οι μαθητές στο StudioΣτις Βρυξέλλες βρέθηκαν πρόσφατα μαθητές Λυκείου από την Ελληνική Περιφέρεια. Οι μαθητές προέρχονταν από το Λύκειο Διασέλλου της Ορεινής Άρτας και από Λύκεια των μικρών νησιών Αγκίστρι και Λειψών.

Στόχος του ταξιδιού ήταν να δοθεί στους Έλληνες εφήβους η δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του τρόπου λειτουργίας τους, ειδικά σήμερα, που είναι καθολική η συνειδητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης για τον τρόπο που οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές συναντήθηκαν με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και με Έλληνες Ευρωβουλευτές. Επίσης πραγματοποίησαν πολιτιστική περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Βρυξελλών, της Μπρίζ και της Γάνδης και επίσκεψη στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης των Βρυξελλών, όπως Grand Place, Brussels Cathedral, Mont des Arts, Palais Royal. Επίσης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο ευρωπαϊκό χωριό “Bruparc“, όπου φιλοξενείται το Mini Europe καθώς και στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών των Βρυξελλών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι μαθητές έλαβαν μέρος και συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις, σε τηλεοπτική εκπομπή που διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ, με θέμα “Νέοι και Ευρώπη”. Παρόντες και συνομιλητές των εφήβων ήταν οι Ευρωβουλευτές Γιώργος Σταυρακάκης, Γιώργος Παπαστάμκος, Νίκος Χρυσόγελος και Χρυσούλα Παλιαδέλη. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή.

{youtube}LBzMPUWK6Hw{/youtube}

αναμνηστική φωτόΜετά το πέρας της επίσκεψης, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης δήλωσε: “Πιστεύω ότι μέσα από την επίσκεψη αυτή οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τί είναι και πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς  τον τρόπο με τον οποίο οι κοινοτικές πολιτικές επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών σε όποια γωνιά της Ευρώπης και αν ζούνε. Ιδιαίτερα για τους νέους, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ευρώπης, η Ένωση έχει αναπτύξει και έχει επενδύσει σε σειρά προγραμμάτων που σχετίζονται με την κινητικότητα τους, τις ανταλλαγές μαθητών και φοιτητών, την αδελφοποίηση σχολείων, τη δια βίου μάθηση, τη διευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία Πανεπιστημίων. Εμείς αυτό που κάνουμε στο πλαίσιο του έργου μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που βρισκόμαστε εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της Ένωσης είναι να διεκδικούμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τα νέα παιδιά. Αυτά αποτελούν τη σημαντικότερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για το αύριο και πολιτική μας υποχρέωση πρέπει να είναι η εξασφάλιση επαρκής χρηματοδότησης για αυτά τα προγράμματα.”

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: