all_inclusiveΜε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης θίγει το εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα της αναγκαιότητας υιοθέτησης κανόνων λειτουργίας του συστήματος «All Inclusive». Ρυθμίσεων απαραίτητων για την τουριστική αγορά, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς αντιμετώπιση των προβλημάτων στρέβλωσης ανταγωνισμού, υποβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, προστασίας του καταναλωτή και υποστήριξης της πολιτισμικής διάστασης του ίδιου του τουρισμού.

Στην ερώτησή του ο Σπ. Δανέλλης αναφέρεται στις στρεβλώσεις και τα προβλήματα της μεθόδου «All Inclusive», η οποία, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα και στη Συνθήκη της Λισαβόνας, παρεμποδίζει την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στο άρθρο 195 σχετικά με την «..προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του τομέα του τουρισμού και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξή τους […]», καθώς και την «…ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης του τουρισμού που να εξασφαλίζει τη συνεκτίμηση αυτού του τομέα στο πλαίσιο των λοιπών πολιτικών της..». Επιπλέον, όπως τονίζεται στην ερώτηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η μέθοδος αυτή επισκιάζει την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες καταγράφεται μια κατακόρυφη πτώση στις μικρές μονάδες, με αντίστοιχες επιπτώσεις στις υπηρεσίες εστίασης, διασκέδασης, εμπορίου και ευρύτερης ανάπτυξης των τουριστικών περιοχών.

«Συνυπολογίζοντας ότι τα περισσότερα καταλύματα, αλλά και οι λοιπές υπηρεσίες, στις χώρες κυρίως του νότου της ΕΕ είναι ως επί το πλείστον μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, η υπεροχή των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, με αυτές τις μεθόδους, έναντι των τοπικών, είναι έντονη και ανησυχητική», τονίζει ο Σπ. Δανέλλης, υπογραμμίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος.

Τέλος, επισημαίνοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες των τουριστικών προορισμών στερούνται των ωφελειών της κινητικότητας των επισκεπτών τους, ενώ ο τουρισμός χάνει την πολιτισμική του διάσταση αφού οι επισκέπτες ελαχιστοποιούν την επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, o ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί από την Επιτροπή εάν προτίθεται να αναλάβει δράσεις, και αν ναι ποιές, προκειμένου να ρυθμίσει την αγορά «All Inclusive» αντιμετωπίζοντας όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Παρακάτω παρατίθεται η ερώτηση του ευρωβουλευτή όπως εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Σύμφωνα με το άρθρο 195 της Συνθήκης της Λισαβόνας, σκοπός για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, είναι μεταξύ άλλων και «…η προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του τομέα του τουρισμού και η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξή τους […]» καθώς και «…η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης του τουρισμού που να εξασφαλίζει τη συνεκτίμηση αυτού του τομέα στο πλαίσιο των λοιπών πολιτικών της».

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί άνοδος του λεγόμενου «All Inclusive» τύπου προσφοράς στα καταλύματα, κυρίως στις μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, ιδίως στις περιοχές που ελκύουν μαζικό τουρισμό από μεγάλα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να καταγράφεται μια κατακόρυφη πτώση στις μικρές μονάδες, με αντίστοιχες επιπτώσεις στις υπόλοιπες υπηρεσίες εστίασης, διασκέδασης, εμπορίου και ευρύτερης ανάπτυξης. Συνυπολογίζοντας ότι τα περισσότερα καταλύματα αλλά και οι λοιπές υπηρεσίες στις χώρες αυτές είναι κυρίως μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, η υπεροχή των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων με αυτές τις μεθόδους έναντι των τοπικών είναι έντονη και ανησυχητική.

Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες των τουριστικών προορισμών στερούνται των ωφελειών της κινητικότητας των επισκεπτών τους, ενώ ο τουρισμός χάνει την πολιτισμική του διάσταση αφού οι επισκέπτες ελαχιστοποιούν την επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες.

Ερωτάται η Επιτροπή,

Προτίθεται να αναλάβει δράσεις, και αν ναι ποιές, προκειμένου να ρυθμίσει την αγορά all inclusive αντιμετωπίζοντας τα παραπάνω προβλήματα και στρεβλώσεις;»
Print Friendly, PDF & Email

Από manos