συνέδριο για τη ΘρυφτήΣυνεδρίασε την Τετάρτη 26-02-14, η Οργανωτική Επιτροπή διοργάνωσης του συνεδρίου με θέμα: «Προστασία φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος: Προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Θρυπτής» που σχεδιάζεται να διοργανωθεί στις 3 και 4 Μαΐου, στην Ιεράπετρα (Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη).

Στη συνάντηση, έγινε πρώτα μια ενημέρωση στους εκπροσώπους των νέων φορέων που δήλωσαν συμμετοχή στο συνέδριο και στη συνέχεια αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος γύρω από την θεματολογία του συνεδρίου, που να υπενθυμίσουμε θα κινηθεί σε δύο πυλώνες, την Βιώσιμη ανάπτυξη και την Ανεξέλεγκτη βόσκηση. Προτάθηκαν, επίσης, στα πλαίσια του συνεδρίου, να διοργανωθεί μεγάλη έκθεση φωτογραφίας που θα αφορά τη θεματολογία του συνεδρίου, με παρουσίαση παλιών και νέων φωτογραφιών από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα που βρίσκονται στις παρυφές της Θρυπτής, καθώς και να γίνουν παρουσιάσεις των εργασιών των περιβαλλοντικών ομάδων σχολείων της Ιεράπετρας, που έχουν ασχοληθεί με την Θρυπτή. Θα εκδοθεί προσεχώς σχετική πρόσκληση.

Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί, γραμματεία της οργανωτικής επιτροπής, που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των ενεργειών μέχρι το συνέδριο και θα ασχοληθεί εντατικά για την προετοιμασία του.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του ανεμολογικού ιστού που έχει τοποθετηθεί στην κορυφή Καλόγερος – Παπούρα, από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, για να λαμβάνονται ανεμολογικά δεδομένα για την σχεδιαζόμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Προτάθηκε να διοργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από όλους τους φορείς και κατοίκους που επιθυμούν να συμμετάσχουν, εκεί που βρίσκεται ο ιστός, την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014. Ώρα συνάντησης 11:00 π.μ στον ιστό και προσυγκέντρωση στις 10:30π.μ στον οικισμό της Θρυπτής. Για την συγκεκριμένη εκδήλωση θα διοργανωθεί διευρυμένη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής σε χρόνο που θα καθορίσει η γραμματεία του συνεδρίου.

Τέλος, η γραμματεία θα συνεδριάσει, σε ανοικτή συνεδρίαση, την Τρίτη 04 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Χωριού, στις 18:30 και θα ασχοληθεί με θέματα του συνεδρίου.

Προς ενημέρωση, των συμπολιτών μας, ανακοινώνουμε τους φορείς που συμμετέχουν μέχρι σήμερα στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου και παρακαλούμε όσοι φορείς επιθυμούν να συμμετάσχουν, να το δηλώσουν στην γραμματεία της οργανωτικής επιτροπής.

Φορείς που συμμετέχουν μέχρι τώρα.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λασιθίου.

Πολιτιστικοί σύλλογοι: Θρυπτής, Κάτω Χωριού, Πάνω Χωριού, Κεντριού, Βαϊνιάς, Επισκοπής, Καββουσίου, Παχιάς Άμμου, Ορεινού, Αγίου Ιωάννη, Ανατολής.

Άλλοι φορείς: Οικολογική ομάδα Ιεράπετρας, ορειβατικός σύλλογος Ιεράπετρας, ενιαίος αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας, μελισσοκομικός σύλλογος Λασιθίου, κυνηγετικός σύλλογος Ιεράπετρας, ομάδα δασοπυρόσβεσης Ιεράπετρας.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Δασαρχείο Λασιθίου, Δήμος Ιεράπετρας, ΓΕΩΤΕΕ Αν. Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης/ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας,  WWF/ Γραφείο Κρήτης, ΙΓΜΕ, Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορικού Αιγαίου Ανατολικής Κρήτης- Παχιά Άμμος Ιεράπετρας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos