Αναφαίρετο δικαίωμα και όχι προνόμιο οι διακοπές
Αναφαίρετο δικαίωμα και όχι προνόμιο οι διακοπές

Η πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτή για τη δυνατότητα διακοπών των κατοίκων της Ελλάδας είναι ενδεικτική της πραγματικότητας που αρνείται η κυβέρνηση και αποτελεί διάψευση του περιβόητου «success story».

Το 75% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δε θα κάνει διακοπές φέτος, για λόγους που έμμεσα ή άμεσα συναρτώνται με την επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του Μνημονίου στη μισθωτή εργασία σε επίπεδο μισθών, επιδομάτων, ωραρίου, με συνέπεια την κατάρρευση του λαϊκού εισοδήματος και την κατάργηση της έννοιας του ελεύθερου χρόνου. Από την άλλη, από το 25% που θα καταφέρει να κάνει διακοπές, δύο στους τρεις θα καταφύγουν σε ιδιόκτητο, συγγενικό ή φιλικό σπίτι για όχι παραπάνω από μια εβδομάδα.

Επομένως, είτε λόγω της απορρύθμισης του χρόνου εργασίας, είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας, το σίγουρο είναι πως στο μέτωπο του εσωτερικού τουρισμού η κυβέρνηση έχει χάσει ολοκληρωτικά, αποδεικνύοντας το χάσμα ανάμεσα σε ένα τουριστικό προϊόν που καταναλώνεται στην Ελλάδα και από το οποίο οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ – δηλαδή περίπου τέσσερις μέσους μισθούς.

Οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές (συγκέντρωση τουριστικής δραστηριότητας σε φαραωνικές «κλειστές» επενδύσεις με περιορισμένα οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, απελευθέρωση των τιμών στα καταλύματα λόγω της άρσης της ανάρτησης τιμοκαταλόγων και της υποχρεωτικότητας εγγραφής σε επιμελητήρια, κίνδυνος αποκλεισμού των πολιτών από τις δημόσιες παραλίες με το επικείμενο νομοσχέδιο) συνεχίζουν το έργο «τουρισμός για πολύ λίγους». Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το κόστος των μετακινήσεων, το οποίο έχουν εκτοξεύσει τα ιδιωτικά μονοπώλια, τότε οδηγούμαστε στη στέρηση του αγαθού των διακοπών λόγω συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος και στην κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται το αγαθό των διακοπών για κάθε εργαζόμενο και αναγνωρίζει τον εσωτερικό τουρισμό ως πολιτική ανάπτυξης και μοχλό στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση της Αριστεράς, τόσο με την εργατική της πολιτική (επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, κατώτατου μισθού και επιδομάτων), όσο και με την εθνική τουριστική της στρατηγική (ακύρωση μνημονιακών νόμων, δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου, ενίσχυση προγραμμάτων «Κοινωνικού Τουρισμού», κά.) θα κάνει τις διακοπές αναφαίρετο δικαίωμα και όχι προνόμιο σε έλλειψη.

Τμήμα Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos