Ανάπλαση της πολύπαθης λίμνης Αγίου Νικολάου;
αναδεικνύοντας τουλάχιστον τον μύθο της θεάς Άρτεμης στην Δυτική πλευρά της λίμνης, εκεί που σήμερα βρίσκονται κάτι σαν σκυλόσπιτα ….

Να το θυμάστε, στο τέλος αυτή η λίμνη θα γίνει παρκινγκ για να λυθεί το κυκλοφοριακό χάος του Αγίου Νικολάου (με τα πρόσφατα μπάζα στην πάνω μεριά) και το ηρώο της πλατείας στην μέση.

Και βέβαια ο δήμαρχος έχει δίκιο ότι «από την γέφυρα πρέπει να φαίνεται μέχρι μέσα την λίμνη».(ΑΝΑΤΟΛΗ 13/12 ΣΕΛ 1η & 14/12 σελ 5η)

Το κυριότερο θέμα όμως δεν είναι αυτό!! Είναι το να μπορεί ο επισκέπτης να περπατάει περιμετρικά την λίμνη,  βρισκόμενος  σε ένα περιβάλλον ευρωπαϊκής πόλης (χωρίς να έχετε ανάγκη τα καμάκια κ καταστηματάρχες). Σε ένα περιβάλλον που θα αναδεικνύετε  το μοναδικό φυσικό μνημείο που υπάρχει στη πόλη.

Ξέρετε, σαν αυτές τις πόλεις που ταχτικά επισκέπτεται ο δήμαρχος μας   για ολιγοήμερες διακοπές, όπως μας ενημερώνει η έγκριτη σας εφημερίδα!

Καλή θα ήταν  πιθανός η ανάπλαση της Ανατολικής πλευράς που προωθεί ο δήμαρχος.  Προέχει όμως πρώτα να ξεβρομίσει την Νοτιοδυτική πλευρά, να μαζευτούν τα σκουπίδια περιμετρικά από τα  πρανή και τα αβαθή, να επισκευαστούν τα σκαλοπάτια και τα κάγκελα. Έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες και μετέπειτα οι υποδομές όχι μόνο για τους επισκέπτες του Αγίου Νικολάου αλλά και για άτομα με ιδικές ανάγκες, να απολαμβάνουν την λίμνη περιμετρικά.

Μαζέψτε κ δήμαρχε καταρχήν τα σκουπίδια, τα απορρίμματα, επισκευάστε ότι επισκευάζεται, διευθετήστε τα μπάζα πάνω από την λίμνη, ορίστε ένα κηπουρό και μία ομάδα καθαριότητας μόνο για την λίμνη, προκειμένου να μην ξαναγίνει κρανίου τόπος όπως πριν δύο χρόνια, και θέστε ως μπούσουλα την αξιοποίηση του φυσικού μνημείου στη διάθεση του επισκέπτη της πόλης, γιατί αυτός θα είναι που θα συντηρήσει τα καταστήματα περιμετρικά και όχι τα από μόνα τους τα τραπεζοκαθίσματα. Δημιουργήστε ένα κανονισμό λειτουργίας στην περιοχή, δεν μπορεί οι προσόψεις των καταστημάτων το χειμώνα να είναι αποθήκες του εξοπλισμού τους  υποβαθμίζοντας τον τόπο!

Και εν πάση περιπτώσει κάντε ότι είναι δυνατόν για να απαλύνεται τη ζημιά που κάνατε με την κατάρριψη του μύθου της απύθμενης λίμνης, αναδεικνύοντας τουλάχιστον τον μύθο της θεάς Άρτεμης στην Δυτική πλευρά της λίμνης, εκεί που σήμερα βρίσκονται κάτι σαν σκυλόσπιτα, αφού πρώτα καθαριστεί το μέρος.

Ανάπλαση της πολύπαθης λίμνης Αγίου Νικολάου;
άλλη άποψη της λίμνης

Αναδείξτε επίσης όλη την ιστορία της λίμνης σε πεσσούς περιμετρικά (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα), δημιουργήστε παράλληλα ένα μικρό μουσείο, το μουσείο της λίμνης  στην παλιά τουριστική αστυνομία. Υπάρχουν εκθέματα, ειδικότερα αν ανασυρθούν από τον οπλισμό που έριξαν οι δυνάμεις κατοχής με την υποχώρηση τους, αξιοποιήστε επίσης τις παλαιές αποθήκες πυρομαχικών. Δημιουργήστε στην πάνω πλευρά χώρο για τους πολιτικούς γάμους, εκεί όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και η θέα για φωτογράφηση/διαφήμιση πανοραμική.

Αναδείξτε επίσης τις παλιές παραδοσιακές βάρκες εντός της λίμνης. Δημιουργήστε μια εκδήλωση βράβευσης του καλύτερου ελληνικού παραδοσιακού καϊκιού τον μήνα Σεπτέμβριο, όταν επικρατεί νηνεμία και μπορούν να έρθουν καΐκια από όλο το Αιγαίο, δίνοντας ένα σοβαρό χρηματικό έπαθλο ως δέλεαρ.

Είναι ο τρόπος που θα δώσει τουριστική υπεραξία όχι μόνο στα μαγαζιά της λίμνης αλλά σε όλο το Νομό Λασιθίου, ανεβάζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής της πόλης με ένα μοναδικό φυσικό μνημείο αλλά και ιστορικό πάρκο, στο οποίο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα είναι πανελλήνιο γεγονός και διεθνές πόλος έλξης.

Έτσι θα παραμείνει η λίμνη μόνιμα κλασικό μνημείο με τουριστική υπεραξία, χωρίς να χρειάζεται ανακατασκευή από την κάθε δημοτική αρχή!

Ο χώρος περιμετρικά της λίμνης έπρεπε να ήταν εξαρχής  ο πεζόδρομος της πόλης κ δήμαρχε και όχι ο σημερινός που δημιούργησε  κυκλοφοριακό χάος. Δικό σας έργο είναι η διάνοιξη του χώρου μπροστά από την εξέδρα στην βορειοδυτική πλευρά ο οποίος διαμόρφωσε το λειτουργικότερο σημείο της συγκεκριμένης περιοχής.

Αυτά είναι τα ελάχιστα που απαιτεί ο τουρίστας από ένα σύγχρονο τουριστικό προορισμό τον οποίο θα τον έλκει το φυσικό περιβάλλον και η ιστορία του, αλλά και το ζητούμενο του δημότη από τις δημοτικές αρχές του τόπου του!

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός Πράκτορας

Υ.Γ.: Παράλληλα ρίξτε και μια ματιά μετέπειτα στη περιοχή του καθολικού, γιατί αν η λίμνη είναι η καρδιά της πόλης η περιοχή του καθολικού με την η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, είναι η ψυχή της!  Όπως και η καθημερινή δυνατότητα επίσκεψης στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στο νησί με μικρά πλοιάρια ακόμα και των ψαράδων (αλιευτικός τουρισμός). Ο Άγιος Νικόλαος έχει ανάγκη από την ανάδειξη μερικών  μοναδικών γωνιών του!  Εκτός και αν περιμένουμε του κ  Αμπράμοβιτς την έπαυλη να χτιστεί και το κότερο του στα ανοιχτά, ως αξιοθέατο της πόλης!!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos