Απο–λογισμός: τρία ψέματα και μια… "αλήθεια"

Απολογούμενη η απερχόμενη δημοτική αρχή και προκειμένου, προφανώς, να δικαιολογήσει πως η μεγαλύτερη, μετά τη μεταπολίτευση δημοτική περίοδος καταγράφηκε ως η φτωχότερη σε έργο, για το Δήμο Αγίου Νικολάου, προσπάθησε να τη… σμικρύνει με διάφορα «τεχνάσματα».

Κάποια από αυτά, σημείωσα και έχοντας άμεση γνώση των πραγμάτων, ως δημοτική υπάλληλος και Προϊσταμένη στο Τμήμα Προϋπολογισμού, Λογιστηρίου, Προμηθειών και Ταμείου, θα ήθελα να δώσω μια διαφορετική οπτική.

Έχουμε και λέμε…  

«Capital Control το 2015, διαδικασία που επηρέασε τη λειτουργία του Δήμου όχι τόσο λόγω περιορισμού των πιστώσεων μας αλλά κυρίως διότι επηρέασε τους εργολάβους και τους προμηθευτές που συνεργάζονταν με τον Δήμο δημιουργώντας πρόσθετες καθυστερήσεις στην πρόοδο των δράσεων μας».

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να μας εξηγήσει, με ποιο τρόπο το Capital Control επηρέασε έστω και κατ’ ελάχιστο τις πιστώσεις του Δήμου.  Αν πάλι εννοεί τις πληρωμές, απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, οι πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά και όπως είναι γνωστό σε όλους, οι ηλεκτρονικές πληρωμές δεν επηρεάστηκαν από το Capital Control.

Τους συνεργαζόμενους εργολάβους και προμηθευτές, με ποιο τρόπο ακριβώς τους επηρέασε;  Δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις;  Υπέγραψαν, δηλαδή μία Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών στις 28/6/2015 και στις 30/6/2015 διαπίστωσαν ότι δεν ήταν σε θέση, λόγω του Capital Control, να προσφέρουν τις υπηρεσίες που δεσμεύτηκαν να προσφέρουν;  Αν αυτό συνέβη θα πρέπει να διερευνηθεί διότι κάτι ανάλογο δεν συνέβη σε όλους τους δήμους και το λέω μετά λόγου γνώσεως.

  • «Αλλαγή του νόμου για έργα και προμήθειες τον Αύγουστο του 2016, που μπλοκάρισε για μια ολόκληρη διετία τη δημοπράτηση έργων και προμηθειών, μικρών και μεγάλων, σε όλη την Ελλάδα, επιβάλλοντας διαδικασίες τραγικά χρονοβόρες, που οδηγούν σε αδυναμία απορρόφησης των λίγων χρημάτων που μας διατίθενται»

Επ’ αυτού θα έλεγα κατ’ αρχάς να μη γενικεύουμε…  Διότι με στοιχεία μπορώ να αποδείξω ότι, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016 —λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί τετράμηνο από την έκδοση του νόμου— δημοπρατήθηκαν δύο έργα από Δήμο…  Στην Ελλάδα!  Οι δε προμήθειες και υπηρεσίες δεν σταμάτησαν παρά μόνο τον Αύγουστο, κι αυτό όχι εξ’ αιτίας του νόμου, αλλά λόγω των αδειών του προσωπικού.

Ο νόμος αυτός που εκδόθηκε βάσει Οδηγιών της Ε.Ε. που τέθηκαν σε ισχύ στις 17/4/2014, ουσιαστικά κωδικοποίησε, μεταξύ άλλων, τη νομοθεσία έργων, συμβάσεων και προμηθειών, αφού πριν την έκδοσή του ίσχυαν για τα έργα, τις υπηρεσίες και τις προμήθειες διαφορετικές διατάξεις, ενώ διαφορετικές διατάξεις ίσχυαν για καθένα από τα αντικείμενα αυτά στους δήμους, διαφορετικές στα Ν.Π.Δ.Δ. κ.λπ.  

Απο–λογισμός: τρία ψέματα και μια… "αλήθεια"
η Μαριάνθη Αλέξη

Πράγματι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην έκδοση προτύπων και οδηγιών. Από αυτό, όμως, μέχρι το ότι «μπλοκάρισε για μια ολόκληρη διετία, τη δημοπράτηση έργων και προμηθειών, μικρών και μεγάλων» υπάρχει τεράστια διαφορά. 

  • «Το ζήτημα του προσωπικού που μας ταλαιπώρησε το 2018 ομαλοποιείται οπότε και το θέμα αυτό θα επανέλθει στα καλά επίπεδα που το είχαμε φτάσει»

Επ’ αυτού έχω να πω ότι η «ταλαιπωρία» θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, η υπηρεσία καθαριότητας να έχει επανδρωθεί και οι δρόμοι να είναι καθαροί αν είχε γίνει χρήση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ.  Τόσο απλά…

Οι δημοτικές αρχές που δεν ασχολήθηκαν με το αν η διαδικασία που επέλεξαν στο Υπουργείο Εσωτερικών για να «διαχειριστούν τους συμβασιούχους» ήταν σωστή ή λάθος, αλλά ενδιαφέρθηκαν να επανδρώσουν τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες (καθαριότητα και ύδρευση) έχουν, ήδη από τις αρχές Απριλίου του 2018, προσλάβει προσωπικό.  Όσες όμως, στο βωμό άλλων σκοπιμοτήτων, έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους δημότες τους, ακόμα περιμένουν.  Καλή ώρα…

  • «Μετακινηθήκαμε σε νέο κτίριο όλοι μαζί»

Την ενέργεια αυτή θα μπορούσε κάποιος να την καταγράψει και στα θετικά, αν στοιχειοθετημένα αποδειχθεί  ότι η μετακίνηση των υπηρεσιών στο συγκεκριμένο κτίριο είναι καθ’ όλα νόμιμη. 

Από τα στοιχεία, πάντως, που έχουμε στα χέρια μας, όπως το ένταλμα για την καταβολή των ενοικίων το οποίο επεστράφη από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αθεώρητο, χαρακτηρίζοντας τη δαπάνη ως μη νόμιμη και το γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια εταιρία «ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» καταφεύγει στα δικαστήρια για την είσπραξη των οφειλόμενων, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. 

Μαριάνθη Αλέξη

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό

«ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ Δήμου Αγίου Νικολάου»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos