σε κάποιο σημείο της Ελλάδας, πρόσφυγες μετά την αποβίβαση, διάσωση τους
σε κάποιο σημείο της Ελλάδας, πρόσφυγες μετά την αποβίβαση, διάσωση τους

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ τα Κομμουνιστικά Κόμματα από 4 ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων και μεταναστών, καταγγέλλουν

την πολιτική της ΕΕ και καταδεικνύουν τις αιτίες του προβλήματος, καθώς και την κατεύθυνση της πάλης των κομμουνιστών σ’ ότι αφορά αυτό το ζήτημα. Η Κοινή Ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Το ΚΚ Ελλάδας, το ΚΚ Ιταλίας, το ΚΚ Λαών Ισπανίας και το ΚΚ Μάλτας μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίσσεται στις θάλασσες των χωρών μας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

Η συνεχιζόμενη τραγωδία έχει «ονοματεπώνυμο»: είναι η πολιτική της ΕΕ και άλλων χωρών, όπως των ΗΠΑ, που ευθύνονται για τους πολέμους στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μ. Ανατολής, της Β. Αφρικής. Η τραγωδία αυτή έχει τη «ρίζα» της στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, στο έδαφος αυτό εκδηλώνεται η φτώχεια,  η ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση της εργατικής τάξης, των λαών από τα αντιδραστικά καθεστώτα, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που προκαλούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι που διεξαχθήκαν στη Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Μάλι και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής έχουν σοβαρή επίδραση στους λαούς αυτών των χωρών, που αναγκάζονται να βάζουν τις ζωές τους σε κίνδυνο και ξεσπιτώνονται περιπλανώμενοι σε άλλες περιοχές.

Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ρευμάτων δεν λύνεται χωρίς την αντιμετώπιση των αιτιών, που τα δημιουργούν. Οι “φράχτες”, η Frontex, και τα άλλα μέτρα καταστολής, το μόνον που κάνουν είναι να αυξάνουν τον αριθμό των νεκρών και την τιμή των δουλεμπόρων.

Οι κυβερνήσεις του λεγόμενου «Νότου» της Ευρώπης, «δεξιές» κι «αριστερές», έχουν τεράστια ευθύνη, γιατί συμμετέχουν σ’ αυτό το έγκλημα, συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αγωνιζόμαστε για μέτρα ανακούφισης, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις  εδώ και τώρα, να εξασφαλίσουν ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες καθώς και για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου και στη Σένγκεν.

Επιπλέον, τονίζουμε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξέχωρα από τις αιτίες που το προκαλούν. Απαιτείται να δυναμώσει η πάλη των λαών μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στο ίδιο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.