Σπύρος Δανέλλης

Δήμαρχος Χερσονήσου

Ήδη από τον Ιούλιο του 2007, διαβλέποντας την διαμορφωμένη κατάσταση, σας είχαμε αποστείλει τη δική μας άποψη, σχετικά με το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Από την εποχή εκείνη προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου, ο οποίος σκοπό είχε τη διαμόρφωση τελικής πρότασης για το βασικό θέμα της μεθοδολογίας που θα εφαρμοστεί και που είναι η ιδανικότερη για τον τόπο, συνεκτιμώντας παράλληλα, όλες τις παραμέτρους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Από την εποχή εκείνη πιστεύαμε και αυτό επισημάναμε προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές πως πρωταρχικό μέλημά μας θα έπρεπε να ήταν ο καθορισμός της μεθοδολογίας, από την οποία προκύπτουν και τα ειδικά κριτήρια επιλογής του χώρου εγκατάστασης.

Δεν αμφισβητούμε την επιστημονική αρτιότητα της δουλειάς του Πολυτεχνείου Κρήτης, θεωρούμε όμως, ότι επιβάλεται η συμπληρωματική αξιολόγηση των χώρων που επιλέχθηκαν, συνυπολογίζοντας τα ειδικά κριτήρια που απορρέουν από τη συγκεκριμένη μεθοδολογία διαχείρισης που θα υιοθετηθεί.
Για το σκοπό αυτό σας αποστέλλω τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι τεχνικοί των υπηρεσιών μας, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ιδανική επιλογή, για τον τόπο μας, βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των αναγκών μας.
Κύριο χαρακτηριστικό της τεχνολογίας της καύσης είναι το υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης (δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 220€/τόνο) και το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώνει και αν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής αυτού του ποσού.
Από την άλλη πλευρά, κυριότερο γνώρισμα της τεχνολογίας της καύσης, είναι η παραγωγή διοξινών στα αέρια απόβλητα και η παραγωγή τέφρας ιδιαίτερα τοξικής.
Για μεν τη διαχείριση των αερίων, είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών συστημάτων απορρύπανσης που διαμορφώνουν και το υψηλό κόστος λειτουργίας της μονάδας και φυσικά ελλοχεύει ο κίνδυνος οποιασδήποτε αστοχίας στη λειτουργία των φίλτρων με οδυνηρές συνέπειες για τον τόπο και τους κατοίκους. Πολλαπλασιάζοντας έτσι, το ήδη πολύ υψηλό, φαινόμενο λειτουργικό κόστος.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, με συναπόφασή τους, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, επιβάλουν τη μείωση, τη συλλογή κατά ποιότητες, την επανάχρηση, την ανακύκλωση και ανάκτηση των απορριμμάτων, ως μέσα για την ανθρώπινη υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Καθορίζουν επίσης, τα μέτρα για τη μείωση των απορριμμάτων και ορίζουν πως έως το 2020, πρέπει να αυξηθεί κατά 50% η επανάχρηση και η ανακύκλωση.
Πρώτη φορά αναφέρουν πως, η ανακύκλωση προτιμάται από την ενεργειακή αξιοποίηση, η οποία δεν θεωρείται ανάκτηση.
Στην αντίπερα όχθη, η τεχνολογία σήμερα προτείνει μια πλειάδα λύσεων, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των απορριμμάτων.
Οι λύσεις αυτές μπορούν να εφαρμοστούν, στην υπό συζήτηση μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων της Κρήτης και να διασφαλίσουν την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και την υγεία των κατοίκων.
Με την ολοκληρωμένη διαχείριση και την ανακύκλωση, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος διαχείρισης, να προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας, να διαφυλάξουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, να ανακτήσουμε υλικά σημαντικής αξίας.
Είναι επιτακτική ανάγκη, άμεσα να καθοριστεί η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί στη νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Από τον καθορισμό της μεθοδολογίας, θα προκύψουν τα ειδικά κριτήρια χωροθέτησης, που θα προκρίνουν τον τελικό χώρο που θα επιλεγεί μέσα από τη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στη συνέχεια αυτής της προσπάθειας, οφείλουμε από κοινού να πείσουμε την κοινωνία, για την αναγκαιότητα της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων, παραμερίζοντας λαϊκισμούς και σκοπιμότητες.
Σε αυτή την προσπάθεια, θέτω στη διάθεση της κοινωνίας την εμπειρία που έχω αποκομίσει από τη διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους Χερσονήσου, Μαλίων, Γουβών, Καστελίου και όλες μου τις δυνάμεις, για την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι σήμερα η λύση του πλέον πιεστικού προβλήματος της Κρήτης, τα απορρίμματα.
Συνημμένα σας αποστέλλουμε μελέτες και άρθρα στον τοπικό τύπο, που τεκμηριώνουν το μονόδρομο της επιλογής μας, στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Σπύρος Αθ. Δανέλλης
Δήμαρχος Χερσονήσου Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΣΔΑΚ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos