ΘερμοκήπιαΜετά τη δημοσιοποίηση της Επιστολής Γερακιανάκη προς τον Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Δήμου Ιεράπετρας, το Διοικητικό Συμβούλιο αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα την από 7/6/2013, επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία θέτει μια σειρά αιτήματα και ζητά συνάντηση.

Η επιστολή έχει ως εξής:

 

ΘΕΜΑ: Αίτημα για ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Κύριε Υπουργέ πρέπει να ξέρετε ότι στην νοτιότερη πόλη της Ευρώπης την όμορφη και παραγωγική Ιεράπετρα παράγονται τα υγιεινότερα και νοστιμότερα αγροτικά προϊόντα σε μικρές οικογενειακές θερμοκηπιακές  καλλιέργειες, προϊόντα που εξάγονται σε πολλά μέρη του κόσμου, δημιουργώντας συνάλλαγμα στον κρατικό κορβανά.

Μετά από όσα συμβαίνουν στην χώρα μας και τις ραγδαίες εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα θεωρούμε επιτακτική ανάγκη το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας να παραβρεθεί στο ΥΠΑΑΤ για να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το κόστος παραγωγής να έχει ανέβει κατά 50% παρ’ όλες τις εξαγγελίες της Κυβερνήσεως  ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τον πρωτογενή τομέα με αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Αγοράζουμε τα αγροεφόδια με ΦΠΑ 23% σαν είδος πολυτελείας το πετρέλαιο να είναι πανάκριβο, το ηλεκτρικό ρεύμα να επιχειρείται να  εξομοιωθεί με το οικιακό, την μείωση επιστροφής του ΦΠΑ από το 11% στο 6%, την αυθαίρετη* έως παράνομη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, την επιχειρούμενη φορολόγηση των εργαλείων δουλειάς μας, που δεν είναι άλλο από  τη γη που καλλιεργούμε και αλλά πολλά που δημιουργούν ένα περιβάλλον που αντί να φέρνει νέους στην παραγωγική διαδικασία, αποτρέπει και αυτούς αλλά και εμάς που είμαστε μέσα σε αυτήν να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

Χρόνο με το χρόνο παρατηρούμε ιδιοκτήτες πολλών θερμοκήπιων να αδυνατούν να  συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία και οι εκτάσεις τους να μένουν ακαλλιέργητες.

Για να επιτύχουμε λοιπόν την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, ζητάμε:

1)Την άμεση μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στον χαμηλότερο συντελεστή.

2)Την άμεση ένταξη των παραγόμενων προϊόντων των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην συνδεδεμένη ενίσχυση.

3)Την παραμονή του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος ως ισχύει σήμερα, για την αγροτική παραγωγή.

4) Την άρση της κατάφορης αδικίας από πλευράς ΕΛΓΑ που δημιούργησε αγρότες δυο ταχυτήτων στην περίπτωση του παγετού τον Φεβρουάριο του 2012 στις καλλιέργειες της Ιεράπετρας.

5) Την άμεση ένταξη της χώρα μας στο Ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης, προκειμένου να αποζημιώνονται καταστροφές σε καλλιέργειες , όπως στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εισπράξει πακτωλό χρημάτων για διάφορα αίτια.

6)Να μη φορολογηθούν σε καμία περίπτωση τα εργαλεία δουλειάς μας (αγροτεμάχια)

Κύριε Υπουργέ εν’ όψει της αναδιάρθρωσης του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ (νόμοι, κανονισμοί, εγκύκλιοι) ζητάμε να διορθωθεί η αδικία που προήρθε από την εφαρμογή του τιμοκατάλογου 2013 του ΕΛΓΑ χωρίς να προϋπάρχει απόφαση τροποποίησης της 309891/14-12-2010(ΦΕΚ Β1966)* έτσι ώστε το υψηλό νέο τιμολόγιο των 100 ευρώ  ανά στρέμμα  που οδήγησε σε μαζική φυγή των παραγωγών της Ιεράπετρας  από τον ΕΛΓΑ.

Επίσης κύριε Υπουργέ στην αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ πρέπει να προβλεφτούν νέοι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, για αυτό ζητάμε να συμπεριλάβετε την ενεργοποίηση της παραγράφου 1 (ι.β) άρθρο 5 ν.3877/2010 το ως άνω άρθρο κ. Υπουργέ το βιώνουμε καθημερινά διότι τα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένα. Όσο αφορά τις πιπεριές που στην πλειονότητα τους εξάγονται, παράγονται με ολοκληρωμένη διαχείριση, και επιπλέον χρήση ωφέλιμων εντόμων. Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 1(ι.β) και την διόρθωση τις αδικίας μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν ασφαλιστικό φορέα που ανταποκρίνεται  πραγματικά στις σημερινές ανάγκες, τότε και με αυτόν το τρόπο θα κερδηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγών και ΕΛΓΑ.

Με όλα τα παραπάνω ζητάμε να βοηθήσετε ώστε να υπάρξει διαγραφή τόκων των αγροτικών δανείων  και τριετής περίοδος  χάριτος,  επαρκής  χρηματοδότηση ούτως ώστε να ξεκινήσει η μηχανή της ανάπτυξης που λέγεται πρωτογενής τομέας. Να μην υπάρξει τον επόμενο χρόνο ούτε ένα στρέμμα ακαλλιέργητο, να μην υπάρξει το επόμενο διάστημα ούτε μια αυτοκτονία.

Μετά τα παραπάνω  κ. Υπουργέ παρακαλούμε στο ραντεβού   με το Υπουργείο σας να παρευρίσκονται οι κ.κ. Γ.Γ Μελάς Δημήτριος αρμόδιος για θέματα Ε.Ε (ΚΑΠ), ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχος Βασίλειος προκειμένου να υπάρξει συζήτηση με ουσιαστικό και άμεσο αποτέλεσμα.

*= όπως ισχύει μετά την τροποποίηση 132528/14-12-2011 (ΦΕΚ Β 44), και την απόφαση 235/23719/29-02-2102 (ΦΕΚ Β500), καθώς και την απόφαση 425/42522/22-05-2013 (ΦΕΚ Β1239). Η 425/42522 αναρτήθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως 22-05-2013, ενώ ο τιμοκατάλογος εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ 2013, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2013.

 

Εκ του διοικητικού συμβουλίου

Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

Αργύρης Θ. Πανταζής                                                 Εμμανουήλ Γ. Καπαράκης
Print Friendly, PDF & Email

Από manos