Γιάννης ΔατσέρηςΣτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, της 16ης Νοεμβρίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Δατσέρης αποτόλμησε μια πρώτη αποτίμηση του γεγονότος της παράδοσης του γλυπτού της «αρπαγής της Ευρώπης», στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ακολουθούν όσα είπε:

Κύριε Πρόεδρε.

Στις 25 Οκτωβρίου 2005 σε μια λαμπρή τελετή στο Στρασβούργο ο Δήμος Αγίου Νικολάου, δώρισε και παρέδωσε στην Ε.Ε. ένα εντυπωσιακό γλυπτό. Το υπέροχο αυτό γλυπτό που παριστάνει την αρπαγή της Ευρώπης από τον Ταύρο-Δια φιλοτεχνήθηκε από τους συμπολίτες μας γνωστούς καλλιτέχνες Νίκο και Παντελή Σωτηριάδη. Μέρος του κόστους, καλύφθηκε από ευγενική χορηγία του κυρίου Παντελή Μαντωνανάκη και μέρος από το Δήμο Αγίου Νικολάου.

Το γλυπτό τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην τελετή αποδοχής της δωρεάς και παράδοσης του γλυπτού, παρούσα στην παραπάνω εκδήλωση, ήταν αποστολή του Δήμου Αγίου Νικολάου με αρχηγό το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου. Μέλη της αποστολής ήσαν αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι μεταξύ των οποίων και εγώ. Κατά την άποψη μου, χωρίς να έχω ειδικές γνώσεις Τουρισμού, το γεγονός αυτό είναι ίσως η σοβαρότερη προσπάθεια πρβολής του Δήμου μας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, αφού
Α) Η τελετή μεταδόθηκε απ’ ευθείας από την Ελληνική Τηλεόραση
Β) Ο Ευρωπαϊκός και ο Ελληνικός έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος ασχολήθηκε έστω και περιορισμένα με το γεγονός και το μύθο
Γ) Ακόμη και τις ημέρες αυτές, παρά το ότι έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από το γεγονός αυτό, πολλές Ευρωπαϊκές εφημερίδες το αναπαράγουν και το προβάλλουν
Δ) Ένα μεγάλο διαστάσεων γλυπτό που ζωντανεύει, με τη φαντασία του καλλιτέχνη και τη βοήθεια γυαλιού κα σφυρήλατου χάλυβα, ένα όμορφο παραμύθι, κοσμεί την είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από τώρα και στο εξής αρκετοί από τους χιλιάδες επισκέπτες του κοινοβουλίου θα θέλουν να μάθουν για το μύθο. Μήπως θα πρέπει στα τουριστικά έντυπα του Δήμου να προσθέσουμε και εικόνα του γλυπτού; Μήπως θα πρέπει να σχεδιάσομε ένα ειδικό έντυπο που θα περιγράφει το μύθο, θα δίνει πληροφορίες για το Δήμο μας και θα περιέχει στοιχεία για τους καλλιτέχνες

Κύριε Πρόεδρε
Ερωτήματα όπως τα παραπάνω και πολλά άλλα πρέπει συζητηθούν. Πο όμως; Πότε; Με ιδιαίτερη έκπληξη, ενόχληση θα έλεγα, διαβάζοντας την πρόσκληση που μας έχετε αποστείλει για Συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 16/11/2005 παρατήρησα ότι, απουσιάζει από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η συζήτηση του παραπάνω θέματος. Δηλαδή δεν θεωρείτε αναγκαίο να ενημερωθεί το Δ.Σ. για τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα της αποστολής; Κατά την άποψη μου το Δ.Σ. πρέπει να ενημερωθεί και συζήτηση να γίνει. ¶λλωστε με απόφαση του Δ.Σ. παρεστήκαμε στην τελετή στο Στρασβούργο. Θα παρακαλέσω, λοιπόν, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. , θέμα ημερήσιας διάταξης, να είναι η ενημέρωση και η εξαγωγή συμπερασμάτων και περαιτέρω ενεργειών.

Ως μέλος λοιπόν της αποστολής του Δήμου στο Στρασβούργο, οφείλω σήμερα κιόλας, στους συναδέλφους μου δημοτικούς συμβούλους, μια, επιγραμματικά έστω, ενημέρωση για τη αποστολή αυτή.
1. Παρά το ότι, όπως παραπάνω αναφέρω, το γεγονός από μόνο του ήταν μια υπέροχη ευκαιρία προβολής του Δήμου μας στην Ελλάδα, με την δημοσιοποίηση του γεγονότος και τη διαφήμιση του, εν τούτοις το γλυπτό παρέμεινε ελάχιστο χρόνο στην πόλη, μια ημέρα μόνο κι η διαφήμιση του υπήρξε ανύπαρκτη. Ακόμη και οι ντόπιοι, ελάχιστοι είχαν την ευκαιρία να το ιδούν από κοντά. Τώρα πια, μόνο εκδρομή στο Στρασβούργο θα τους λύσει την περιέργεια πως να είναι άραγε από κοντά το γλυπτό. Κατά τη γνώμη μου το γλυπτό έπρεπε να παραμείνει και να εκτεθεί στο χώρο της λίμνης η της Μαρίνας, τουλάχιστον μια εβδομάδα, ώστε να υπάρξει καιρός για δημοσιότητα και διαφήμιση του γεγονότος. Αυτό όμως δε συνέβη. Γιατί άραγε;
2. Επειδή γράφηκαν και ακούστηκαν πολλά για την παρουσία στην τελετή παράδοσης, εκπροσώπων και άλλων Νομών της Κρήτης, Βουλευτές, Νομάρχες Δήμαρχοι, πιστεύω ότι: Πέρα από το ότι, τα έξοδα μεταφοράς του γλυπτού καθώς, τα εισιτήρια και η διαμονή όλων μας καλύφθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης, καλώς παραβρέθηκαν και οι παραπάνω. Αλλωστε η παρουσία τους, σε τίποτα δεν επηρέασε, στο να είναι ο Δήμος Αγίου Νικολάου ο τιμώμενος. Ο Αγιος Νικόλαος μπορεί να είναι γνωστός σε πολλές Τουριστικές αγορές, όμως ο Αγιος Νικόλαος είναι Δήμος της ΚΡΗΤΗΣ και η Κρήτη είναι γνωστή σε όλο το κόσμο.
3. Όλα όσα συνέβησαν στο Στρασβούργο είχαν προετοιμαστεί και ήσαν σχεδιασμένα, από τους Κρήτες Ευρωβουλευτές κυρίους Χατζηδάκη Κωστή και Αρναουτάκη Σταύρο τους οποίους το Δ.Σ. με απόφαση του να τους τιμήσει και να ευχαριστήσει και δημόσια.
4. Ιδιαίτερη μνεία στον Γερμανό Ευρωβουλευτή, Κρητικό στην καταγωγή κύριο Γιώργο Χατζημαρκάκη. Η αποφασιστική του παρέμβαση ολοκλήρωσε το γεγονός της παράδοσης του έργου που είχε βαλτώσει και κινδύνευε να χαθεί. Η παρουσία και η φροντίδα του ήταν καταλυτική σε όλα όσα συνέβησαν εκεί. Και συνέβησαν όλα, ομολογώ, με επιτυχία. Η διαδικασία της συνέντευξης τύπου ου Δημάρχου, την παραμονή της τελετής, στην αίθουσα τύπου του Κοινοβουλίου, είχε προετοιμαστεί από τον συμπατριώτη μας. Η ίδια η τελετή, με την παρουσία του Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας, ήταν φανερό ότι ήταν σχεδιασμένη από εκείνο πάντα με τη διακριτική παρουσία και βοήθεια των δυο Κρητών Ευρωβουλευτών. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου οφείλει πολλά στο Γιώργο Χατζημαρκάκη.
4. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι, η Δημοτική Αρχή στην προετοιμασία του γεγονότος παίρνει κακό βαθμό. Αδράνησε από την αρχή, δεν εκτίμησε σωστά το μέγεθος και την αξία του εγχειρήματος και έτσι δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει και να το αναδείξει τόσο όσο θα έπρεπε. Από την άλλη όλα όσα σχεδιάστηκαν από τους Ευρωβουλευτές λειτούργησαν άψογα. Ευτυχώς!
5. Η σύντομη αυτή αναφορά μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου είναι μια απή καταγραφή των γεγονότων. Τίποτα παραπάνω. Αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πρέπει να κατατεθούν και συζητηθούν.
6. Μετά τα παραπάνω δυο προτάσεις μόνο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, με το παραπάνω γεγονός, ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει κατασκευάσει μια τεράστια αόρατη γφυρα που τον συνδέει με την καρδιά της Ευρώπης. Μπρος στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στην καρδιά της Ευρώπης, ένα γλυπτό τεράστιων διαστάσεων, δωρεά του Δήμου Αγίου Νικολάου, ζωντανεύει το μύθο της αρπαγής της Ευρώπης. Αυτό το μύθο, μέσα από αυτό το γλυπτό πρέπει να αξιοποιήσομε να διαφημίσομε και να οικειοποιηθούμε.

Τα καλά παραμύθια άλλωστε είναι αγαπημένα σε μικρούς και μεγάλους! Πως θα γίνει αυτό; Περιμένομε ιδέες και προτάσεις. Από παντού! Αξίζει νομίζω τον κόπο.

¶γιος Νικόλαος 16/11/2005

Γιάννης Δατσέρης
Καθηγητής- Δημοτικός Σύμβουλος

Print Friendly, PDF & Email

Από manos