απάντηση Μανουσάκη στον Βασιλάκη περί τοξικού συνδικαλισμού
ο Γιώργος Μανουσάκης με τον υπουργό υγείας Θ. Πλεύρη

Ο ΜΙχάλης Βασιλάκης είναι ένα άτομο που κατά καιρούς έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και έχει στοχοποιήσει διάφορα άτομα ή θεσμούς από την τοπική μας κοινωνία. Παλαιότερα πρώην δήμαρχο Αγίου Νικολάου, στη συνέχεια πρώην αντιδήμαρχο, μετά το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Θραψανιώτη, στη συνέχεια το διοικητή του Νοσοκομείου Εμμ. Ανδρεαδάκη, μετά το Νοσοκομείο Νεάπολης και στη συνέχεια τον πρώην διευθυντή του Θεραπευτηρίου. Το τελευταίο διάστημα έχει στοχοποιήσει εργαζόμενους του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και στη συνέχεια εμένα και το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων επειδή υπερασπιζόμαστε τους συναδέλφους μας.

Έτσι έχω βρεθεί και εγώ στη θέση να πρέπει να απαντήσω σε όσα γράφει και λέει εναντίον μου ο Μιχάλης Βασιλάκης.

Όσα αναφέρει για μένα είναι ανακρίβειες, ψεύδη και διαστρέβλωση γεγονότων. Ποτέ δεν έχω απειλήσει κανένα συνάδελφο μου, δεν έχω καλέσει ποτέ μεταμεσονύκτια στο τηλέφωνο κανένα διοικητικό στέλεχος του νοσοκομείου, δεν έχω εκφοβίσει ή εκβιάσει κανέναν εργαζόμενο.ή διοικητικό στέλεχος. Με το διοικητή του Νοσοκομείου δεν έχω οικογενειακή διαφορά και οι όποιες κατά καιρούς αντιπαραθέσεις μας προκύπτουν λόγω των διαφορετικών ρόλων μας, αυτός διοικητής και εγώ πρόεδρος των εργαζομένων.

Στο Νοσοκομείο εργάζομαι δεκαεπτά χρόνια και με τα κοινά του νοσοκομείου ασχολούμαι τα τελευταία έντεκα χρόνια. Παρότι δικαιούμαι και δικαιούμουν ως πρόεδρος του συλλόγου συνδικαλιστική άδεια τρεις ημέρες το μήνα και ως μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ εννέα μέρες το μήνα, ουδέποτε έκανα χρήση αυτών των μηνιαίων συνδικαλιστικών αδειών. Δεν χρησιμοποίησα την ιδιότητα μου ως πρόεδρος εργαζομένων και την αναγνωρισιμότητα που προκύπτει από αυτήν για να είμαι υποψήφιος σε βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, παρότι μου εγιναν σχετικές προτάσεις. Δεν χρησιμοποίησα την ιδιότητα μου ως πρόεδρος για να αναρριχηθώ στη διοικητική ιεραρχία του νοσοκομείου και να λάβω θέση προϊσταμένου παρότι μου έγινε σχετική πρόταση. Εργάζομαι ως νοσηλευτής στο χειρουργείο σε κυκλικό ωράριο προσπαθώντας να εκτελώ τα καθήκοντα μου με ευθύνη και ευσυνειδησία ενώ πιο πριν έχω εργαστεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Δεν έχω πολιτικές ή διοικητικές φιλοδοξίες και ασχολούμαι με τα συνδικαλιστικά θέματα με στόχο την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την καλύτερη δυνατή λειτουργία του νοσοκομείου στο οποίο εργάζομαι.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων αναγνωρίζει τα κίνητρα και την προσπάθεια μου όλα αυτά τα χρόνια και με περιβάλλει με την εμπιστοσύνη και την εκλογική της στήριξη σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες που έχουν γίνει στο ΓΝΑΝ αυτά τα 11 χρόνια.

Η λειτουργία του συλλόγου εργαζομένων και του ΔΣ είναι απόλυτα δημοκρατική και διαφανής. Γίνεται συνεχής ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα μέσω συναντήσεων και των εφαρμογών του διαδικτύου, και όλες οι δράσεις οι ανακοινώσεις του συλλόγου συναποφασίζονται από τα μέλη του ΔΣ, αλλά και από τους εργαζόμενους στις γενικές συνελεύσεις. Φέτος τον Απρίλιο κάναμε την τελευταία γενική συνελευση η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και επιτεύχθηκε η προβλεπόμενη από το καταστατικό απαρτία και ελήφθησαν αποφάσεις. Μέλη του συλλόγου είναι η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων του Νοσοκομείου, μεταξύ αυτών και όσοι συμμετέχουν στην κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας του Νοσοκομείου (διευθυντής ιατρκής υπηρεσίας, υπεύθυνος covid ν. Λασιθίου, πρόεδρος επιστημονικού συμβουλίου, διευθυντές διοικητικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας) χωρίς ποτέ να έχουν εκφράσει σε γενική συνέλευση ή με κάποιον άλλο τρόπο προς το σύλλογο  οποιαδήποτε διαμαρτυρία ή αντίρρηση για τον τρόπο δράσης του συλλόγου ή τη συμπεριφορά του προέδρου προς αυτούς.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το ρόλο μας ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και ουδέποτε απαιτήσαμε να συνδιοικήσουμε. Υποβάλλουμε προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου έγγραφα με προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ζητούμε λύσεις σε αυτά, ενώ ασκούμε κριτική σε αποφάσεις έχοντας κάθε δικαίωμα να το κάνουμε αυτό σύμφωνα με το συνδικαλιστικό νόμο και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Δημοσιοποιύμε τις παρεμβάσεις μας  για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και το Νοσοκομείο για να επιτύχουμε την ταχύτερη δυνατή επίλυση τους.

Η δράση μας τα τελευταία χρόνια δεν διαφέρει από τη δράση άλλων συλλόγων εργαζομένων στην Κρήτη και στην Ελλάδα, ούτε διαφέρει με τη δράση του συλλόγου στο ΓΝΑΝ τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπήρχαν άλλες διοικήσεις νοσοκομείου και άλλες κυβερνήσεις.

Είναι εμφανές όμως ότι κάποιοι όπως ο Βασιλάκης δεν μπορούν και δεν θέλουν να ανεχτούν αυτή τη δράση και αντιδρούν όπως αντιδρούν, ενταγμένοι στη λογική της σημερινής κυβέρνησης που προσπαθεί να περιορίσει και να φιμώσει με διάφορους τρόπους τη φωνή των εργαζομένων (νομος Χατζηδάκη).

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω δύο λόγια περί “τοξικού συνδικαλισμού”.

Τοξικό συνδικαλισμό κάνουν όσοι χρησιμοποιούν την ψήφο των συναδέλφων τους ως σκαλοπάτι για να υποβάλουν υποψηφιότητες σε άλλους χώρους και να γίνουν βουλευτές και υπουργοί, και μετά λένε και κάνουν τα αντίθετα από όσα πρέσβευαν ως συνδικαλιστές.

Τοξικό συνδικαλισμό κάνουν όσοι χρησιμοποιούν την ψήφο των συναδέλφων τους για να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν θέσεις στη διοικητική ιεραρχία 

Τοξικό συνδικαλισμό κάνουν όσοι χρησιμοποιούν την ψήφο των συναδέλφων τους για να αποφεύγουν να κάνουν τη δουλειά τους και για να αποκτήσουν προσωπικά προνόμια εξουσίας.

Τοξικό συνδικαλισμό κάνουν όσοι, αντί να υποστηρίζουν τους συναδέλφους τους, παίρνουν το μέρος των εργοδοτών και της διοίκησης, γίνονται παρατρεχάμενοι της κάθε εξουσίας και τη χρησιμοποιούν για να ζητούν ψήφους.

Ούτε εγώ, ούτε ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου έχουμε σχέση με αυτό τον συνδικαλισμό.

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής, πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ

Τοξικός συνδικαλισμός

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos