Για το ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
να στεγάζουμε το Δημαρχιακό μας Μέγαρο στα λυόμενα του OTE (!!) και δίπλα στη κεραία της κινητής τηλεφωνίας

του Νίκου Χαλκιαδάκη

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου βάσει της ανάπτυξης που σημείωνε χρόνο με το χρόνο, από τις δεκαετίες του 1960 και έπειτα, όφειλε να έχει  προνοήσει και για το θέμα της στέγασης του Δημαρχιακού του Μεγάρου κατά τρόπο ανάλογο.

Ορθώς έπραξαν οι τότε πρώτοι άρχοντες του τόπου και στέγασαν το Δημαρχείο εκεί που το θυμόμαστε οι περισσότεροι, δηλαδή, εντός των νοητών ορίων της τότε πόλης (πριν στεγαζόταν το 2ο δημοτικό σχολείο). Ακολούθως, με την αύξηση των αναγκών και των δημοτικών υπηρεσιών, τα γραφεία άπλωναν σε όμορα κτήρια, που όμως και αυτά κάποια στιγμή αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τη σύγχρονη κατάσταση.

Οι επόμενοι που διοίκησαν από το 1980 και διοικούν το Δήμο μέχρι σήμερα, έπρεπε να έχουν φροντίσει να έχουμε ήδη ένα Δημαρχιακό Μέγαρο αντίστοιχο της εξέλιξης και της φήμης του τόπου, είτε να είχαν εξεύρει το κατάλληλο ακίνητο, όπου σήμερα θα μπορούσε να είχε ήδη στεγαστεί το Δημαρχείο μας, είτε να προγραμματίζεται η ανοικοδόμησή του.

Και τούτο σε σημείο που να αποτελεί ένα τοπόσημο της πόλης μας, δηλαδή, ένα κτήριο που είναι πάντα “σήμα κατατεθέν” για μια πόλη, όπως πρέπει να  είναι το Δημαρχείο της. Το κτήριο εκείνο στο οποίο “στεγάζονται” οι αποφάσεις για έναν ολόκληρο Δήμο.

Αντ’ αυτού, φθάσαμε τελικώς από την σημερινή – 8ετίας – δημοτική αρχή, να καταλήγουμε να στεγάζουμε το Δημαρχιακό μας Μέγαρο στα λυόμενα του OTE (!!) και δίπλα στη κεραία της κινητής τηλεφωνίας (!!).

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος στη ενημέρωση που μας έκανε στο σώμα, χρονικό σημείο που δεν επιτρέπεται πλέον από τον/την αυστηρό/η Πρόεδρο του ΔΣ (!) (‘’ως ορίζει ο Κανονισμός’’ θα πουν) να γίνουν νέες ερωτήσεις από μέρους των συμβούλων, μας πληροφόρησε ότι θα έχει άμεσα επαφές με τους εκπροσώπους της COSMΟΤΕ στην Αθήνα για την αγορά του εν λόγω ακινήτου.

Κατόπιν, στο φύλο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, της Δευτέρας 28-2-2022, διαβάζουμε ότι ‘’δρομολογείται η εξαγορά του οικοπέδου αυτού για ανέγερση νέου δημαρχιακού μεγάρου στον Άγιο Νικόλαο’’.

Η διαπίστωση καταρχάς είναι μία:

Πράγματι, δρομολογείται, όπως προγραμματίστηκε εξ’ αρχής το πράγμα από τον επικεφαλή της Δημοτικής Αρχής.

Το ερώτημα όμως είναι άλλο:

Ποιος εξουσιοδότησε το κ. Δήμαρχο να προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές συζητήσεις και ενέργειες για την αγορά του εν λόγω ακινήτου;

Εμείς ως δημοτικό συμβούλιο δεν το πράξαμε και εμείς είμαστε το αρμόδιο όργανο και μόνο που έχει εκ του νόμου το δικαίωμα αυτό.

Ως εκ τούτου, να σταματήσουν άμεσα οι οποιεσδήποτε συζητήσεις και ενέργειες επί του θέματος αυτού. Να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ακολουθηθεί ο νόμιμος τρόπος, αφού η ανάγκη για ανέγερση Δημαρχιακού Μεγάρου είναι δεδομένη και καταλληλότερο κτήριο ή ακίνητο θα βρεθεί.

Ποιος θα περίμενε όταν μεταφερόταν προ ετών, προσωρινά, το Δημαρχιακό Κατάστημα και μάλιστα κατόπιν μεγάλων τότε δημοτικών διαφωνιών και αντιδράσεων, εκτός του κεντρικού ιστού της πόλης, ο πολίτης θα έφτανε να το έβλεπε ως μόνιμο σε αυτή τη θέση; Βέβαια, όπως λέγεται, ‘’ουδέν μονιμότερο του προσωρινού’’.

Ρωτήθηκε ο πολίτης για την απόπειρα αυτή μονιμοποίησης της τότε προτεινόμενης προσωρινής λύσης;

Το εν λόγω ‘’προκάτ’’ κτήριο, μισθώθηκε από τον Δήμο το 2017, διότι έπρεπε να βρεθεί μια άμεση προσωρινή λύση της στέγασης των δημοτικών υπηρεσιών. Ο Δήμος ξόδεψε ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να το ανακαινίσει ώστε να καλύψει το  σκοπό που προοριζόταν. Από το 2017 μέχρι σήμερα ο Δήμος έχει επίσης καταβάλλει ένα μεγάλο ποσό για τα μισθώματά του.

Και σήμερα, μετά από 6 χρόνια προτείνεται η αγορά του;.

Γιατί δεν έγινε αμέσως αγορά, αλλά δαπανήσαμε τόσα χρήματα των δημοτών για το τίποτα (τελικώς);

Ακολουθήθηκε μήπως η διαδικασία που κάθε λογικός άνθρωπος θα έκανε; Δηλαδή, πρώτα μισθώνεις π.χ. το διαμέρισμα κάποιου, μετά το ανακαινίζεις ξοδεύοντας ένα μη ευκαταφρόνητο ποσό, ακόμη έχεις ήδη πληρώσει τα μισθώματα μιας 6ετίας και τελικά, πας και το αγοράζεις, αφού πρώτα έχεις δαπανήσει τόσα χρήματα;.

Δεν θα ήταν φρονιμότερο να αγόραζες εξαρχής κάτι καινούργιο ή καθαρό και να το φτιάξεις κατά τις ανάγκες σου και κατά την αισθητική σου;

Τα λόγια είναι περιττά.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου δεν θα πρέπει να ακολουθήσει την άποψη της ανέγερσης ενός Μεγάρου επί οικοπέδου με υφιστάμενη κατάσταση (λυόμενα και ελλιπή κτήρια), η οποία θα έχει περιορισμούς και με ότι άλλο τούτο σημαίνει. Γιατί θα πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό;

Η ορθή και λογική άποψη είναι μία.

Πρέπει να ανεγερθεί ένα καινούργιο Δημαρχιακό Μέγαρο, επί ακινήτου καθαρού και ελεύθερου προϋφιστάμενων κατασκευών και όχι με προσθήκες και επεκτάσεις και βέβαια με ένα Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, έτσι ώστε να αποτελέσει το νέο κτήριο τοπόσημο για την πόλη.

Με αυτό τον τρόπο θα αφήσει και η σύγχρονη γενιά ένα αποτύπωμα.

Ο τόπος μας εκτός από την γραφικότητά του, θα έχει και κάτι σύγχρονο να δείξει.

Όταν τελικά θα έρθει το θέμα στο ΔΣ για συζήτηση και ψήφιση, οφείλει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να αποφασίσει κατά βούληση και κατά τον συμφέρον των συμπολιτών που τον εμπιστεύτηκαν και γενικά κατά το κοινό συμφέρον, ώστε ο δημότης να αισθάνεται ότι υπάρχουν στα Δημοτικά Συμβούλια οι εκπρόσωποι που αυτός έκρινε ως κατάλληλους.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι είμαστε εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και μεριμνούμε στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων μας (πέραν της τήρησης της νομιμότητας, που θεωρώ ότι δεν τίθεται θέμα), για την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των δημοτών και γενικότερα του Δήμου μας.

Θέλουμε και ονειρευόμαστε ένα Δημαρχιακό Μέγαρο που θα αποτελεί οργανικό σημείο της πόλης και ένα επιπλέον σήμα κατατεθέν αυτής, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος και της Ευρώπης.

Επιτέλους ως δημότες, ας πούμε την άποψή μας για κάτι που μας αφορά.

Άγιος Νικόλαος 3 Μαρτίου 2022

Με εκτίμηση

Νίκος Θ. Χαλκιαδάκης

Δικηγόρος – Δημοτικός σύμβουλος (‘’Αλλάζουμε το Δήμο’’)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos