Συνεχώς αυξανόμενα τα θύματα των τροχαίωνΗ Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων έχει θεσμοθετηθεί κάθε τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, είναι μια ευκαιρία για όλους μας να αναλογιστούμε πως η επετειακή αυτή μέρα, μας παραπέμπει στη θλίψη και το πένθος που έχουν προκαλέσει στους δικούς μας ανθρώπους τα τροχαία δυστυχήματα και να αναλάβουμε προσωπικά, αλλά και συλλογικά, την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα την ανθρώπινη ζωή, αλλάζοντας την οδηγική μας συμπεριφορά, αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό μας δίκτυο. Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία ενάντια στα τροχαία με στόχο την επόμενη πενταετία να μειωθούν κατακόρυφα τα θύματα στο Νομό Λασιθίου και την Κρήτη.

Πρόσφατα ανακοινώσαμε μια σειρά πρωτοβουλίες μαζί με τους εμπλεκόμενους Αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του νομού, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών. Γιατί δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλες απώλειες.

Ας μη ξεχνάμε λοιπόν πως:

  • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18 έως 44 ετών.
  • Τα τελευταία 50 χρόνια η Ελλάδα έχει χάσει από τα τροχαία δυστυχήματα μία μεγάλη πόλη, ενώ μετρά τραυματίες τόσους όσο ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης.
  • Από το 1965 μέχρι και το 2008 έχουμε 150.000 νεκρούς και 1,5 εκατ. τραυματίες, ενώ κάθε χρόνο η χώρα έχει 3.650 νεκρούς, περισσότερους από 10.000 παραπληγικούς, 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά με μόνιμες αναπηρίες από τροχαία.
  • Καθημερινά χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 10 άνθρωποι ενώ κάθε μήνα περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι τραυματίζονται από τα τροχαία.
  • Το 82% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στις πόλεις, με ταχύτητα 60 χλμ την ώρα.
  • Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν μείωση των θυμάτων από τα τροχαία κατά 14% έως 45% την δεκαετία 1990- 1999, η Ελλάδα αύξησε το ποσοστό έως και 60%.
  • Τα τροχαία δυστυχήματα δεν προκύπτουν τυχαία και άρα δεν είναι ατυχήματα. Συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι, αιτίες ή και παραλείψεις που τα δημιουργούν.

Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία μιας ζοφερής πραγματικότητας που έχει ως αποτέλεσμα να σκοτώνονται κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι, σε τροχαία που οι αιτίες τους συνήθως έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον άνθρωπο και όχι την κακή τύχη των εμπλεκομένων στο δυστύχημα.

Αρκεί μια λάθος επιλογή, μια κακή εκτίμηση, μια φευγαλέα απώλεια προσοχής, μια υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας ως οδηγών, για να εμπλακούμε σε ατύχημα, που θα στοιχίσει τη δική μας ζωή, των αγαπημένων μας προσώπων ή και άλλων οδηγών. Όλα μπορούν να συμβούν σε μια στιγμή

Γι’ αυτό όταν βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο, ας μην αμελούμε ποτέ τρία πράγματα:

  1. Να δένουμε τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο και να βάζουμε το κράνος στο δίκυκλο. Ακόμα και μέσα στην πόλη όπου συμβαίνουν τα περισσότερα δυστυχήματα.
  2. Να τηρούμε τα όρια ταχύτητας. Ακόμα και όταν ο δρόμος φαίνεται ασφαλής και ανοικτός, γιατί υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας.
  3. Να πούμε όχι στο αλκοόλ αν πρόκειται να οδηγήσουμε. Γιατί μειώνει τα ανακλαστικά μας. Είναι πιο έξυπνο και πιο ασφαλές, να παραχωρήσουμε τη θέση του οδηγού σε κάποιον νηφάλιο.

Από το Γραφείο Τύπου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos