Φυλακές ΝεάποληςΓια την, καθόλου καλή, κατάσταση των φυλακών Νεάπολης, ενημερώνει τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κ. Καραγκούνη, ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ζητώντας του να επισκεφτεί το χώρο για να έχει ιδία άποψη, αλλά και τη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών, μέχρι να τελειώσουν οι εγκαταστάσεις των νέων φυλακών;

αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητέ Κώστα,

Σου αποστέλλω αυτή την επιστολή, προκειμένου να σου γνωστοποιήσω τις ανάγκες και τις ελλείψεις του καταστήματος Κράτησης Νεάπολης Κρήτης τόσο σε προσωπικό, όσο και υλικοτεχνικές υποδομές.

Αναφορικά με το πρώτο σκέλος, μετά την αποχώρηση από το 2008 οκτώ συνολικά υπαλλήλων, οι οποίοι αναμένονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να αυξηθούν σε δεκατρείς, η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη και δυνητικά επικίνδυνη.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η δραματική έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό και με την υπερπλήρωση του καταστήματος, κάνει επιτακτική την ανάγκη για προσλήψεις κυρίως στον κλάδο Φύλαξης, αλλά και σε Διοικητικές θέσεις (Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο, Κοινωνιολόγο κλπ).

Το γεγονός και μόνο, άλλωστε, ότι οι Φυλακές Νεάπολης έχουν κατασκευαστεί για 65 κρατουμένους και η δύναμη τους ανέρχεται στους 150 κρατουμένους με αυξητικές τάσεις, καταδεικνύει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται από την πρόσφατη εξαγγελθείσα πρόσληψη 500 υπαλλήλων στα Καταστήματα Κράτησης, να διατεθεί ικανοποιητικός αριθμός θέσεων και για τη στοιχειώδη λειτουργία του καταστήματος Κράτησης Νεάπολης.

Αλλά και στις απαιτούμενες υποδομές για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των Φυλακών Νεάπολης, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι κτιριακές υποδομές του εν λόγω καταστήματος είναι παλαιάς κατασκευής (άνω των 40 ετών) και χρήζουν αναβάθμισης.

Ενδεικτικά, οι θάλαμοι κράτησης, χωρητικότητας δεκαπέντε (15) ατόμων, φιλοξενούν σχεδόν διπλάσιους κρατουμένους. Το αποκορύφωμα, όμως, της όλης κατάστασης αποτυπώνεται στο λεγόμενο “διάδρομο ασφαλείας”, ο οποίος, εξ ανάγκης χρησιμοποιείται ως θάλαμος κράτησης, όπου διαβιούν ασφυκτικά περίπου 50 κρατούμενοι, με φυσικό επακόλουθο να τηρούνται με δυσκολία οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, και να ελλοχεύει κίνδυνος για την τάξη και ασφάλεια του καταστήματος.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της λήψης πρόσθετων μέτρων ασφάλειας και βελτίωσης των  συνθηκών λειτουργίας του Φυλακών Νεάπολης, κρίνεται απαραίτητο να ενισχυθεί η μεταλλική περίφραξη του χώρου και να κατασκευαστεί έμπροσθεν της κεντρικής εισόδου της φυλακής οικίσκος προκειμένου να εγκατασταθούν μηχανήματα X-RAY ανίχνευσης ναρκωτικών και όπλων, όπου, επίσης, θα δημιουργηθεί και χώρος έρευνας εισερχόμενων κρατουμένων και παράλληλα ράμπα για την πρόσβαση ΑΜΕΑ στο Κατάστημα.

Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί ο καλύτερος έλεγχος των επισκεπτών, ενώ παράλληλα αποτρέπονται έκνομες ενέργειες που σκοπό έχουν να διασαλευτεί η τάξη και η εύρυθμη λειτουργία του Καταστήματος.

Κλείνοντας, σου μεταφέρω την πρόσκληση των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κατάστημα να επισκεφθείς το Φυλακές Νεάπολης, όποτε σου το επιτρέψει το πρόγραμμά σου, ενώ σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον και την ανταπόκρισή σου.

Με εκτίμηση,

 

Γιάννης Πλακιωτάκης

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: