Σύλλογος Ρευματοπαθών ΚρήτηςΗ ψωριασική αρθρίτιδα είναι τo συχνότερο συνοδό νόσημα της ψωρίασης και προσβάλλει περίπου 19.000 Έλληνες

Ο συνδυασμός των συμπτωμάτων οδηγεί στην ελάττωση της σωματικής λειτουργικότητας, της κινητικότητας και της ενεργητικότητας, ενώ 1 στους 2 ασθενείς εμφανίζει διαβρωτική νόσο που προκαλεί σημαντική αναπηρία

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης στηρίζει τους ασθενείς με ψωρίαση και μέσω της ορθής ενημέρωσης στοχεύει στην προφύλαξη των ψωριασικών ασθενών αλλά και την εξέλιξη της ασθένειας σε ψωριασική αρθρίτιδα που είναι το συχνότερο συνοδό νόσημα σε ποσοστό εμφάνισης έως και 30%. Ο συνδυασμός των δερματικών και των αρθρικών βλαβών επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών ακόμα και σε επίπεδα αντίστοιχα του καρκίνου, του διαβήτη, και της κατάθλιψης. Παράλληλα, οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου είναι δυσβάσταχτες και δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνική ζωή του ασθενή αφού 3 στους 4 ασθενείς θεωρούν ότι η εμφάνισή τους δεν είναι ελκυστική, ενώ ακόμη περισσότεροι έχουν αισθανθεί ντροπή για την εμφάνισή τους. Πάνω από το 50% των ασθενών  απομονώνεται από τον κοινωνικό τους περίγυρο ενώ το 60% των ασθενών χρειάζεται αναρρωτική άδεια από την εργασία του ή αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εργασίας. Επίσης, το 40% αντιμετωπίζει την ανάγκη να μεταβάλει τις συνήθειες της καθημερινότητάς του και αντιμετωπίζει δυσκολίες σε απλές εργασίες, όπως το ντύσιμο.

Ο κ. Πρόδρομος Σιδηρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Ρευματολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «Η Ψωριασική Αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία συμπτωμάτων και οι αρθρώσεις που προσβάλλονται εμφανίζουν φλεγμονή, όπως ερυθρότητα, θερμότητα, πόνο και διόγκωση. Η συνύπαρξη της Ψωριασικής Αρθρίτιδας με τις εκδηλώσεις της ψωρίασης αυξάνουν τις απαιτήσεις από τη θεραπευτική αγωγή και ενώ δεν υπάρχει ριζική θεραπεία της νόσου υπάρχει μία σειρά φαρμακευτικών αποτελεσματικών λύσεων, που συμβάλλουν στην ελάττωση του πόνου, καθώς και στον περιορισμό της φλεγμονής και της καταστροφής των αρθρώσεων. Ως εκ τούτου είναι καίριο οι ασθενείς να απευθύνονται στους ρευματολόγους, σε συνεργασία με τους δερματολόγους, το συντομότερο δυνατόν ώστε τόσο να προλάβουν την εξέλιξη της νόσου ή μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων να επωφεληθούν των σύγχρονων θεραπειών που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής. Όπως και στους ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, η σωματική άσκηση, η προστασία των αρθρώσεων και η αντιμετώπιση των ψυχολογικών και σωματικών προβλημάτων που σχετίζονται με την ασθένεια δρουν ενισχυτικά στη φαρμακευτική αγωγή και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη λειτουργικότητα και να αναστείλουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων.»

Η κα Σαμπίνε Κρύγκερ-Κρασαγάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης επισημαίνει, «Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού. Η συχνότερη μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση, που συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και σε όλο το σώμα. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, αλλά είναι μία πολυπαραγοντική ασθένεια που συνδέεται με κληρονομικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες και μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση στην καθημερινή ζωή. Οι αντιδράσεις του κοινωνικού συνόλου οδηγούν πολλούς ασθενείς να αποσυρθούν από την κοινωνία, προκαλώντας αρνητικά αισθήματα απομόνωσης, κατάθλιψης αλλά και ντροπής πολλές φορές. Η ψωρίαση φαίνεται όμως να συνδέεται και με άλλες παθήσεις, γνωστές ως συννοσηρότητες, όπως η παχυσαρκία, η καρδιαγγειακή νόσος, η υπερλιπιδαιμία, και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ. Σχεδόν στο 10-30% των ασθενών με ψωρίαση εμφανίζεται ψωριασική αρθρίτιδα δηλ. προσβολή των αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων ή/και της σπονδυλικής στήλης. Η άγνοια για τις αιτίες, τη φύση και τις επιπτώσεις της νόσου είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τους φλεγμονώδεις παθογενετικούς μηχανισμούς που προκαλούν τη νόσο με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν νέες θεραπείες και να ενισχυθεί σημαντικά η θεραπευτική μας φαρέτρα. Υπάρχουν πολλά θεραπευτικά σχήματα και ανάλογα με τη μορφή και βαρύτητά της και τις ανάγκες του ασθενούς καθορίζεται το εκάστοτε σχήμα. Δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει για ίαση της ψωρίασης, υπάρχουν όμως θεραπείες που επιτυγχάνουν πολλές φορές πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Οι άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής των ασθενών, στο οικογενειακό, κοινωνικό ή ακόμα και στο επαγγελματικό πεδίο δημιουργούν την ανάγκη για ειλικρινή διάλογο γιατρού-ασθενούς ώστε να εξατομικεύεται η θεραπεία και να επιτυγχάνεται το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα».

Η κα Μαρία Χατζηιωάννου, Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης ζώντας η ίδια με την ψωριασική αρθρίτιδα από το 2007 μοιράζεται την ιστορία της και επισημαίνει ότι, «Οι αφόρητοι πόνοι στις αρθρώσεις και στη μέση και τα κόκκινα εκτεταμένα εξανθήματα σε πολλά σημεία του σώματος με ανάγκασαν έγκαιρα να απευθυνθώ σε διάφορες ειδικότητες γιατρών. Το πρόβλημα συνεχιζόταν με την ίδια ένταση παρά τις ατέλειωτες εξετάσεις, ακτινογραφίες, αλοιφές, φάρμακα. Συμπτωματικά μια φίλη που είχε διαγνωστεί με ψωριασική αρθρίτιδα με προέτρεψε να επισκεφθώ  ρευματολόγο. Η διάγνωση ήταν άμεση και η φαρμακευτική αγωγή που ακολούθησα είχε πολύ σύντομα θετικά αποτελέσματα. Η καθημερινότητα με την ψωριασική αρθρίτιδα είναι δύσκολη αφού πέρα από τους πόνους, τη δυσκινησία, την φαγούρα, την γενική κούραση έχεις να αντιμετωπίσεις  την καχυποψία και την προκατάληψη από το περιβάλλον. Πρέπει συχνά να εξηγείς ότι το νόσημα σου είναι αυτοάνοσο μπορεί να συμβεί στον καθένα και το κυριότερο δεν είναι κολλητικό. Η έλλειψη ενημέρωσης με προέτρεψαν να πάρω ενεργό μέρος στις δραστηριότητες του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης. Μέσω του Συλλόγου μας προσπαθούμε να ενημερώνουμε το κοινό γύρω από τη σοβαρότητα των ρευματικών νοσημάτων να διεκδικούμε επαρκή και αξιοπρεπή περίθαλψη και πρόσβαση στις σύγχρονες  θεραπείες. Το τελευταίο διάστημα εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και αυτοδιαχείρισης για τους ασθενείς με φλεγμονώδεις αρθρίτιδες ώστε με τη βοήθεια ειδικών να μπορούν να ανταπεξέρχονται στη δύσκολη καθημερινότητα

 

Λίγα λόγια για την Ψωριασική Αρθρίτιδα

Η πιο ήπια μορφή Ψωριασικής Αρθρίτιδας είναι η ασύμμετρη προσβολή λίγων αρθρώσεων. Αυτό σημαίνει ότι φλεγμαίνουν αρθρώσεις μόνο από την μία πλευρά του σώματος ή διαφορετικές αρθρώσεις σε κάθε πλευρά. Σε αυτή τη μορφή μπορεί να εμπλέκονται τα ισχία, τα γόνατα, οι αστράγαλοι ή οι καρποί. Χαρακτηριστική είναι η διόγκωση δακτύλων των χεριών ή των ποδιών, τα οποία παίρνουν αλλαντοειδή μορφή. Άλλες φορές, η νόσος προσβάλλει συμμετρικά τις αρθρώσεις, δηλαδή τις ίδιες αρθρώσεις –συνήθως των χεριών και των ποδιών- δεξιά και αριστερά. Σπανιότερα, προσβάλλονται οι αρθρώσεις των δακτύλων που βρίσκονται κοντά στα νύχια. Η τέταρτη μορφή είναι η σπονδυλαρθρίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των αρθρώσεων στη σπονδυλική στήλη, η οποία εκδηλώνεται με δυσκαμψία και πόνο στον αυχένα, στη μέση και στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Τέλος, ένα μικρό ποσοστό των ασθενών υποφέρει από διαβρωτική αρθρίτιδα, η οποία καταστρέφει τις μικρές αρθρώσεις των άκρων και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παραμορφώσεις και αναπηρία.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση, με βάση την οποία να μπαίνει οριστική διάγνωση της Ψωριασικής Αρθρίτιδας. Συνήθως, η διάγνωση γίνεται μετά από συνεκτίμηση του ατομικού ιστορικού, των συμπτωμάτων και της κλινικής εξέτασης. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς έχουν ήδη εμφανίσει τις δερματικές βλάβες της ψωρίασης. Όταν όμως η φλεγμονή των αρθρώσεων προηγείται των δερματικών εκδηλώσεων είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής φύση της αρθρίτιδας, δεδομένου ότι τα ευρήματα από τις ακτινογραφίες ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα σαφή στα πρώτα στάδια της νόσου. Σε περίπτωση αμφιβολιών μπορούν να γίνουν εξετάσεις, όπως ο έλεγχος υγρού που λαμβάνεται από τις αρθρώσεις ή η εξέταση για τον ρευματοειδή παράγοντα, προκειμένου να αποκλειστούν άλλες μορφές αρθρίτιδας.

 

Λίγα λόγια για την Ψωρίαση

Η Ψωρίαση είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από περιοχές του δέρματος με παχιά λέπια που μπορεί να είναι κνησμώδεις ή επώδυνες. Η ψωρίαση υπολογίζεται ότι προσβάλλει 125 εκατ. άτομα παγκοσμίως. Η σοβαρότητα εμφάνισης της νόσου ποικίλει από άτομο σε άτομο και περίπου 25% των ασθενών πάσχει από μέτρια έως σοβαρή νόσο. Η Ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα ενώ τα πιο συνήθη σημεία είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον κορμό, στα άκρα αλλά και στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Μία άλλη μορφή της ψωρίασης είναι η ψωριασική αρθρίτιδα όπου προσβάλλονται και οι αρθρώσεις του σώματος  στους 3 από τους 10 ασθενείς με ψωρίαση. Ενώ η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, συνήθως πρωτοεμφανίζεται στις ηλικίες 15 έως 25 ετών.  Στο 75% των ασθενών εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Η ψωρίαση είναι μια νόσος που ενώ δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή των ασθενών, είναι παρόλα αυτά υπεύθυνη για τη δημιουργία ποικίλων προβλημάτων με σημαντικές επιπτώσεις τόσο οργανικές όσο και κοινωνικές και ψυχολογικές, αφού η εντόπιση του νοσήματος στο δέρμα, στα νύχια και στο τριχωτό της κεφαλής επηρεάζει δυσμενώς την ψυχολογία των πασχόντων.

 

Λίγα λόγια για το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης (πηγή www.srcrete.gr)

Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης είναι ένας Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2003 και καλύπτει όλους τους Νομούς της Κρήτης.  Μέλη μας είναι οι ασθενείς, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ασθενών,  αλλά και εθελοντές που επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο μας.

Οι στόχοι μας:

1. Ενημέρωση των μελών και του κοινωνικού συνόλου σε θέματα πρόληψης, νέων μεθόδων θεραπείας και αποκατάστασης για τους ρευματοπαθείς.

2. Διεκδίκηση καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών υγείας, οργάνωση απαραίτητων υποδομών και επάνδρωση τους με κατάλληλα εκπαιδευμένους παρόχους εξειδικευμένων υπηρεσιών.

3. Στήριξη αλληλοβοήθεια και εκπαίδευση διαχείρισης των νοσημάτων τους τόσο των  μελών όσο  και του οικογενειακού περιβάλλοντος.

4. Προαγωγή έρευνας για την αιτιοπαθογένεια και θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων.

Οι δραστηριότητες του συλλόγου περιλαμβάνουν οργάνωση διαλέξεων ενημερωτικού χαρακτήρα, ενημέρωση του κοινού και ευαισθητοποίηση της πολιτείας γύρω από τα ρευματικά νοσήματα. Έκδοση και διάθεση δωρεάν ενημερωτικών εντύπων σε συνεργασία με Έλληνες επιστήμονες για ρευματικά νοσήματα και γενικότερα ζητήματα υγείας. Διοργάνωση συνεστιάσεων,  εκδρομών  και άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων για την ψυχαγωγία των μελών και φίλων του Συλλόγου. Παροχή δωρεάν ψυχολογικής στήριξης στα μέλη μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το 2810 226966, www.srcrete.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από manos