ελληνικά κρασιά
πάνω που η οινοπαραγωγή πάει καλύτερα, η κυβέρνηση υπονομεύει το μέλλον

του Σπύρου Δανέλλη

Ήδη από 18/11/2015 είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι στην αναζήτησή της περί «ισοδυνάμων», η άγνοια και οι ιδεοληψίες που την οδήγησαν στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην ελληνική οινοπαραγωγή, θα επέφερε μαρασμό σε έναν δυναμικό κλάδο, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις μας ήταν πολύ ήπιες, αφού πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις φάνηκε η απόλυτη ελαφρότητα και αποσπασματικότητα των σχεδιασμών της.

Μια εβδομάδα μετά την εφαρμογή του μέτρου, τα περισσότερα οινοποιεία δηλώνουν αδυναμία συνέχισης των εργασιών τους, εξαιτίας των ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης.

Η επιβολή δημιουργίας φορολογικής αποθήκης για κάθε οργανωμένο οινοποιείο από τη μία, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού για την πραγματοποίηση ελέγχων από τα αρμόδια τελωνεία από την άλλη, αλλά και η επιβολή φόρου ύψους 4% υπέρ τρίτων, και συγκεκριμένα υπέρ του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Ποιότητας και Παραγωγής Αλκοόλης και Αλκοολούχων Ποτών (που υποτίθεται ότι είχε καταργηθεί από πέρυσι), δημιουργούν ένα ζοφερό φορολογικό και διοικητικό τοπίο, που οδηγεί σε αδιέξοδο και τον πιο αποφασισμένο οινοπαραγωγό.

Κοντά στην εσωτερική στάση εμπορίου οίνου έρχεται και η παλινωδία επιβολής ΕΦΚ στις ελληνικές εξαγωγές κρασιών, όπως και η προκαταβολή του ΦΠΑ, παρά τις προ δύο μηνών διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του κ. Σταθάκη, ότι οι εξωστρεφείς δράσεις του κλάδου δεν θα επιβαρύνονταν με έναν, ούτως ή άλλως, παράλογο για οινοπαραγωγό χώρα φόρο.

Μπρος στην Σκύλλα και την Χάρυβδη της κυβέρνησης από τη μια και της δημόσιας διοίκησης από την άλλη, ο έλληνας παραγωγός – επιχειρηματίας – εξαγωγέας είναι καταδικασμένος και δυστυχώς μαζί του, ολόκληρη η χώρα.

Όντως κύριοι της κυβέρνησης, ο δυναμικός κλάδος των ελλήνων οινοπαραγωγών καθίσταται ένα ακόμη θύμα των «επιτυχιών» σας.

Σπύρος Δανέλλης

Βουλευτής Ηρακλείου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos