το παλιό κτίριο στη Χιόνα, όπου θα δημιουργηθεί το ΜουσείοΟ Δήμος του Αγίου Νικολάου, από το 2003, έκανε τις πρώτες απαιτούμενες ενέργειες για την ίδρυση ενός Μουσείου Αλατιού και Ακονιού στην Ελούντα.  Ο χώρος, που επιλέχτηκε για τη στέγασή του ήταν η πετρόκτιστη αποθήκη Αλατιού της εποχής της τουρκοκρατίας στη θέση Χιόνα, δίπλα στις παλιές αλυκές της Ελούντας. Συγκροτήθηκε μια διεπιστημονική ομάδα για να εκπονήσει μια τεχνική μελέτη αναστήλωσης και μια μουσειολογική μελέτη για τον σχεδιασμό της έκθεσης, και τον τρόπο λειτουργίας του μουσείου οι οποίες υποβλήθηκαν το 2007 για έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ωστόσο, η υπόθεση ήταν σύνθετη γιατί το κτίριο της αποθήκης βρίσκεται εντός Α΄ Αρχαιολογικής Ζώνης προστασίας και ο Νόμος απαγορεύει εργασίες σε αυτές τις περιοχές. Τελικά, σύμφωνα με τη κα Κοντραρού-Ρασσιά, δημοσιογράφο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία (30 Απριλίου 2010),  πριν από ένα  μήνα και μετά την αποφασιστική παρέμβαση της γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟ κας Λίνα Μενδώνη, εγκρίθηκαν οι μελέτες του Μουσείου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε πρώτον η παραχώρηση του κτιρίου της αποθήκης στον Δήμο Αγίου Νικολάου για τα επόμενα 30 χρόνια και δεύτερον η εφαρμογή της τεχνικής μελέτης αναστήλωσής του, που προτείνει η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ας αναφερθεί, εδώ η εύστοχη παρατήρηση της κας Κοντραρού-Ρασσιά: «Η αλήθεια είναι ότι δόθηκε μεν η έγκριση για τη μετατροπή του συγκεκριμένου κτιρίου  σε μουσείο αλλά κανείς δεν ανέφερε ότι το έργο αυτό είναι ενταγμένο, ήδη, στο πρόγραμμα «Θησέας» και η καθυστέρηση έγκρισης της μελέτης έχει συνέπεια τη μηδενική απορρόφηση πιστώσεων. Κοινώς, χάνουμε χρήματα κοινοτικά σε εποχές που δεν μας περισσεύουν.».

Φαίνεται, πάντως, ότι η ίδρυση του Μουσείου και η δημιουργία του είναι θέμα χρόνου. Στην καρδιά της Ελούντας είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει σημαντικό τουριστικό πόλο αλλά και ένα πολιτιστικό κέντρο με σημαντική δυναμική για τους ντόπιους, που θα έχουν να θυμούνται και για τους νεότερους και ξένους, που θα μαθαίνουν για την ιστορία αυτού του όμορφου τόπου. Συγχρόνως, γίνονται  οι κατάλληλες επαφές για να αναστηλωθούν οι αλυκές και να επαναλειτουργήσει ένα μέρος τους, αναβιώνοντας ένα μοναδικό περιβάλλον, που θα λειτουργήσει σαν χώρος επίσκεψης, αναψυχής και πληροφόρησης.

Στη παρούσα φάση και αφού φαίνεται ότι το μουσείο αρχίζει να βρίσκει τον δρόμο του γίνεται έκκληση στους ανθρώπους της Ελούντας και του Αγίου Νικολάου να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια και να προσφέρουν υλικό, όπως φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα, αλλά και να μας αφηγηθούν προφορικές μαρτυρίες για τις αλυκές και τις ακονιές, και για τη ζωή των αλατσάδων και των ακονάδων.

Το υλικό αυτό θα καταγραφεί  από τον Δήμο θα αξιολογηθεί από τους ειδικούς μουσειολόγους και θα χρησιμοποιηθεί στην μόνιμη έκθεση του μουσείου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο τύπου του Δήμου Αγίου Νικολάου (τηλ.28413 40124).

Κλειώ Ζερβάκη, συντηρήτρια – μουσειολογος
Σοφία Τρούλη, αρχαιολόγος – μουσειοπαιδαγωγός

Print Friendly, PDF & Email

Από manos