Ανακοίνωση επιτροπής  κατοίκων Παλαικάστρου
Παλαίκαστρο

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια όλων των συγχωριανών μας η οποία απέδειξε ότι «ατομική ευθύνη» υπάρχει, μαζί και η ανησυχία για την υγεία μας. Περνώντας όμως οι μέρες, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που δεν υπάρχει είναι η ισχυρή κρατική στήριξη και τα ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή μας.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι ο αγώνας και η διεκδίκηση αποφέρουν καρπούς. Το ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε για δεύτερη φορά στο χωριό μας για την πραγματοποίηση επαναληπτικών τεστ αποτελεί μια κατάκτηση αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει ξαναγίνει σε κόκκινες περιοχές. Εκτός αυτού, καταφέραμε παρά τις δυσκολίες να μειώσουμε τα κρούσματα καθώς και να αποσπάσουμε, με την πίεση των υπογραφών, την προφορική δέσμευση για μόνιμο ιατρό πράγμα το οποίο αποτελούσε από μηνών αίτημα της Τοπικής Κοινότητας.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα – με απαγόρευση από τις 6 το απόγευμα εκτός των άλλων – που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το σύνολο του νομού Λασιθίου είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Θεωρούμε αδιανόητο να επιβληθεί lock down και στην περιοχή μας εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα που καθιστούν αναγκαία την επιβολή του. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι τεράστιες οικονομικές και ψυχολογικές επιβαρύνσεις που επωμιζόμαστε.

Αντί των μόνιμων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί υπάρχει κι άλλος δρόμος.

  • Να γίνονται δειγματοληπτικά, δωρεάν τεστ σε μόνιμη βάση στους κατοίκους, και οπωσδήποτε στους εκπαιδευτικούς και στους εργαζόμενους που έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολλά άτομα.
  • Να έρθει ΑΜΕΣΑ ειδικευμένος γενικός ιατρός και νοσηλευτής στο Παλαίκαστρο ούτως ώστε να δημιουργηθεί περιφερειακό ιατρείο. Είναι επιτακτική η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που ζητούν και οι υγειονομικοί.

Πως αλλιώς θα καλυφθούν οι ανάγκες υγείας που προκύπτουν, για τον εμβολιασμό, την έγκαιρη διάγνωση, την ιατρική παρακολούθηση και την παροχή επιδημιολογικών δεδομένων, απαραίτητων για να μην επιβάλλονται οριζόντια οι περιορισμοί;

  • Να ενισχυθεί το νοσοκομείο Σητείας, με το κατάλληλο προσωπικό – τις οργανικές θέσεις – και εξοπλισμό. Να προσληφθεί προσωπικό για τα εμβολιαστικά κέντρα και όχι να μετατίθεται από θέσεις απαραίτητες για το νοσοκομείο εις βάρος των υπολοίπων ασθενών.
  • Να παρθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών. Η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία αλλά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα, με τις δραματικές επιπτώσεις που βλέπουμε στον Άγιο Νικόλαο και αλλού.

Με τη συλλογή υπογραφών φάνηκε ότι είμαστε πολλοί, ακούστηκαν δυνατά τα αιτήματα μας, δεν αφήσαμε να γίνουμε άλλο ένα χωριό που πρώτα μπήκε σε καραντίνα και μετά αφέθηκε στην τύχη του. Έτσι καταφέραμε πολλά. Στο χέρι μας είναι να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα.

Επίσης, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία (ιατρούς, νοσηλευτές κλπ.) και τον κόσμο που σήμερα κινητοποιείται έξω από τα κέντρα υγείας στο Ηράκλειο, την Αθήνα, τη Λάρισα και αλλού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Παλαίκαστρο  3 Φεβρουαρίου 2021

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos