Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους
Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους

Κ.κ. Δήμαρχοι,

όπως γνωρίζετε στα πλαίσια εφαρμογής των δράσεων του ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους (Τ.Ε.Β.Α.)

που θα υλοποιηθεί μέσα από κοινωνικές συμπράξεις τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το 2015.

Η ΚΕΔΕ εξέφρασε τον προβληματισμό της και μετά από διάλογο αποφάσισε ομόφωνα το συγκεκριμένο πρόγραμμα να διαχειριστεί και να υλοποιηθεί από τους ΟΤΑ Α βαθμού που διαθέτουν κοινωνικές δομές και διαχειριστική επάρκεια.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δημοσιοποίησε στις 22/12/2014 την πρόσκληση διαβούλευσης με στόχο την οργάνωση του συνολικού σχεδιασμού με αναφορά την κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Σε κάθε Περιφέρεια, μετά από διαβούλευση, συγκροτείται η κοινωνική σύμπραξη που κινητοποιεί κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς με στόχο τη δικτύωση. Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη διαχειριστικής επάρκειας, εμπειρίας και ύπαρξης υποδομών.

Η υλοποίηση ωστόσο ενός τόσου φιλόδοξου σχεδίου πρέπει να διασφαλίζει  την αποτελεσματικότητα με όρους διαφάνειας και ισοτιμίας.

Η κάθε κοινωνική σύμπραξη ορίζει επικεφαλή εταίρο ο οποίος πρέπει να έχει αρμοδιότητα διενέργειας προμηθειών με εφαρμογή των νόμων περί δημοσίων συμβάσεων ( Ν. 4281/8814), χρήσης του κεντρικό ηλεκτρονικού μητρώου δημοσίων συμβάσεων ( 4013/2011) και του ηλεκτρονικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων.

Επειδή η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι οι Δήμοι διαθέτουν ένα μόνιμο δίκτυο κοινωνικών δομών που πληροί τις απαιτήσεις του προγράμματος δηλαδή την τοπικότητα – ιδιαιτερότητα –εγγύτητα – συμπληρωματικότητα, πρέπει να τεθούν ως επικεφαλείς εταίροι, να αναζητήσουν τις εταιρικές σχέσεις σε τοπικό επίπεδο, να δημιουργήσουν το δημοτικό κοινωνικό κεφάλαιο που διασφαλίζει την επιτυχία υλοποίησης του προγράμματος.

Σε αυτά τα πλαίσια η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η προσπάθεια επιβολής ελέγχου και όχι επικουρικής συμμετοχής από το δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά αποφασιστικά τον πρώτο ρόλο για την εκτέλεση του προγράμματος από τους δήμους σε συνεργασία με την εκκλησία η οποία διαθέτει κατάλληλες υποδομές και εμπειρία που το έχει αποδείξει έμπρακτα στα τελευταία χρόνια της γενικευμένης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης που αυτοπροσδιορίζει ως leader την ίδια και εξισώνει ως ισότιμους εταίρους τους δήμους με οργανώσεις και φορείς με ελάχιστη εμπειρία, επάρκεια και δομές δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός και επιβάλλεται να αναληφθούνε πρωτοβουλίες και δράσεις από τους δημάρχους που θα βοηθήσουνε στην αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος.

Ήδη, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως π.χ. στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, στο νότιο και ανατολικό τομέα της περιφέρειας αττικής, στην Ήπειρο, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τους δήμους και η περιφέρεια θα συνεπικουρεί.

Το θέμα δεν τίθεται για να ικανοποιήσει τον εγωισμό των Δήμων αλλά για την ορθή και δίκαιη υλοποίηση ενός προγράμματος που αφορά ένα αρκετά σημαντικό κονδύλιο.

Σας επισυνάπτω την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και πρέπει άμεσα οι Δήμοι της Κρήτης να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους στα πλαίσια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

Είναι σαφές ότι αναζητούμε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης αλλά μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο που θα διασφαλίζει τον κυρίαρχο ρόλο των Δήμων και την επιτυχία υλοποίησης των στόχων.

Επικουρικά θέλω να σας αναφέρω ότι μετά από αυστηρή επιλογή για σύμπραξη με άλλους κοινωνικούς εταίρους πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία προσωπικών δεδομένων όπως ορίζει η οδηγία 95/46/EC και η αντίστοιχη εθνική νομοθεσία.

Η αξιόπιστη και αποτελεσματική δημιουργία μόνιμων συμπράξεων δομών και δικτύων σε περιφερειακό διαδημοτικό και δημοτικό επίπεδο μελλοντικά θα βοηθήσει την υποστήριξη των δράσεων που εντάσονται στο θεματικό στόχο 9 του ΕΣΠΑ 2014-2020

Με εκτίμηση,

Ο Αντιδήμαρχος

Αποστόλης Λουλουδάκης

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos