για την αρπαγή της Ευρώπης
….που και κανένας προβολέας……

Διαβάζω τις αισιόδοξες ανακοινώσεις στην ΑΝΑΤΟΛΗ για το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των κρουαζιερόπλοιων  για το όμορφο λιμάνι μας. “Τους θέλουμε και μας θέλουν”, λέει με καμάρι το άρθρο. Και πράγματι εκτός από τα οφέλη για την εμπορική ζωή της πόλης, η θέα της νυχτερινής μεγαλοπρέπειας  ενός φωτοστολισμένου γιγάντιου  πλοίου προσαραγμένο στο λιμάνι, ανεβάζει το ηθικό και ευφραίνει την ψυχή. 

Και αναρωτιέμαι :  γιατί μέσα σε αυτό το ΦΩΣ δεν έχει την  θέση που του αξίζει,  τόσο αναβαθμιστική  για την πόλη του Αγίου Νικόλαου, το γλυπτό των Νίκου Κούνδουρου  και αδελφών Σωτηριάδη; Αντ’ αυτού,  βυθισμένο χρόνια στο σκοτάδι, ακριβώς μπροστά στη μύτη αυτών των πλοίων και τη δική μας είναι σαν να μην υπάρχει.

Επισυνάπτω τρία διαδοχικά μειλ προς τον  κ Περιφερειάρχη αυτό το καλοκαίρι. Γιατί, είπαμε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Σωτηρία Κούνδουρου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ   3/08/2022

Αγαπητέ μου κ Αρναουτάκη,

Είμαι η Σωτηρία σύζυγος του Νίκου Κούνδουρου και θυμάμαι αμυδρά πως έχουμε συναντηθεί  κάπου στο βαθύ παρελθόν  με τον Νίκο.  Σας απευθύνομαι σήμερα για ένα θέμα που  με στεναχωρεί πολύ, αν και η λύση του μοιάζει  εύκολη,  εφόσον υπάρχει αγάπη για το έργο του Νίκου, αλλά και μέριμνα για τον κρητικό τόπο.

Από το 2012 έχει στηθεί στο λιμάνι του Αγ. Νικόλαου το άγαλμα “Η Αρπαγή της Ευρώπης”  που  φιλοτέχνησε ο Νίκος και χρηματοδότησε ο ξάδελφος του Βαρδής Βαρδινογιάννης.  Ήταν ένα δώρο του Κούνδουρου στην πόλη του, γι’ αυτό και απέρριψε τον αρχικό σχεδιασμό για τοποθέτηση του στην Ζάκρο, το πιο ακραίο σημείο της Ευρώπης, “ορατό από παντού”.  Έκτοτε,  δέκα χρόνια,  μάταια  παρακαλώ την Δημοτική Αρχή της πόλης  και όποιο άλλο πρόσωπο  μου έμοιαζε επιδραστικό,  να γίνει ένας σχεδιασμός επαγγελματικού φωτισμού αυτού του υπέροχου μνημείου – η πόλη δεν έχει άλλο αυτού του μεγέθους και ανάλογης αριστοτεχνίας.  Τα όποια επιδαπέδια φωτάκια γρήγορα καταστράφηκαν από  ζωηρούς νεολαίους η άλλους.

Τον χειμώνα συζήτησα  το θέμα με τον Βαρδή και δήλωσε πρόθεση να μιλήσει μαζί σας.  Τώρα βρίσκομαι από προχθές στον Άγιο και διαπιστώνω ξανά το βαθύ σκοτάδι που περιβάλλει απαξιωτικά το άγαλμα, καθώς διάφοροι τουρίστες  προσπαθούν να φωτογραφηθούν μπροστά του. Λέω  “προσπαθούν” γιατί  έτσι αφώτιστο και πνιγμένο μέσα στα αυτοκίνητα του παρκινγκ  η θέα του μνημείου είναι σχεδόν απροσπέλαστη
  

Γνωρίζω  πως είστε πολύ απασχολημένος.  Περιττό να πω όμως πόσο θα με συγκινούσε και ανακούφιζε αν θα μπορούσατε να κάνετε κάτι.

Με φιλικά χαιρετίσματα,
Σωτηρία Κούνδουρου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/08/2022

ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ, 
 
ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ “ΑΝΑΤΟΛΗ”  ΧΘΕΣ , ΕΙΔΑ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑΣ (ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ).
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΝΑ  ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ ΟΨΗΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ  “ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ” ?

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ, 
ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/09/2022

KΑΛΗΜΕΡΑ Κ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ,

ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΩ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ  ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΡΗΚΑ . ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΕΙΧΑ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΗΣΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.


ΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ,

ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos