τεράστιοι δρόμοι (τουλάχιστον 12 μέτρα πλάτος), εκατοντάδες κυβικά μπετόν (τα θεμέλια), χιλιάδες τόνοι χάλυβα (85 μέτρα ύψος ο κάθε πυλώνας), δεκάδες τόνοι πολυεστέρας (35 μέτρα το καθε πτερύγιο)! Η επιτροπή αγώνα κατήγγειλε στο δασαρχείο Αγ. Νικολάου το κόψιμο των ασφεντάμων και πρίνων για την τοποθέτηση του ανεμολογικού ιστού και απαίτησε να διωχθεί η εταιρεία γι’ αυτή της  την ενέργεια. Πράγματι το δασαρχείο έκανε μύνηση στην εταιρεία (9-6-2011) και ανακάλεσε (αρ.πρωτ.1972) την άδεια εγκατάστασης (693/30-3-2011) του ανεμολογικού ιστού που είχε εκδώσει. Η αίτηση ωστόσο της “Ακτίνα Κρήτης Α.Ε.”και η άδεια παραγωγής της ΕΛΙΚΑ Α.Ε. για την κατασκευή αιολικών σταθμών στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Κρούστα στέκουν.

 

Το δάσος για μας δεν είναι ένα άλσος περιπάτου, μία ειδηλιακή εικόνα καρτ-ποστάλ.Πολύ περισσότερο δεν είναι ένα σύνολο βράχων προς κατεδάφιση. Το δάσος για μας είναι πηγή ζωής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Με τους ρητινοσυλλέκτες του παλαιότερα, με τους βοσκούς και τα μιτάτα, τους μελλισόκηπους, τις ξερολιθιές και τα ξωκκλήσια του. Με τα Μινωικά μιτάτα και τα μονοπάτια του, τα τραγούδια και τις ιστορίες των παππουδολαλάδων μας, με τα κόκκαλα των προγόνων μας. Το δάσος για μας είναι η συλλογική μας μνήμη και η ταυτότητά μας.. Πιστεύουμε ότι το νομικό πλαίσιο που καλύπτει τις εταιρείες συνιστά καθεστώς κατοχής και δεν έχει καμία σχέση με τις ενεργειακές μας ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα της κλιματικής αλλαγής να καταστρέφεται ένα δάσος, ο πρωτογενής τομέας, παραδοσιακές δραστηριότητες, ο αισθητικός περίγυρος ,που όλ’ αυτά συνθέτουν τον πολιτισμό μας. Η υλοποίηση των επενδύσεων βιομηχανικής κλίμακας, που θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί το φυσικό περιβάλλον, δεν παραβιάζει μόνο το Ελληνικό σύνταγμα (άρθρο 24 κ.α.) μα και Ευρωπαϊκές συμβάσεις και οδηγίες που έχουν ενταχθεί στην Ελληνική νομοθεσία, (ευρωπαϊκή σύμβαση του τοπίου Νόμος 3827/2010, σύμβαση για τη βιοποικιλότητα Νόμος 2204/1994 κ.α.).  Θεωρούμε επίσης ότι υπάρχει έλειμα στοιχειώδους δημοκρατικής λειτουργίας, όλ’ αυτά να γίνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών.               Ελπίζαμε ότι με το επιχειρησιακό της Περιφέρειας Κρήτης θα βρισκόταν λύση και θα αντιμετωπιζόταν η προγραμματισμένη μετατροπή, των ορεινών κυρίως όγκων, σε βιομηχανική περιοχή. Ελπίζαμε ότι θα αναγνωριζόταν “η κορυφαία έννομη αξία της Ελληνικής φύσεως και των πολυτίμων και ευαισθήτων στοιχείων της (δασών, βουνών, θαλλάσης, νησιών) που συγκροτούν την εθνική ταυτότητα της πατρίδος μας χιλιάδες χρόνια τώρα”. (Μιχαήλ Δεκλερής). Αντιθέτως διαπιστώνουμε, ότι προωθήται η άκριτη και άνευ όρων εγκατάσταση έργων βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ σε ολόκληρη την Κρήτη και σε βάρος της κλίμακας του Κρητικού τοπίου, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.  Επιπροσθέτως ανακοινώνεται και η συμμετοχή των ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης σε χωματερή, σε συνεργασία με μεγάλες ενεργειακές εταιρείες. Η ΔΕΗ ανανεώσιμες με την οποία επιδιώκεται η δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης ήδη έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ, την ΕΛΙΚΑ (συμφερόντων Κοπελούζου), και την Γαλλική EDF που έχει πυρηνικά εργοστάσια! Για όλους τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στους προβλεπόμενους σχεδιασμούς του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τις ΑΠΕ στην Κρήτη.

Το κίνητρό μας είναι η αγάπη για το τόπο μας και το χρέος που έχουμε να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας,τουλάχιστον όπως μας τον παρέδωσαν οι πρόγονοί μας, ενώ το κίνητρο των εταιρειών είναι το κέρδος, που θα προκύψει από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Υψιστο πατριωτικό καθήκον  μας υποχρεώνει να δηλώσουμε την ανυποχώρητη στάση μας στην καταστροφή και το ξεπούλημα του τόπου μας. Θα αγωνιστούμε γι’ αυτό με καθε νόμιμο μέσο, εντός και εκτός Ελλάδος. Δικαιούμαστε ν’ αγαπάμε το τόπο μας και να τον υπερασπιζόμαστε γνωρίζοντας ότι τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας.

Για την Επιτροπή Αγώνα Κρούστα Λασιθίου

 

ο πρόεδρος Γεώργιος Βάρδας
ακολουθούν 965 υπογραφές κατοίκων και φίλων του Κρούστα
Προς: Περιφέρεια     Κρήτης

Προς:

Περιφερειάρχη Κρήτης, Περιφερειακούς συμβούλους, Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης
Κοιν. ΤΕΕ Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης, ΓΕΩΤΕΕ, Μουσείο φυσικής ιστορίας, Μ.Μ.Ε.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos