Οι φαρμακοποιοί με την αντιπεριφερειάρχηΕκτός την πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση των φαρμακοποιών στην οποία συμμετέχουν, οι φαρμακοποιοί του Λασιθίου, προχωρούν σε μια σειρά επαφών ενημέρωσης είτε δια ζώσης, είτε μέσω επιστολών, για τον διωγμό του κλάδου από τη κυβέρνηση και τα μνημόνια που εφαρμόζει και για τις επιπτώσεις που θα έχει στο κοινό όλη αυτή η μεθόδευση.

Το πρωί της Παρασκευής (28/3), ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του φαρμακευτικού συλλόγου Λασιθίου, συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Πελαγία Πετράκη, στην οποία εξέθεσαν όλα τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και όσα θα προκύψουν από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Η αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τη κατανόηση της για τα προβλήματα των φαρμακοποιών του Λασιθίου. Εν όσω το Δ.Σ. του φαρμακευτικού Συλλόγου συναντούσε την αντιπεριφερειάρχη, αρκετοί φαρμακοποιοί βρισκόταν συγκεντρωμένοι στο προαύλιο της αντιπεφερέρειας.

 

Η επιστολή που απέστειλαν οι φαρμακοποιοί Λασιθίου στους βουλευτές του νομού, Πλακιωτάκη και Δερμιτζάκη

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του Νομού Λασιθίου καθιστά πολλές φορές αδύνατη την πρόσβαση σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πάραυτα οι κάτοικοι του Νομού μπορούν να βρούνε ένα φαρμακείο και να καλύψουν την ανάγκη τους ακόμα και τις επείγουσες ανάγκες. Η χωροταξική διασπορά των φαρμακείων εξασφαλίζεται από κάποια κριτήρια της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Η διασπορά των φαρμακείων στην ενδοχώρα και ο μεγάλος αριθμός των φαρμακείων στις αστικές περιοχές είναι αυταπόδεικτο πως διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο. Η πρόσβαση αυτή κρίνεται ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της δημόσιας υγείας των πολιτών. Σε πολλές περιοχές τα φαρμακεία είναι ο μόνος χώρος παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα στις πόλεις λογω των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων εξασφαλίζεται η πρόσβαση του πολίτη στο φάρμακο 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Στο Νομό Λασιθίου υπάρχουν 62 φαρμακεία και απασχολούνται 74 φαρμακοϋπάλληλοι. Η προσφορά και η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο καθώς στην Κρήτη η ανεργία αγγίζει το 28%.

Είναι φανερό – αποδεδειγμένο- πως η συμμετοχή των φαρμακείων έχει άμεσο αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών στο τόπο μας και στην εξοικονόμηση πόρων για το εθνικό σύστημα υγείας καθώς επίσης συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική κοινωνία και εθνική οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια πολλά μετρά έχουν ληφθεί εις βάρους της βιωσιμότητας του ανεξάρτητου ελληνικού φαρμακείου. Το νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή με την μορφή πολυνομοσχεδίου θα είναι το τέλος του ελληνικού ανεξάρτητου φαρμακείου.

 

Κύριε Βουλευτή,

Ζητάμε από εσάς να καταψηφίσετε

  • Κάθε διάταξη που οδηγεί σε ωράριο άνω των 48 ωρών.
  • Κάθε διάταξη που οδηγεί στην ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός super market ή άλλων καταστημάτων (shop in shop).
  • Κάθε διάταξη που οδηγεί στην θεσμική ύπαρξη αποστάσεων μεταξύ φαρμακείων ως παράγοντα αποκέντρωσής τους.
  • Κάθε άλλη διάταξη για τις δημιουργούμενες εταιρείες φαρμακείων (ΟΕ, ΕΕ) με το μετοχικό πλειοψηφικό ποσοστό να ανήκει μόνο στον αδειούχο φαρμακοποιό χωρίς να είναι μεταβιβάσιμο.
  • Κάθε άλλη διάταξη που οδηγεί στην αλλοίωση των προδιαγραφών ίδρυσης φαρμακείων, όπως αυτή ορίζεται από την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία.

Διεκδικούμε την δημιουργία εταιρειών φαρμακείων από ιδιοκτήτες αδειούχους φαρμακοποιούς, όπως και για τα μη αποζημιούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), η διάθεσή τους να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία με σταθερή χονδρική και λιανική τιμή.

Θεωρούμε σημαντικό την στήριξή σας στα δίκαια αιτήματα μας διαφορετικά οι φαρμακοποιοί του Νομού Λασιθίου είναι έτοιμοι να ενημερώσουν τους πολίτες ποιοι οδήγησαν την παράδοση της φαρμακευτικής περίθαλψης σε πολυεθνικά συμφέροντα, την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, την αύξηση κόστους συμμετοχής των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους και την διαβλεπόμενη ανεργία που θα πλήξει όλους τους εμπλεκόμενους και εργαζόμενους στο χώρο του φαρμάκου στο Νομό Λασιθίου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Φουράκης Θεόδωρος Μαυροειδής Νικόλαος

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: