Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός δήμου Σητείας

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας με θέμα  τον Προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο Προγράμματος Δράσης(Ο.Π.Δ.) του Δήμου για το 2022.

Το αισιόδοξο κλίμα που επιχειρήθηκε από την εισήγηση της δημοτικής αρχής χάλασε η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης όπου αποκάλυψε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, ότι είναι φτωχός σε αυτά που δίνει και πλούσιος σε αυτά που παίρνει από τις Σητειακές και τους Σητειακούς. Γιατί ότι περιέχει που αφορά αναγκαία έργα και μελέτες, πέρα από το πρόβλημα προτεραιοτήτων, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες που υπάρχουν γιατί είναι υποταγμένος στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στις  προτεραιότητες που θέτουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κατ’ επέκταση το πολιτικό τους προσωπικού σε όλο τον κρατικό μηχανισμό (Κυβέρνηση-Περιφέρειες και Δήμοι).

Στα πλαίσια μιας τέτοιας ανάπτυξης δεν «χωράνε» οι λαϊκές ανάγκες για κοινωνική πολιτική, για εκπαίδευση, για σχολική στέγη, για υγεία, για τις ανάγκες σε αθλητισμό, στην ψυχαγωγία, στα εργατικά δικαιώματα. Αυτό είναι εμφανές σε όλους τους Προϋπολογισμούς με πρώτο και «καλύτερο» τον κρατικό του 2022 που αυξάνει κατά 9% για το 2022 τα φορολογικά έσοδα – με πάνω από 10% στους μισθούς και συντάξεις όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής-  και με αύξηση έμμεσων φόρων προφανώς, κρατάει τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ΔΕΝ εισπράττει από τις offshore και τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους εφοπλιστές -που απολαμβάνουν συνταγματικά κατοχυρωμένες φοροαπαλλαγές- αλλά αντίθετα μειώνει φόρους για το κεφάλαιο όπως ο Φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, τους συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη κ.α. Ταυτόχρονα, μειώνει τα κύρια κονδύλια για κοινωνικές παροχές (50εκ), για τα δημόσια νοσοκομεία(139εκ), για την ΠΦΥ (140εκ), εξασφαλίζοντας χώρο για τις επενδύσεις που θα ακολουθήσουν με το ξεκοκάλισμα του ταμείου ανάκαμψης από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Σ. Συμεωνίδης ανέφερε χαρακτηριστικά

«πως “για τα δικά μας”-αυτά της Τοπικής Διοίκησης-  το Μεσοπρόθεσμό προβλέπει έως 2,656 εκ, μένει να το δούμε  βέβαια αφού πέρυσι  δώθηκαν 1,914 εκ +400εκ τα έκτακτα. Οι δε δαπάνες προσωπικού θα ανέλθουν φέτους στα 2,609εκ που ξεπερνάει ακόμα και την κρατική χρηματοδότησης ενώ δεν πρέπει να μείνει καθόλου απαρατήρητο ότι από το 2009 έχει μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση στους δήμους πάνω από 62%.Κανείς, πέρα από εμάς δεν μιλάει για αυτά»

Στην συνέχεια της τοποθέτησής του, ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, ανέδειξε ότι την ευθυγράμμιση με το αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο την παρακολουθεί και την εποπτεύει το Οικονομικό παρατηρητήριο και το αντίστοιχο υπουργείο. Έχει προβλεφθεί μέχρι και η καταστολή σε όργανα και εργαζόμενους σε περιπτώσεις υπερβάσεων ώστε αν κάποιος δήμος μπει σε “κόκκινο” να ενεργοποιείται η “διάσωση” του που περιλαμβάνει κλείσιμο και συρρίκνωση υποδομών και υπηρεσιών, γενίκευση της ανταπόδοσης και της επιχειρηματικότητας, αύξηση τελών, φόρων, απολύσεις κλπ. Μέτρα πειθάρχησης, δηλαδή, με την δημοσιονομική πολιτική που οι αστικές κυβερνήσεις ορίζουν ώστε θεσμικά να υλοποιείται και να κατοχυρώνεται η αντιλαϊκή,  κοινή τους στρατηγική μαζί με ΕΕ. Έτσι αντιλαμβάνονται την “διάσωση”-την “γιατρειά”- και για αυτό το λόγο επί της ουσίας με το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν συρράψει όλοι μαζί, ουσιαστικά απαγορεύουν την αρνητική ψήφο για Προϋπολογισμό και ΤΠΕ.

Επιπλέον από την εγκύκλιο του υπουργείου προβλέπεται να υπάρχει ίδιο ύψος της κρατικής χρηματοδότησης και βέβαια ευθυγράμμιση – τουλάχιστον – τελών και φόρων με το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών αναδεικνύοντας ότι το δόγμα «πλήρωνε για να έχεις» οριζόντια ξεζουμίζει τα λαϊκά νοικοκυριά που πληρώνουν διπλά και τριπλά με φόρους, πανωφόρους, τέλη και χαράτσια για τα πιο αναγκαία.

Φόντο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του Δήμου,

αποτελούν η διαχρονικά μειούμενη κρατική χρηματοδότηση  στην τοπική διοίκηση, που αποτελεί στρατηγική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατάρτιση τους και ευθυγραμμίζεται με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του δημοσιονομικού πλαισίου. Σε αυτό το πλαίσιο του ρεαλισμού της υποταγής οι πανηγυρισμοί και τα μεγάλα λόγια είναι πρόκληση. 

Αυτή την περίοδο τα ζητήματα αιχμής για το κεφάλαιο είναι: α) η ιδιωτικοποίηση στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων (βλ. ΣΔΙΤ, ανατροπές στην λειτουργία και χρηματοδότηση των ΦΟΔΣΑ, στον σχεδιασμό του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων ΕΣΔΑ, στην υιοθέτηση της ΕΕ οδηγίας “πληρώνω όσο πετάω”, την προώθηση της καύσης κ.α. β) ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, αφού τα τέλη και οι φόροι είναι ζεστό, σταθερό κεφάλαιο που έλκει “τους κυνηγούς” του κέρδους, γ)οι αλλαγές στην χρήση γης, με αναπλάσεις περιοχών, συνολικά επιχειρηματική αξιοποίηση της γης, των υποδομών και των πόρων με τους δήμους και τις περιφέρειες να  συμβάλλουν στην διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην “κοινωνική οικονομία” κ.α., δ) οι αναπτυξιακοί οργανισμοί για παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, αξιοποίηση τους ως όχημα χαρατσώματος των δημοτών, την ενίσχυση της λογικής της ανταποδοτικότητας, ε) αποσπασματικότητα στα έργα της Πολιτικής προστασίας, πάντα υποταγμένα στην λογική κόστους οφέλους, στ) αντιδραστικές ανατροπές στις δομές κοινωνικής πολιτικής (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ κ.α.) με κανόνα την ομηρεία συμβάσεων για όλο το προσωπικό, σοβαρές ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές ζ)αξιοποίηση των συμπράξεων δημόσιου ιδιωτικού τομέα(ΣΔΙΤ) για το  κτιριακό έλλειμμα στην δίχρονη προσχολική αγωγή, στα σχολεία συνολικά και η)η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κ.α.

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα δεις από κάτω τα συμφέροντα αυτά να παραμονεύουν να αρπάξουν την ευκαιρία που όμως όχι μόνο δεν είναι τυχαία ευκαιρία αλλά σχεδιάζεται, “προκαλείται” από τις κυβερνήσεις. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ

αναφερόμενος συγκεκριμένα για το Δήμο Σητείας ανέδειξε ότι επιβεβαιώνονται οι παραπάνω εκτιμήσεις από τα Τεχνικά Προγράμματα Έργων(ΤΠΕ) και τους Προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, όχι μόνο της τωρινής δημοτικής αρχής, αφού προωθούνται έργα που αφορούν τις κατευθύνσεις του λεγόμενου εθνικού σχεδιασμού. Πάνω από το 70% των έργων είναι από το ΠΔΕ και το Α.ΤΡΙΤΣΗΣ  με κατευθύνσεις και στόχους που ορίζονται “από τα πάνω”.

Για αυτό και βλέπουμε τάση αύξησης των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, επανέρχεται το τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων, το ΤΑΠ στα “φυσιολογικά” επίπεδα του 2020, υπάρχει τάση μείωσης των ΚΑΠ για άλλη μια χρονιά(3η συνεχόμενη) και έχουμε αύξηση από τα δάνεια που παρόλο που υποστηρίζει η Δημοτική αρχή ότι  είναι με Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και εγγυήσεις η Λαϊκή Συσπείρωση προειδοποιεί ότι δεν θα είναι για πολύ καιρό έτσι, πέρα από το ότι αυτό δεν αλλάζει την ουσία, δηλαδή  ότι πάλι τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, δεν τα χαρίζει κανείς. 

Συνολικά έχουμε μια αύξηση των ιδίων εσόδων όπου για άλλη μια φορά υπερέχουν κατά πολύ από τις επιχορηγήσεις ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν βγαίνει ούτε για το κόστος μισθοδοσίας. Στις δαπάνες έχουμε τάση μείωση των αμοιβών προσωπικού, αύξηση στα τοκοχρεολύσια δανείων ενώ συνολικά  ο αυξημένος Προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα του αυξημένου ΤΠΕ που δεν έχει προτεραιότητα τις αυξημένες ανάγκες των Σητειακών σε δομές κοινωνικής πολιτικής, ασφαλής και σύγχρονης σχολικής στέγης, έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης, ελεύθερους ασφαλής και περισσότερους χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού που η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας τεκμηριωμένα αποκάλυψε εξήγησε γιατί το καταψηφίζει στην αντίστοιχη συνεδρίαση.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σίμος Συμεωνίδης

με την τοποθέτηση του όχι μόνο δεν συμμερίστηκε το καλό και αισιόδοξο κλίμα που προσπάθησε να εκπέμψει η δημοτική αρχή αλλά αποκάλυψε την ουσία σε όποιον έχει την υπομονή και αντοχή να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις-φιέστες όπως αυτή. Το αισιόδοξο κλίμα μάλιστα βρήκε πρόθυμους υποστηρικτές με πολύ χαρακτηριστική αυτή της “αντιπολιτευόμενης” παράταξης του Κ. Κουρουπάκη που υπερψήφισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το όραμα της Δημοτικής αρχής και ευχήθηκε την επιτυχία του. Η παράταξη του κ. Πατεράκη “αντιπολιτεύτηκε” με Λευκό γιατί διεκδικεί μερίδιο από την “επιτυχία του” οράματος, αφού όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής του συνεχίζεται και περιέχει πάνω από το μισό, το δικό του σχέδιο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος της ομιλίας του ο Σ. Συμεωνίδης “κόπηκε” από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ενώ του ανέφερε επανειλημμένα ότι θέλει να κλείσει με μία φράση μόνο. Η φράση αφορούσε το συμπέρασμα ότι υπάρχει στρατηγική ταύτιση μεταξύ των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων με μονάχα επιμέρους διαφορές.

Τελικά ειπώθηκε εκτός μικροφώνου και πρακτικών: «Είναι να απορεί κανείς γιατί κατεβήκατε στις εκλογές σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια», όμως αφορμές θα υπάρξουν σίγουρα αρκετές για να ειπωθεί και επίσημα.

Το Γραφείο Τύπου

10 Δεκεμβρίου 2021

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos