Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου
Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Συμπληρώνονται σε λίγες μέρες τα τρία χρόνια θητείας του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας και ήδη ορίστηκε η διαδικασία εκλογής νέου, με αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν εντός του μήνα Νοεμβρίου, με την ακριβή ημερομηνία να προκύπτει από την προσεχή Γενική Συνέλευση.

Με την ευκαιρία αυτή, παρουσιάζουμε έναν απολογισμό των όσων καταφέραμε αυτή τη τριετία, με κεντρικό στόχο, κυρίως την προστασία των συμφερόντων των μελών μας, αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών-δράσεων και πρωτοβουλιών, που είχαν ως αποτέλεσμα η φωνή της Ένωσης, να ακουστεί και πέρα από τα όρια του Λασιθίου.

Ο απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ., γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την Αστυνομία, καθόσον υπάρχουν ανοιχτά, πολλά μέτωπα σε εργασιακό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Πλέον, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και οι κατακτήσεις που με πολύ αγώνα και κόπο έχουν θεσπισθεί, απειλούνται.

Από την εκλογή του μέχρι σήμερα, το Δ.Σ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, αποτελούμενο από τους ΝΤΑΡΑΡΑ Ηλία (Πρόεδρο), ΤΖΟΥΜΑΚΑ Νικόλαο (Γενικό Γραμματέα), ΠΡΙΝΙΩΤΑΚΗ Γεώργιο (Αντιπρόεδρο), ΠΑΜΠΟΥΧΤΙΔΗ Μιχαήλ (Ταμία), ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ Πέτρο (Οργανωτικό Γραμματέα), ΞΥΝΟΤΡΟΥΛΑ Ιωάννη (Μέλος) και ΚΟΤΣΙΑ Ανδρέα (Μέλος), συνεδρίασε πάνω από 40 φορές για διάφορα θέματα και εξέδωσε περισσότερα από 220 έγγραφα. Όλοι μαζί, λειτουργώντας σαν ομάδα, όπου το κάθε μέλος, ανάλογα με τις δράσεις και τις υποχρεώσεις, αναλάμβανε συγκεκριμένο ρόλο, καταφέραμε με την βοήθεια και την στήριξη όλων, να επιλύσουμε όσα προβλήματα ανέκυπταν και όχι απλώς να τα αναδείξουμε.

Όσον αφορά τα εργασιακά μας, σε συνεργασία με την Π.Ο.ΑΣ.Υ., καταφέραμε να μειωθούν δραστικά οι αποσπάσεις και προσωρινές μετακινήσεις συναδέλφων της Δ.Α. Λασιθίου, που γινόντουσαν χωρίς την θέλησή τους, για ενίσχυση Υπηρεσιών του Λασιθίου, διαφορετικών όμως πόλεων από αυτών που διέμεναν, με αποτέλεσμα την σωματική, οικονομική αλλά και ψυχολογική επιβάρυνσή τους.

Επίσης, με συνεχείς και σταθερές ενέργειές μας, κατορθώσαμε να σταματήσουν οι παράτυπες μεταγωγές εκτός του Λασιθίου, που πραγματοποιούνταν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση.

Με παρεμβάσεις μας, εκδόθηκαν από την Διοίκηση διαταγές για τον χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, οι οποίες και εφαρμόστηκαν από τις Διοικήσεις Αξιωματικών του Λασιθίου, κατοχυρώνοντας έτσι σε όλες τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης, εργασιακά δικαιώματα, που αφορούν τη διπλή συνεχόμενη νυχτερινή εργασία, την ανακοίνωση εβδομαδιαίας υπηρεσίας και την κανονική χορήγηση ημερήσιων αναπαύσεων.

Σε όλα τα συμβούλια μεταθέσεων της Διεύθυνσης, προασπίστηκαν τα συμφέροντα και οι επιθυμίες των συναδέλφων μας και ειδικά τα τελευταία δύο έτη, δεν έγινε καμία μετάθεση με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, σε Υπηρεσία διαφορετική από τον τόπο διαμονής του συναδέλφου.

Με ενέργειες της Ένωσης, πετύχαμε τα αιτήματα για την ενίσχυση της Διμοιρίας Υποστήριξης της Δ.Α Λασιθίου για το Ηράκλειο, να γίνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, χωρίς να χρειάζεται πλέον, να αλλάζει η ανακοινωθείσα Υπηρεσία.

Αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους του επαγγέλματός μας και την πίεση που δέχονται οι συνάδελφοί μας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, στην δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας μας, μεριμνήσαμε ώστε ο Υπηρεσιακός Ψυχολόγος της ΓΕ.Π.Α.Δ. Κρήτης, να επισκεφθεί τις Υπηρεσίες της Δ.Α. Λασιθίου και να συζητήσει με τους συναδέλφους.

Τέλος, στις δράσεις μας σε εργασιακό επίπεδο, συγκαταλέγονται και οι πετυχημένες προσπάθειες μας, για την άμεση απομάκρυνση του μεγάλου αριθμού  μεταναστών που εντοπίστηκαν σε Σητεία και Ιεράπετρα, την μείωση των αλλοδαπών   στα κρατητήρια των Υπηρεσιών και την καθιέρωση σκοπού καταστήματος και εποχούμενης περιπολίας σε εικοσιτετράωρη βάση.

Εκτός όμως από την εργασιακή, σημαντική υπήρξε και η κοινωνική δράση της Ένωσης, φέρνοντας κοντά τις τοπικές κοινωνίες με τον θεσμό της Αστυνομίας, αλλά και τους συναδέλφους μεταξύ τους.

Ανταποκριθήκαμε άμεσα σε κάθε κάλεσμα φορέων και συλλόγων, των τοπικών κοινωνιών και τους παρείχαμε έμπρακτα την στήριξη και την αλληλεγγύη μας, όπως τους αγρότες του Λασιθίου και τους εργαζομένους στο Νοσοκομείου Ιεράπετρας.

Συγκεντρώσαμε τρόφιμα και διάφορα άλλα είδη, τα οποία παραδώσαμε στα Κοινωνικά Παντοπωλεία του Λασιθίου, προκειμένου να διατεθούν σε συνανθρώπους μας, που τους είναι απαραίτητα πλην όμως αδυνατούν να τα εξασφαλίσουν.

Μέσα από εκδηλώσεις μας, δόθηκαν ηθικές και οικονομικές τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις σε συνανθρώπους μας, για την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες του Λασιθίου και την Ελληνική Αστυνομία.

Με την νεοϊδρυθείσα Τράπεζα Αίματος της Ένωσής μας, προάγουμε το πνεύμα του εθελοντισμού και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, ενώ δυναμικό ήταν το παρών από Μέλη της Ένωσης, στην προσφορά δείγματος μυελού των οστών, για συνάνθρωπο-πατέρα συναδέλφου που είχε ανάγκη.

Επίσης, προσπαθήσαμε να είμαστε παρόντες και να αντιμετωπίσουμε με πράξεις, όποτε χρειάστηκε, τόσο ατομικά όσο και συνολικά προβλήματα συναδέλφων παρέχοντάς τους ανάλογη στήριξη σε όλους τους τομείς.

Πρώτα απ’ όλα υπήρξαν μετά από ενέργειες της Ένωσης, εκπτωτικές προσφορές για τους συναδέλφους σε τηλεφωνικές συνδέσεις, ασφάλειας αυτοκινήτων και νομικής προστασίας, ακτοπλοϊκών γραμμών, Κ.Τ.Ε.Ο. και σκοπευτικών συλλόγων, με στόχο την οικονομική ανακούφισή τους, ενώ για τον ίδιο λόγο, υποβλήθηκαν   συνολικά για τα Μέλη μας, αγωγές για την δικαστική διεκδίκηση διαφόρων θεμάτων.

Επιπλέον, υπήρξε κάλυψη από το Ταμείο της Ένωσης, σημαντικών χρηματικών ποσών για την οικονομική ενίσχυση Μελών μας, σε πειθαρχικές και ποινικές υποθέσεις, σε πολλές από τις οποίες εκτός από την δεδομένη ηθική στήριξη, υπήρχε και αυτοπρόσωπη παρουσία αντιπροσώπων του Δ.Σ..

Ακόμη, η Ένωση κάλυψε μέρος εξόδων των Μελών της, σε αποσπάσεις και προσωρινές μετακινήσεις που έγιναν χωρίς την θέλησή τους και εξασφάλισε την επιδότηση σε πέντε συναδέλφους που επιθυμούσαν, για την συμμετοχή τους σε σεμινάριο που αφορούσε την παροχή Α΄ Βοηθειών και την απόκτηση παγκοσμίου αναγνωρισιμότητας τίτλου.

Με μέριμνα της Ένωσης, εξασφαλίσθηκε εξοπλισμός των Αστυνομικών της Διεύθυνσης Λασιθίου, που στελεχώνουν τις Ομάδες ΔΙ.ΑΣ και την Διμοιρία  Υποστήριξης, ενώ έγινε και ενίσχυση των Υπηρεσιών με υλικοτεχνικό εξοπλισμό που αφορούν στην διαβίωση των εργαζομένων (τηλεοράσεις, ψυγείο, κλιματιστικά, δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο).

Μετά από παρεμβάσεις μας έγινε επισκευή συγκεκριμένων υπηρεσιακών οχημάτων και με έξοδα της Ένωσης απολυμάνσεις σε ορισμένα από αυτά, καθώς και σε κρατητήρια Αστυνομικών Υπηρεσιών του Λασιθίου.

Για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των Μελών μας, καθιερώσαμε το σύστημα αποστολής ομαδικών μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο, και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας  (e-mail), ενώ μέσω της ιστοσελίδας μας (www.easyl.gr), γίνεται δημοσίευση της δραστηριότητας της Ένωσης, της Ομοσπονδίας και άλλων θεμάτων, που ενδιαφέρουν Αστυνομικούς (εν ενεργεία και συνταξιούχους) και πολίτες.

Πραγματοποιήθηκαν Εσπερίδες για ενημέρωση των Μελών μας σε διάφορα θέματα, Χοροεσπερίδες και Χριστουγεννιάτικες γιορτές, κατά τις οποίες δόθηκαν εκτός από δώρα, χρηματικά ποσά και τιμητικά διπλώματα στους συναδέλφους και στα παιδιά τους.

Για την επίτευξη των παραπάνω δράσεων-λύσεων, ήταν απαραίτητες οι συνεργασίες και η βοήθεια φορέων, συλλόγων, ομοειδών Ενώσεων και άλλων, κάτι που επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή της εκλογής μας.

Η πρώτη συνεργασία μας, ήταν με τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κρήτης, όπου με κοινές παρεμβάσεις και συναντήσεις, καταφέραμε να αναδείξουμε και να επιλύσουμε κοινά και χρόνια προβλήματα.

Μαζί, προβήκαμε στην εκπόνηση επιστημονικής μελέτης για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Κρήτης, η οποία κατατέθηκε στην Πολιτική και Φυσική μας ηγεσία, αλλά και στη Βουλή των Ελλήνων μέσω Βουλευτή. Επίσης, η συγκεκριμένη μελέτη, παρουσιάστηκε αναλυτικά, σε ημερίδα που διοργανώσαμε στον Άγιο Νικόλαο και έτυχε θετικών σχολίων, από το σύνολο των πολιτών και φορέων του Λασιθίου.

Με σταθερά βήματα, καταφέραμε να παγιώσουμε το κύρος της Ένωσης ως ισότιμου και αξιόπιστου συνομιλητή, πρωταγωνιστώντας σε όλα τα επίπεδα.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, είχε δυναμική παρουσία σε όλες τις κινητοποιήσεις και τις ένστολες διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Συμμετείχαμε σε όλα τα Γενικά Συμβούλια της Π.Ο.ΑΣ.Υ., με ενεργή παρουσία στην χάραξη του πλαισίου των διεκδικήσεων και τον καθορισμό δράσεων, μετέχοντας πάντα στις αποφάσεις των οργάνων μας.

Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με δύο Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Βουλευτές του Λασιθίου και άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, τον γ.γ. του Υπουργείου μας, καθώς και με αρκετούς ανώτατους αξιωματικούς της Φυσικής Ηγεσίας (Αρχηγό, Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, Προϊστάμενο του Επιτελείου, Γενικό Π.Α.Δ. Κρήτης), στους οποίους παραδώσαμε υπομνήματα με τα αιτήματα και τις προτάσεις μας, με στόχο αφενός την ενημέρωσή τους, αφετέρου τις ενέργειες τους για την επίλυση των προβλημάτων μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από παρέμβαση της Ένωσης, έχουν γίνει Επερωτήσεις και Αναφορές μέσω των Βουλευτών, στη Βουλή των Ελλήνων, για εργασιακά θέματα.

Ύστερα από συντονισμένη και κοινή προσπάθεια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς και συλλόγους του Λασιθίου διεκδικήσαμε και καταφέραμε να καλυφθούν περισσότερες θέσεις, στις τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις των τελευταίων ετών.

Επιπλέον, Μέλη της Ένωσης, συμμετέχουν ενεργά στην τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ή εκπροσωπώντας την Ένωση σε Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας και Δημοτικές Επιτροπές (Διαβούλευσης-Παιδείας).

Ακόμη, στα πλαίσια της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, παρείχαμε οικονομική και ηθική στήριξη μελών άλλων Ενώσεων, σε προβλήματα που αντιμετώπιζαν (συνδικαλιστικές διώξεις, προβλήματα υγείας κλπ).

Προβήκαμε στην τροποποίηση του καταστατικού, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις διατάξεις του νέου συνδικαλιστικού νόμου και καταθέσαμε συγκεκριμένες και  πλήρως αιτιολογημένες προτάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με στόχο την εξοικονόμηση έμψυχου δυναμικού, αλλά και χρημάτων για το Ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος, προσπαθήσαμε να είμαστε παρόντες σε κάθε γεγονός, είτε με την παρουσία μας, είτε με έκδοση δελτίου τύπου, είτε με ανακοίνωση, είτε με εμφάνιση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σε μία εποχή, όπου η θέση του Αστυνομικού, δυσχεραίνεται καθημερινά, με αποτέλεσμα αφενός να δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών, αφετέρου να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ασφάλεια των πολιτών, εμείς, ως Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, προσπαθήσαμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας, αγωνιζόμενοι καθημερινά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να πετύχουμε τα όσα προαναφέρθηκαν.

Ξέρουμε ότι σε τέτοιες δύσκολες υπηρεσιακές αλλά και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, περισσεύουν τα παράπονα και το αίσθημα γκρίνιας. Εύκολα ο καθένας μας γίνεται για τον εαυτό του δικηγόρος και για τον άλλο δικαστής. Ο μόνος όμως τρόπος, για να προασπίσουμε τα κατοχυρωμένα δικαιώματα μας, είναι ο σκληρός αγώνας και η συνεχής επαγρύπνηση.

Εμείς, με σθένος δώσαμε μάχες, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, τις περισσότερες από τις οποίες κερδίσαμε. Κανείς από εμάς δεν θα ισχυριστεί ότι πετύχαμε τα πάντα. Σίγουρα όμως πετύχαμε πολλά και τα πετύχαμε με την βοήθεια και την στήριξή σας, αφού μόνος του, κανένας δεν μπορεί να επιτύχει οτιδήποτε.

Η καθολική  συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές, θα δώσει στο νέο Δ.Σ. που θα προκύψει, την ώθηση για νέους αγώνες και πρωτοβουλίες. Όλοι μαζί έχουμε τεράστια δύναμη. Στο χέρι μας είναι να την αναδείξουμε.-

ο πρόεδρος                                         ο γεν. γραμματέας

Ηλίας Νταραράς                              Νικόλαος Τζουμάκας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos