ιδιωτική παραλίαΠολιτιστικοί Σύλλογοι Τοπικές Κοινότητες Επαγγελματικοί φορείς και η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου έχουν  καταπιαστεί τα τελευταία χρόνια με την προστασία των ακτών καθώς και το δικαίωμα πολιτών και τουριστών στην ελεύθερη πρόσβαση και χρήση τους. Σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς έχουμε πραγματοποιήσει ενέργειες για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών χωρίς, όμως ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι στιγμής παρά την ελπιδοφόρα συμμετοχή του κόσμου.

Σε όλο το μήκος των ακτών του Δήμου Αγίου Νικολάου παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο:  μεγάλα ξενοδοχεία «περικυκλώνουν» τις παρακείμενες ακτές και αποκλείουν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο την πρόσβαση πολιτών και τουριστών (πλην των πελατών τους) σε αυτές. Αποκλειστικός σκοπός τους είναι το να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες αποκλειστικά της δικής τους επιχείρησης χωρίς να ενδιαφέρονται για τις αρνητικές συνέπειες στην τοπική κοινωνία αλλά και στο συνολικό τουριστικό προϊόν. Τελευταία σκηνή στο έργο ,ήταν η καταγγελία λουόμενης, που της ζήτησαν 5 ευρώ για να έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην παραλία, ενώ αυτή δεν ήθελε να κάνει χρήση ξαπλώστρας. Έτσι φαίνεται είναι στο μυαλό κάποιων ξενοδόχων το υψηλό επίπεδο στον τουρισμό , που δεν σέβονται στοιχειώδη δικαιώματα.

Μια επίσκεψη στους δικτυακούς τόπους πολλών εκ των πολυτελών ξενοδοχείων της περιοχής αρκεί, για να αντιληφθούμε την πρακτική των επιχειρήσεων σε σχέση με την χρήση και την εκμετάλλευση των ακτών μας. Η φράση «private beach» (ιδιωτική παραλία) δεσπόζει στην περιγραφή των δραστηριοτήτων και φυσικά, αφού ο πελάτης πληρώνει για ιδιωτική παραλία, το ξενοδοχείο του την παρέχει… απαγορεύοντας την είσοδο σε οποιονδήποτε άλλον. Αυτό γίνεται είτε άμεσα, δηλαδή με υπαλλήλους της επιχείρησης που σου απαγορεύουν να εισέλθεις, είτε έμμεσα, με την περίφραξη και το χτίσιμο τειχών γύρω από αυτήν αφήνοντας ένα υποτυπώδες πέρασμα, έτσι ώστε να είναι καλυμμένοι σε σχέση με την νομοθεσία. Φυσικά, ένας επισκέπτης της περιοχής μας βλέποντας  γύρω από μια παραλία τείχη και κάγκελα θα θεωρήσει προφανώς ότι η περιοχή είναι ιδιωτική και δεν θα επιχειρήσει να εισέλθει.

Πρέπει, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε στους επιχειρηματίες και να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η πρόσβαση και η ελεύθερη χρήση των ακτών προστατεύεται από το Σύνταγμα σύμφωνα με τα άρθρα 4,10,21,24 και 25 και τον ΑΚ  σύμφωνα με τα άρθρα 57,59,914 επ. 932 , 968, 970. Εκτός των παραπάνω διέπεται και από τους νόμους Ν.2344/1940, αρ .1και 5 2971/2001 και τον Ν.1337/1983.

Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε, κανείς δεν έχει δικαίωμα οικειοποίησης των ακτών μας, κανείς δεν έχει δικαίωμα απαγόρευσης εισόδου στις ακτές μας, κανείς δεν έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης τους, καθώς και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε αυτές για ίδιον όφελος κατασκευάζοντας λιμενικά έργα, εξέδρες κ.ά. προς εξυπηρέτηση των πελατών του. Βάση του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου οι παρεμβάσεις στις ακτές μας επιτρέπονται μόνο σε περίπτωση που εξυπηρετείται το κοινό συμφέρον. Οι ακτές του τόπου μας ανήκουν εξίσου στην τοπική κοινωνία και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις χρησιμοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα, ούτε και να παρεμβαίνει αυθαίρετα σε αυτές.

Συνεχώς, όσο υπερασπιζόμαστε τις παραπάνω απόψεις, ο αντίλογος έχει να κάνει με το ότι πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους αν θέλουμε ανάπτυξη ή όχι και  ποιοτικό τουριστικό προϊόν ή όχι.

Φυσικά και θέλουμε να έχουμε τουριστικό προϊόν υψηλού επιπέδου. Μάλιστα στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε ο τουρισμός φαντάζει ως η μόνη δυνατή διέξοδος τοπικά. Ποιοτικό τουριστικό προϊόν, όμως, δεν σημαίνει για εμάς αποκλειστική εκμετάλλευση των ακτών μας από 5-10 μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν μπορεί το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα μας, οι ακτές μας, να υποθηκεύονται μόνο και μόνο για να χρεώνουν τα δωμάτια τους 100 ευρώ πιο ακριβά 5-10 μεγάλα ξενοδοχεία. Δεν μπορεί να έχουν αυτά τα 5-10 μεγάλα ξενοδοχεία το δικαίωμα να αποκλείουν τις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις από το τουριστικό προϊόν. Με ποια λογική ανεχόμαστε μέχρι στιγμής ο πελάτης ενός μικρού ξενοδοχείου, π.χ. (εκτός παράκτιας ζώνης ή ακόμη και στα χωριά  ή στο κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου), να μην έχει πρόσβαση σε ένα κομμάτι του βασικού τοπικού συγκριτικού πλεονεκτήματος, σε μια σειρά δηλαδή από τις παραλίες του Δήμου μας; Με ποια λογική η χρήση τους απευθύνεται σε πελάτες συγκεκριμένων επιχειρήσεων; Με ποια λογική κανείς αρμόδιος δεν έχει πάρει τα μέτρα που απαιτούνται από την νομοθεσία; Με ποια λογική απαγορεύεται η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση ενός δημόσιου αγαθού από τους πολίτες αυτού του τόπου;

Τα τελευταία χρόνια οι αντιδράσεις της κοινωνίας είναι σημαντικές, παρά τον φόβο των ανθρώπων που είναι οικονομικά εξαρτημένοι από τις εν λόγω τουριστικές επιχειρήσεις. Η κοινωνία θέλει να διαφυλάξει το δικαίωμά της στην πρόσβαση και χρήση των ακτών, όπως αυτό απορρέει από το Ελληνικό Σύνταγμα και τη νομοθεσία. Η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων (πλην των 5-10 μεγάλων ξενοδοχείων) θέλει, μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, να απολαμβάνει ίσου δικαιώματος χρήσης του τουριστικού προϊόντος. Θέλουν οι επισκέπτες, άσχετα με το που διαμένουν, να μένουν ευχαριστημένοι από αυτό που τους παρέχει ο τόπος μας, γιατί έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ποιοτικό τουριστικό προϊόν, ειδικά εάν αυτό συνδυαστεί με την διαφύλαξη της οικολογικής, γεωμορφολογικής και αισθητική αξίας των ακτών του Μιραμβέλλου.

Οι οικονομικές, οι πολιτικές και οι κοινωνικές συνθήκες στη χώρα  είναι ιδιαίτερες, με μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιχειρείται ο τόπος μας να γίνει «βορά στις ορέξεις» τεράστιων οικονομικών συμφερόντων (βλ. Βιομηχανικές ΑΠΕ, fast track), ενώ κάτι αντίστοιχο να επιδιώκεται να συμβεί και με τις ακτές μας. Ωστόσο, μονόδρομος είναι το να μην παραδοθούμε «αμαχητί» και το να κάνουμε ότι περνάει απ’ το χέρι μας για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Ζητάμε, λοιπόν, από την τοπική κοινωνία να διεκδικήσει μαζί μας τα δικαιώματά της. Ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα, να μας ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους για τα παραπάνω ζητήματα και αν θα είναι δίπλα μας ή απέναντι μας. Ζητάμε από τους φορείς του τουρισμού να πάρουν θέση και από τον Δήμο Αγίου Νικολάου και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων μας και των ακτών μας και τη διευκόλυνση όλων των τουριστών και πολιτών για την ανεμπόδιστη πρόσβαση προς αυτές.

Για το σκοπό αυτό προχωράμε σε συλλογή υπογραφών και άλλες ενέργειες , είμαστε σε επικοινωνία και με άλλους φορείς, αλλά κυρίως θα έρθουμε ατομικά σε επαφή με τον κάθε δημότη προσωπικά .

Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνής [ Η Ευαγγελίστρια]

Πολιτιστικός Σύλλογος Φ.Φ.Φ.

Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλάτου

Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας

Πολιτιστικός Σύλλογος Βρουχά

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos