Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Επιστολή προς Προς: κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη  Υπουργό Υγείας & Κοιν. ασφαλίσεων Κοιν: α) κ. Ξανθό Ανδρέα Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας β) κ. Χαϊκάλη Παύλο  Υφυπουργό  Κοινων. Ασφαλίσεων γ)  κ. Δερμιτζάκη Κων/νο  Βουλευτή Λασιθίου

δ) κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη Βουλευτή Λασιθίου ε)  κ. Κλώντζα Εμμ. αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας  Κρήτης  στ) κ. Ηγουμενίδη Νικόλαο Διοικητή 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης απέστειλαν οι:

– ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΛΗΛΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 

– ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 

– ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

– ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΜΕΡΑΜΠΕΛΛΟΥ

 – ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ                                                            

Κύριε Υπουργέ,

Οι παραγωγικοί φορείς του Νομού επανερχόμαστε σε ένα σοβαρό θέμα όπως αυτό της υγείας και θα θέλαμε να σας επισημάνουμε για την κυριολεκτικά ανύπαρκτη παροχή πρωτοβάθμιας υγείας στο Νομό Λασιθίου.

Όπως ο ίδιος γνωρίζετε προσωπικά, η υποστελέχωση των νοσοκομείων με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι δραματική αλλά δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και με το δίκτυο παροχής Α/βαθμιας υγείας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Λασιθίου του ΕΟΠΥΥ.

Δυστυχώς ο συνδυασμός αυτός κατατάσσει τους κατοίκους του Νομού Λασιθίου σε δεύτερης κατηγορίας πολίτες και η οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται είναι σοβαρή, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα η ανυπαρξία εδώ και καιρό συμβεβλημένων ιατρών σε όλο το Νομό και το ικανοποιητικό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας που υπήρχε πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ και διάφορα ταμεία), δυστυχώς δεν υπάρχει την ίδια στιγμή που τα Νοσοκομεία του Νομού λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού τους.

Στο Νομό Λασιθίου είναι δέκα (10) συμβεβλημένοι ιατροί για να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού (περίπου70.000), όταν παλαιότερα μόνο το ΙΚΑ με 28.000 δικαιούχους είχε είκοσι πέντε (25) χωρίς αυτούς των υπόλοιπων ταμείων.

Αυτή τη στιγμή είναι συμβεβλημένοι κατά περιοχή ως εξής: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ: (5) πέντε, ΕΛΟΥΝΤΑ: ένας(1),

ΝΕΑΠΟΛΗ: ένας (1), ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: ένας(1), ΣΗΤΕΙΑ: ένας( 1), ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: μηδέν (0)!

Όπως αντιλαμβάνεστε στη Σητεία, Ιεράπετρα και Οροπέδιο Λασιθίου το πρόβλημα είναι ακόμα πιο οξυμένο αφού δεν υπάρχουν βασικές και άκρως αναγκαίες ειδικότητες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου δεν υπάρχουν βασικές και άλλες επικαλύπτονται. Συνολικά στο Νομό απουσιάζουν βασικές και απαραίτητες ειδικότητες, όπως Παιδιάτρου, Οφθαλμίατρου, Ω.Ρ.Λ., Δερματολόγου, Νευρολόγου, Γαστρεντερολόγου κλπ.

Δυστυχώς η ανυπαρξία Νομαρχιακής μονάδας υγείας που επρόκειτο να δημιουργηθεί στον Άγιο Νικόλαο (είχε δημοπρατηθεί πριν μερικά χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία), είναι καθοριστική για το δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας. Επιπλέον να λάβετε υπόψη σας ότι αυτή τη στιγμή το ΙΚΑ Αγίου Νικολάου και το πρώην ΤΑΞΥ λειτουργούν σε ενοικιασμένα κτίρια.

Επίσης στην υπηρεσία ΕΟΠΥΥ που εδρεύει στον Άγιο Νικόλαο και καλύπτει όλο το Νομό Λασιθίου, υπηρετούν τρεις ( 3 ) μόνιμοι υπάλληλοι και ένας ( 1 ) αορίστου. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατο παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων να λειτουργήσει η υπηρεσία. Θεωρούμε απαραίτητο να στελεχωθούν άμεσα τουλάχιστον τα τμήματα της γραμματείας και των παροχών με όποιο τρόπο τούτο είναι δυνατό, διότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα.

Παρακαλούμε να δείτε με την ευαισθησία που σας διακρίνει το θέμα αυτό και να διορθώσετε αυτή την κοινωνική αδικία σε βάρος ενός ολόκληρου Νομού! Είμαστε σίγουροι ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η χώρα μας θα δώσετε λύση για να σταματήσει η τεράστια ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων του Νομού Λασιθίου.

Με εκτίμηση

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου                                    Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου

Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Πρόεδρος

Μανόλης Πεπόνης                                                                   Θωμάς Χαριτάκης

Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λασιθίου

Ο Πρόεδρος

Μανόλης Κριθαράκης

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μεραμπέλλου                         Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιεράπετρας

Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Πρόεδρος

Γιώργος Πάγκαλος                                                               Γιάννης Μαριδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos