Θ.Χ.Π.Λ. προημερίδαΣτα πλαίσια του “Επ’ αρωγή 2” του 2ου Πανελλήνιου συνεδρίου μονάδων κοινωνικής φροντίδας, που θα γίνει 23 και 24 Απριλίου στον Άγιο Νικόλαο, το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου, διοργάνωσε το πρωί της Τετάρτης (22/2), προσυνεδριακή ημερίδα με θέμα “Θεραπευτική Σχέση και Επικοινωνία μεταξύ Θεραπευτών και Εξυπηρετουμένων Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Οι Πολιτικές Κοινωνικής Φροντίδας των Ατόμων με Αναπηρία σε Περιόδους Οικονομικής Ύφεσης”.

Μια περίληψη των εισηγήσεων:

  • «Θεραπευτική σχέση & έκφραση ενσυναίσθησης: Πρόκληση ή ουτοπία; Αλληλεπίδραση θεραπευτών και εξυπηρετουμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας (ασθενών, συγγενών και φροντιστών) στο θεραπευτικό πλαίσιο»

Η παρουσίαση σκιαγραφεί τη διερεύνηση μιας από τις πλέον σημαντικές σχέσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζωής, τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου που μαθαίνει ότι νοσεί και του ανθρώπου που προσπαθεί να προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια, μέσα από επαγγελματικούς χειρισμούς. Μία βοήθεια, το περιεχόμενο της οποίας εσωκλείει δύο αλληλένδετα στοιχεία, τη γνώση που προσφέρεται για διαγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό και τη σχέση μέσα στην οποία συντελείται αυτή η προσφορά.

Η συνάντηση δύο προσωπικοτήτων, εξυπηρετούμενου και θεραπευτή υγείας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κλινικής πράξης. Στις μέρες μας, οι διαστάσεις που λαμβάνει η θεραπευτική διαδικασία, επιμερίζουν το φορτίο του αποτελέσματος στην ανάγκη άμεσης και ενεργούς συμμετοχής του εξυπηρετούμενου στην ανάρρωσή του. Παράγοντες όπως είναι η χρονική διάρκεια της κλινικής συνάντησης, η εμπειρία του θεραπευτή, η παρελθούσα εμπειρία του ασθενή από φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, ενδέχεται να οριοθετούν τη θεραπευτική σχέση σε ένα εξαρχής δεδομένο πλαίσιο με μερικώς προδιαγεγραμμένη πορεία. Ταυτόχρονα, παράγοντες μοναδικά εκφραζόμενοι σε κάθε θεραπευτική σχέση όπως είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος κατανόησης και ενσυναίσθησης, η εγκαθίδρυση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η εύρεση κοινά αποδεκτών θεραπευτικών στόχων αποτελούν βασικά στοιχεία του ορισμού μίας θετικής έκβασης.

προημερίδα, Θ.Χ.Π.Λ.Ως απόρροια των παραπάνω ερμηνεύεται η στροφή του ερευνητικού ενδιαφέροντος στη μελέτη της θεραπευτικής σχέσης. Η σπουδαιότητα του ρόλου της έχει διευκρινιστεί μέσω ενός πειστικού αριθμού μελετών, όπου αλληλεπιδρά με άλλες διαστάσεις. Η σκιαγράφησή της αποτελεί πλέον μελλοντική πρόκληση, αν και η σημασία της στην ιατρική πράξη έχει επισημανθεί από την εποχή του Ιπποκράτη. Μία πρόκληση που δεν μπαίνει μόνο με όρους πολιτικής των συστημάτων υγείας, αλλά κυρίως σε επίπεδο δράσης ανθρωπίνων συστημάτων. Η αποτύπωση της πραγματικότητας – υποκειμενικής και αντικειμενικής – μέσω της παρουσίασης ερευνών και ατομικών ερμηνειών, αποτελεί το εγχείρημα αυτής της παρουσίασης.

 

Ομιλήτρια : Κουτσοσίμου Μένη, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων (Φ.Π.Ψ.), MA-Master of Arts in Psychology του Πανεπιστημίου Sussex της Μ. Βρετανίας και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διδάκτωρ και Μεταδιδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  • «Οι πολιτικές κοινωνικής φροντίδας των Ατόμων με Αναπηρία σε περιόδους οικονομικής ύφεσης»

Στο πλαίσιο της εισήγησης θα οριοθετηθεί η έννοια της κοινωνικής φροντίδας ως ένα πλέγμα οργανωμένων δραστηριοτήτων, αλλά και άτυπων παρεμβάσεων που σκοπεύουν στη διατήρηση, τη βελτίωση και την αποκατάσταση της ικανότητας ατόμων ή ομάδων να ανταποκρίνονται στις ανάγκες διαβίωσης και κοινωνικής συμμετοχής. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν οι παρεμβάσεις της Ε.Ε. στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και θα παρατεθούν τα βασικά εργαλεία της Στρατηγικής Συνοχής 2007-2013, της Κοινοτικής Πολιτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης 2000-2010, της Ευρωπαϊκής Πολιτικής κατά των Διακρίσεων και της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί διεξοδική αναφορά στις Σ.Υ.Δ. παραθέτοντας τις βασικές προσκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης για την περίοδο 2012–2020. Στο τελευταίο σκέλος της εισήγησης θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης των Σ.Υ.Δ. ορισμένες από τις οποίες προϋποθέτουν την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Ομιλητής : Δημήτρης Απίστουλας, Διοικητικός Επιστήμονας, απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοικητική Επιστήμη και υποψήφιος Διδάκτωρ στο πεδίο της κοινωνικής πρόνοιας του ίδιου Τμήματος.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos