διαδηλώσεις κατά της εκποίηση περιουσίας
διαδηλώσεις κατά της εκποίηση περιουσίας

Με αφορμή τα δημοσιεύματα και πάλι περί πώλησης της δημόσιας περιουσίας;;; ιδιωτικής του δημοσίου;;;; όπως θέλετε τα βαφτίζουν αρκεί να βρουν νομικά τερτίπια για να στηρίξουν τον νόμο 3986 της 1 Ιουλίου 2011 επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου

που πρόλαβε μαζί με τους τότε κυβερνώντες – Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης κλπ Δ. Ρέππα και Ε. Βενιζέλο, Περιβάλλοντος κλπ Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Κουτρουμάνη, Υγείας –Πολιτισμού Α.Λοβέρδο και Π. Γερουλάνο, (θυμηθείτε τους) πριν τους φύγουμε 5 μήνες αργότερα, να «κάνουν το καθήκον τους» όπως είχαν υποσχεθεί στους δανειστές να βάλουν στο χέρι τα τιμαλφή της Ελλάδας και κατέστρωσαν το ΤΑΙΠΕΔ.

Τι είναι το ΤΑΙΠΕΔ;;;. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, γνωστό ως ΤΑΙΠΕΔ ή HRADF ιδρύθηκε με το νόμο 3986/2011. Σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ (άρθρο 4 καταστατικού του) είναι η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και περιουσιακών στοιχείων ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ όπως ορίζεται στην §1 του άρθρου 5 του ν. 3986/2011.

Εύλογο ερώτημα:  Μα υπάρχει ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου;;;.  Είπαμε….. τα πάντα για τους δανειστές.  Βρήκαν νόμο του ΄Οθωνα.. Τί λέμε όμως ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου;

Δεν υπάρχει ορισμός της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. Άρα δια της αναγωγής ότι δεν εμπίπτει στη ΔΗΜΟΣΙΑ περιουσία του δημοσίου είναι η ΙΔΙΩΤΙΚΗ περιουσία του .Ο ορισμός περιέχεται  (όσο και να φαίνεται περίεργο) στον «Νόμο περί διακρίσεως κτημάτων» της  21 Ιουνίου (3 Ιουλίου) 1837! (νόμος Όθωνος, βασικό Δίκαιο).

Και ποιά είναι τα περιουσιακά στοιχεία που λέει το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ ότι του έχει ΉΔΗ μεταβιβαστεί;;;;;

:Αυτά αναφέρονται στο άρθρο 2 του ν 3156/2003. Επειδή το άρθρο αυτό αναφέρει γενικά στοιχεία, παραπέμποντας στο Μεσοπρόθεσμο και τα Μνημόνια,

  • ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος): Διαχειριστής Σιδηροδρόμου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.), Σιδηροδρομικούς Σταθμούς, Συντήρηση Τροχαίου Υλικού και Σιδηροδρομικού Εξοπλισμού (ROSCO)
  • το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
  • τα Τοπικά Αεροδρόμια
  • 4 αεροσκάφη τύπου Airbus 340 – 300
  • την Εγνατία Οδό
  • την Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι Α.Ε. (εταιρεία εκμετάλλευσης μεγάλων αυτοκινητοδρόμων)
  • την Εταιρεία Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.)
  • την Εταιρεία Ύδρευσης κι Αποχέτευσης  Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.)
  • 12 λιμάνια ως εταιρείες περιορισμένης ευθύνης
  • Μικρά λιμάνια και μαρίνες
  • Τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)
  • Την Εγκατάσταση Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα»
  • Τις Άδειες Κινητής Τηλεφωνίας (Φάσμα Συχνοτήτων (900-1800 MHZ)

Βλέπουμε δηλαδή ότι έχει ήδη παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα γιατί η δυνητική της πώληση αντιβαίνει στο άρθρο 5 §4 περί ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών ανά την επικράτεια (σε περίπτωση ιδιοκτησίας δρόμων, λιμένων κλπ αυτό περιορίζεται και καθορίζεται από το νέο ιδιοκτήτη) και κάτι το οποίο επίσης ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ από το άρθρο 1 το ίδιου του ν 3869/2011 (παραχώρηση ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ).

Ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου υπάρχει;;;; Υπάρχει και είναι τεράστια.

Πρώτα-πρώτα στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ανήκουν όλα τα κτήματα  που έχουν προέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου από τρίτους είτε μέσω αγοράς, κληροδοτήσεως,  δωρεάς κλπ. Επίσης στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου ανήκουν εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες όπως πχ. τα Κρατικά Λαχεία, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΔΙΕ και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του Δημοσίου. Οι περισσότερες όμως από αυτές τις επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, άρα αποτελούν παρακολουθήματα δημόσιας περιουσίας (πχ ΔΕΗ, Ελληνικό, η Κασιώπη της Κέρκυρας στην περίπου μισή της έκταση (λίμνη, αιγιαλός ακτές), η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ, κλπ). Αυτές μπορούν να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ μόνο ως προς την εταιρική τους μερίδα, δηλαδή την επιχειρηματική εκμετάλλευση και όχι την πλήρη κυριότητα των δημόσιων κτημάτων. Φυσικά αυτό δεν ισχύει και για το λόγο αυτό η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ είναι παράνομη σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 3896/2011 (νόμος ίδρυσης ΤΑΙΠΕΔ).

Και πριν προλάβουν να πέσουν οι υπογραφές άρχισαν τα ντιλ και το έργο συνεχίστηκε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.

Το Δημόσιο μοίρασε αρχικά 28 ακίνητά του σε δύο ισόποσα χαρτοφυλάκια των 14, ενώ εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο του 2013 τρεις υποψήφιοι αγοραστές. Το Χαρτοφυλάκιο Β΄ πωλήθηκε τελικά στις 12 Μαΐου του 2014 στη Eurobank Properties και σε αυτό περιλαμβάνονταν τα εξής κτίρια (ενδεικτικά στην παρένθεση η αντικειμενική αξία τους σε ευρώ όπως περιγράφεται στη σύμβαση):

  • Το αρχηγείο της Αστυνομίας – ΓΑΔΑ (23.305.931,41).
  • Το υπουργείο Παιδείας (σύνολο 50.699.351).
  • Το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής (17.007.719,06).
  • Το υπουργείο Δικαιοσύνης (27.045.311,58).
  • Το Γενικό Χημείο του Κράτους (25.995.648,00).
  • Το υπουργείο Υγείας (51.425.286,82).
  • Το Αρχηγείο Αστυνομίας Σερρών (1.784.564,64).
  • Κτίριο στις Σέρρες όπου στεγάζονται οι δύο ΔΟΥ, το Χημείο και η Κτηματική και Στατιστική Υπηρεσία της πόλης (7.941.530,82).
  • Εξι κτίρια Εφοριών (Α, ΙΖ, ΙΘ ΔΟΥ Αθηνών, ΔΟΥ Χολαργού, Κορίνθου, Χαλκίδας).

Η σύμβαση με αριθμό 5099 μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Eurobank Properties, που περιγράφει σε 473 σελίδες την αγοραπωλησία, είναι ενδεικτική. Το «συνολικό συμφωνηθέν τίμημα» ανέρχεται σε 145.810.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία των ακινήτων όμως ανέρχεται σε 228.958.973,84 ευρώ. Με άλλα λόγια, η Eurobank Properties αγόρασε 14 ακίνητα σε τιμή περίπου 83 εκατ. ευρώ κάτω από την αντικειμενική τους αξία, ή αλλιώς με «έκπτωση» 36,3%!Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου ήταν μεν τεράστια, καθώς ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά και διαρκής, αφού οι όροι της μίσθωσης των εν λόγω ακινήτων είναι ξεκάθαρα επωφελείς για τα τραπεζικά ιδρύματα

Η σύναψη των συμβάσεων αυτών έγινε επί υπουργίας Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καθιστώντας το Ελληνικό Δημόσιο και την εκάστη ελληνική κυβέρνηση δέσμια των τότε αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Από την περιγραφή των συμβάσεων πώλησης και ενοικίασης είναι προφανές ότι αυτές εξυπηρετούν τους νέους ιδιοκτήτες, τις τράπεζες που «διασώθηκαν» με δισεκατομμύρια δημόσιο χρήμα, και σε καμία περίπτωση το δημόσιο συμφέρον.

Νομίζω ότι ο Στουρνάρας είναι ακόμα στην Κυβέρνηση;;;;

Και τι είναι το ΕΕΤ και γιατί επιμένουν οι Γερμανοί για αυτό;;;

Όπως προκύπτει από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με Αρ.Φύλλου 3234 και ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2014, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ευρέως γνωστό στη Γερμανία και τους Εταίρους ως «IFG-Greek SME Finance S.A με αριθμό μητρώου Β 186984), είχε την έδρα του στο Λουξεμβούργο.

Η ίδρυση αυτού του επενδυτικού ταμείου εντοπίζεται στα τέλη του 2013 (κυβέρνηση Σαμαρά). Τότε ήταν η πρώτη φορά που είχε γίνει δεκτό, η έδρα των κεντρικών γραφείων του IFG (Institution of Growth) να είναι στο Λουξεμβούργο και στην Αθήνα μόνον το «επιχειρησιακό του τμήμα». Η ελληνική πλευρά το είχε δεχθεί.

Σημαδιακή ήταν η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε εκδήλωση στην Αθήνα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και της Γερμανικής Πρεσβείας (Ιούλιος 2013) με τη συμμετοχή γερμανικών παραγόντων, εκπροσώπων της  KfW (και για την Πορτογαλία εκείνη τη χρονιά υπήρχε ανάλογη πρόταση), ελληνικών τραπεζών και εκπροσώπων της γερμανικής βιομηχανίας. Αν και εκείνη η ομιλία αφορούσε και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της χώρας, πρόσκληση για εκείνους τότε, δεν υπήρχε.

Ο Σόιμπλε μίλησε τότε για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Ανάλογα έπραξαν και δύο υπουργοί της κυβέρνησης τότε, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκης.

Οι Γερμανοί επιθυμούσαν διακαώς και είχαν στρώσει το «τραπέζι» για τη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου υπό το δικό τους «τραπεζομάντηλο». Δηλαδή τι; Η Ελλάδα θα μεταφέρει τα περιουσιακά της στοιχεία σε ένα Ταμείο, θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Σε αυτό συμφωνούσε και η Α.Μέρκελ.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως την βασική μελέτη για τη δημιουργία του «Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου» την είχε κάνει η διεθνής εταιρεία Oliver Wyman. Στην προετοιμασία, βέβαια, μέσω… μελετών, συμμετείχαν και άλλες εταιρείες, όπως η Finance in Motion και η Ernst and Young.

—ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για τα πρόσφατα (24 Ιουλίου 2015) δημοσιεύματα των Αθηναϊκών και Κρητικών εφημερίδων για την μελέτη την εν λόγω εταιρείας ERNST AND YOUNG ότι θα καταστραφούμε εάν φύγουμε από την ΕΕ και το ευρώ.  Μια μελέτη που αποδεδειγμένα δεν αναρτήθηκε πουθενά επίσημα,  και που προφανώς έγινε επί παραγγελία για τους προφανείς λόγους που διαβάσατε παραπάνω και γιατί ποιος γνωρίζει τι συμφέρονται εξυπηρετούνται από τέτοια δημοσιεύματα… (υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο).——

Στην «ομάδα εργασίας» συμμετείχαν εκπρόσωποι της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW, της ΕΤΕπ, του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, του Caisse des Depots, και των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «με την υποστήριξη του Enterprice Greece». Ο οργανισμός Enterprice Greece. Σε όλο αυτό είχε συμφωνήσει, φυσικά, και η Τρόϊκα.

Η πρόταση – σοκ που έριξαν στο τραπέζι οι Γερμανοί, για μεταφορά της ελληνικής περιουσίας στα χέρια των δανειστών με έδρα το Λουξεμβούργο,  δεν είναι καινούργια. Είχε πέσει στο τραπέζι από τον Γιούνκερ, τόσο επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου όσο και επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Το είχε αποκαλύψει το πρακτορείο Reuters, αλλά και η εφημερίδα Financial Times, ενώ συζητήσεις περί Grexit γίνονται από τον κ. Σόιμπλε εδώ και χρόνια.

Η εφημερίδα  Financial Times,  σε σχετικό δημοσίευμα τους το 2013,  αποκάλυψε ότι η τότε τρόικα αλλά και  χώρες της ΕΕ,  με πρώτη τη Φινλανδία, ζητούσαν από την Ελλάδα να συναινέσει στην αξιοποίηση των ακινήτων της από fund με έδρα το Λουξεμβούργο και με διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από ξένους, όχι Ελληνες.

Το σχέδιο ήθελε…την ελληνική κυβέρνηση να διατηρεί τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιουσίας. Το μπαλάκι της απόφασης, το έριξαν τότε  στην Αθήνα , ενώ φαίνεται πως η Κομισιόν, το σταμάτησε, γιατί είχε σοβαρή ανησυχία πως θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.

Όπως μάλιστα, αποκάλυψε ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρώτος που εισηγήθηκε ένα τέτοιο ταμείο ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια χρονιά, το καλοκαίρι του 2013, το πρακτορείο Reuters αποδεικνύει με στοιχεία πως υπήρχε όντως αυτό το σχέδιο. Δίνει στη δημοσιότητα έγγραφο που αποκαλύπτει πως  η Φινλανδία έχει προτείνει τα κρατικά ακίνητα της Ελλάδας να μεταφερθούν σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο και να κρατηθούν ως εγγύηση για νέα δάνεια προς την Αθήνα.

Στο έγγραφο Φιλανδοί αξιωματούχοι περιγράφουν το πώς η ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξουσιοδοτήσουν την μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο. Το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει όλες τις μετοχές στην εταιρεία holding, όμως οι μετοχές θα βρίσκονται υπό την επιτήρηση ενός τρίτου μέρους. Αφού η έδρα της εταιρείας holding θα είναι στο Λουξεμβούργο, θα λειτουργεί υπό την νομοθεσία του Λουξεμβούργου.

 

Το non paper έγγραφο

«Το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται την Εταιρεία Holding των Ακινήτων (AHC) και μπορεί να χρησιμοποιήσει την AHC με ευέλικτο τρόπο ως όχημα για να τιτλοποιήσει, να διαχειριστεί, να αναπτύξει και να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία», αναφέρεται στο φινλανδικό σχέδιο, με ημερομηνία 23 Ιουνίου 2013 και συνεχίζει:

“Αν η αγοραία αξία των ακινήτων της AHC δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για εξασφαλίσεις ή αν η Ελληνική Δημοκρατία κηρύξει χρεοστάσιο στις δανειακές της υποχρεώσεις προς το EFSF, η ιδιοκτησία των μετοχών υπό επιτήρηση μεταφέρονται αυτομάτως στα σχετικά κράτη-μέλη. Η τιτλοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα καταστήσει τόσο την αποτίμηση όσο και την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων πολύ ευκολότερη», αναφέρουν οι συγγραφείς του απόρρητου εγγράφου, το οποίο έχει κυκλοφορήσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ως “non-paper”.

Σήμερα διαβάζουμε…….

Κακουργηματικές διώξεις για τη σκανδαλώδη υπόθεση αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ 28 ακινήτων του δημοσίου μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης άσκησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Ύστερα από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, με εντολή της εισαγγελέως Ελένης Ράικου από τους επίκουρους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Ιωάννης Σέβη και Αγγελική Τριανταφύλλου, ασκήθηκε ποινική δίωξη.

΄Όμως……

Το σχέδιο, επανήλθε σήμερα (12/7/2015)  με νέα πρόταση, η  μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Το Ταμείο θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και στην ουσία θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Εάν  η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει το ξεπούλημα των προκατόχων της ελπίζοντας να συμβεί «πόλεμος» για να τα ξαναπάρουμε πίσω, όπως έγινε το 1918 στην Σοβιετική ΄Ενωση με την ταπεινωτική συνθήκη του Μπρέστ Λιτοφσκ Brest Litovsk, έχει αυταπάτες. Και για την ιστορία….

Η εν λόγω συνθήκη υπογράφηκε σε περίοδο που είχε την εξουσία η αριστερά στην Σοβιετική ΄Ενωση.  Η στόχευση των καπιταλιστικών κρατών ήταν να εξαφανίσουν την νεαρή τότε Σ.Ενωση, τους ενοχλούσε το γεγονός ότι σε μια χώρα της Ευρώπης το 1918 είχαν πάρει οι εργάτες την κυβέρνηση.  Οι γερμανοί πριν υπογράψουν την συνθήκη των Βερσαλλιών είχαν κάνει επίθεση για να ρίξουν το καθεστώς στην Σοβιετική ΄Ενωση και παράλληλα είχαν ξεσπάσει μεγάλες απεργίες στην Γερμανία καθώς τα συνδικάτα ήταν πολύ δυνατά.   Ήθελαν να επιβάλουν τους όρους τους στην Σ.Ενωση, αλλά οι Ρώσοι αισθάνονταν δυνατοί για να αντιμετωπίσουν  τον πόλεμο.  ΄Όμως η όλη κατάσταση προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση.  Ο Λένιν έλεγε συμφωνία πάσει θυσία, για να μην χαθεί η Επανάσταση του 1917 και  o Μπουχάριν –Υπουργός Εξωτερικών, το έβλεπε σαν ευκαιρία να επεκτείνουν την επανάσταση σε όλη την Ευρώπη.  Ο Τρότσκι πρότεινε να δουν την περίπτωση πολέμου και ειρήνης..  Αρχικά πέρασε η πρόταση του Μπουχάριν και όταν τα πράγματα στριμώχτηκαν από τους Γερμανούς, πέρασε η πρόταση με διαφορά 1 ψήφου του Λένιν, η οποία είχε τεράστιες επιπτώσεις.  H Ρωσία έχασε το ¼ των εδαφών της,  1/3 καλλιεργήσιμης γης, 9.000 από 16.000 βιομηχανίες, το 75% των ανθρακωρυχείων και 56 εκ. υπήκοοι της σοβιετικής ένωσης πέρασαν στην Γερμανία.  Το ΚΚΣ κατάφερε να σταθεί στα πόδια του μόνο μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο όταν έκαναν την αντεπίθεση, πήραν τα εδάφη πίσω και εξισορρόπησε η κατάσταση.

Είναι η ώρα να πάρει ο Ελληνικός λαός την σκυτάλη και να μην επιτρέψει σε κανένα να επιβουλεύεται την χώρα του και την ζωή του γιατί…..

H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων… που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.» ΄Ακροτελεύτιο ΄Αρθρο 120  του Συντάγματος, όσο υπάρχει ακόμα…

Δέσποινα Κουρουπάκη                                                        Πηγές: Ηλεκτρονικές

Μέλος ΕΠΑΜ                                                                                    Εφημερίδες

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos