ο κ. Turland κατά τη διάλεξη και το ακροατήριοΚάποιες φορές αισθανόμαστε τουλάχιστον αμαθείς, όταν πληροφορούμαστε για το τόπο μας και ιδιαίτερα από ανθρώπους, εκτός Κρήτης και Ελλάδας, οι οποίοι έχουν μελετήσει και σέβονται περισσότερο τη Κρήτη, από εμάς τους γηγενείς και κατοίκους που ούτε γνωρίζουμε, ούτε σεβόμαστε, ούτε θέλουμε να μάθουμε. Αυτή ήταν η αίσθηση που αποκομίσαμε παρακολουθώντας τη διάλεξη του Nicholas J. Turland αναπληρωτή Επιμελητή στο Βοτανικό Κήπο του Missouri στις Η.Π.Α., ειδικού σε θέματα της «Κρητικής Χλωρίδας».

Ο κ. Turland, για περίπου μία ώρα, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από το αρχείο του, ξεδίπλωσε ενδιαφέρουσες πτυχές της Κρητικής χλωρίδας, από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά, λουλούδια των οποίων την ύπαρξη δεν γνωρίζαμε, αλλά το κυριότερο, δεν φανταζόμαστε καν την σπανιότητα τους.
Μέσα από τη διάλεξη τέθηκαν επίσης προβληματισμοί για την ανάπτυξη του τόπου και τον σεβασμό που δείχνουμε σε αυτά τα σπάνια δημιουργήματα της φύσης. Δύο παραδείγματα από τις δυο άκρες της Κρήτης, δύο φυτών που κινδυνεύουν κυρίως από την άναρχη ανάπτυξη. Ένα φυτό κοντά στη Μονή Τοπλού και ένα άλλο στη Φαλάσαρνα των Χανίων. Τουριστική και αγροτική ανάπτυξη, άναρχα σημαίνει καταστροφή όλων αυτών των θησαυρών που αφήσαμε ανέγγιχτους, κυρίως λόγω της άγνοιας μας, αλλά τώρα πρέπει να προστατεύσουμε.

Μ. Πεδιαδίτης, Julia Jones και N.J. Turland κατά την έναρξη της διάλεξηςΆλλωστε όπως μας έχει ήδη πει η κυρία Julia Jones, πρόεδρος του συλλόγου Λουλούδια της Κρήτης, «εμείς στη Μεγάλη Βρετανία εξαφανίσαμε ότι είχαμε, τουλάχιστον στη Κρήτη που υπάρχει αυτή η μεγάλη ποικιλία λουλουδιών, ας τη προστατεύσουμε».
Η διάλεξη δόθηκε στο BioAroma του Μανούσου Πεδιαδίτη, στον Άγιο Νικόλαο, μια κοινή διοργάνωση με την επιχείρηση και τον Σύλλογο «Λουλούδια της Κρήτης», για να ακολουθήσει στη συνέχεια γευσιγνωσία αρωματισμένων κρασιών Λυραράκη που χρησιμοποιούν τα αιθέρια έλαια που αποστάζει το BioAroma, μαζί με Κρητικές γεύσεις, στον εκθεσιακό χώρο στο υπόγειο.

Δείτε επίσης:
τον δικτυακό τόπο των Λουλουδιών της Κρήτης www.flowersofcrete.info

και τις δραστηριότητες του Nicholas J. Turland στον Βοτανικό Κήπο του Missouri
τον δικτυακό τόπο του BioAroma: www.bioaroma.gr
και:
Λουλούδια της Κρήτης
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: