Μετά την έκρηξη

Το κτίριο στα Χανιά

Η ΚΟΕ για την επίθεση:
Η ΚΟΕ καταγγέλλει τη μαφιόζικη επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, με βόμβα μεγάλης μάλιστα ισχύος, που από θαύμα δεν είχε ανθρώπινα θύματα.
Είναι προφανές ότι η επίθεση εντάσσεται μέσα στο κλίμα τραμπουκισμού που επιχειρούν να επιβάλλουν «παράγοντες» της πόλης, με την ανοχή της κυβέρνησης, με αφορμή την υπόθεση της (εύλογης) ίδρυσης Εφετείου στο Ηράκλειο.
Η επίθεση έρχεται αμέσως μετά την απαράδεκτη ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, που πυροδοτεί την ένταση και στοχοποιεί το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέκο Αλαβάνο, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπιθύμητο».

Η επίθεση αποδεικνύει το πόσο αποθρασύνονται οι δυνάμεις, που έχουν μάθει να δρουν σε καθεστώς γενικευμένης αδιαφάνειας, παρασκηνιακών εξυπηρετήσεων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ασυλίας κάθε είδους λαθρεμπορίων, οι δυνάμεις που μαφιοποιούν τη δημόσια ζωή –ειδικά στην Κρήτη. Οι δυνάμεις που, τόσα χρόνια, είχαν και έχουν πολιτική κάλυψη από τις μεγάλες πολιτικές «οικογένειες», από το δικομματισμό.
Η κυβέρνηση φέρει κεντρική πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση, ακριβώς γιατί ανέχεται και συγκαλύπτει τους μηχανισμούς της μαφιοποίησης (κι αυτό έχει φανεί ειδικά στην Κρήτη).

Η παν-δημοκρατική καταδίκη αυτής της πρακτικής είναι επιβεβλημένη.
  • Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης
  • «Ανεπιθύμητη» η μαφιοποίηση, δίδυμο αδελφάκι του δικομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφοβίζεται και δεν υποχωρεί
  • Η δύναμη του λαού θα συντρίψει πολιτικά τον εσμό των τραμπούκων και των «οικογενειών».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος θα επισκεφθεί την πόλη την Τετάρτη, όπως είχε προγραμματιστεί.
«Είναι μια θρασύδειλη και ακραία επικίνδυνη ενέργεια από κυκλώματα και παραεξουσίες τις οποίες ανέχεται και ενισχύει η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλοξενία και την ευθύτητα του Χανιώτικου λαού, τον οποίο θα επισκεφθώ αύριο», σχολίασε ο κ. Αλαβάνος. «Δυστυχώς ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου πήρε αυτή τη θέση και ορισμένοι προσπάθησαν να την εφαρμόσουν και στην πράξη, τινάζοντας με δυναμίτιδα τα γραφεία του Συνασπισμού και δείχνοντας ότι είναι ανεπιθύμητος ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στα Χανιά. Όμως, οι ρίζες μας είναι πάρα πολύ βαθιές και έχουμε, πιστεύω, τη στήριξη όλου του Χανιώτικου λαού, ανεξάρτητα από πολιτικές θέσεις», πρόσθεσε ο Αλ.Αλαβάνος.

Το εσωτερικό του κτιρίου

Μετά την έκρηξη

Η Νομάρχης Ηρακλείου:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στα Χανιά – μια ενέργεια που στρέφεται κατά της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και της ελευθερίας έκφρασης και λειτουργίας των κομμάτων.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να υπάρξει άμεση διαλεύκανση του γεγονότος και παραδειγματική τιμωρία των δραστών. Παράλληλα, ελπίζουμε η ενέργεια αυτή να μη σχετίζεται με τη θέση που δημόσια έχει εκφράσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας κ. Αλαβάνος για την ανάγκη ίδρυσης εφετείου στο Ηράκλειο.
Θα ήθελα να επισημάνω για ακόμη μια φορά ότι ζητήματα που απασχολούν το νησί μας δε λύνονται μέσα από άκρατους τοπικισμούς, αλλά με σύνεση και διάλογο, πάντα με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
».

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης:
«Η βομβιστική επίθεση εναντίον των Γραφείων της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά είναι απαράδεκτη και κατακριτέα απ όλους. Οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα μας είναι θωρακισμένοι και δεν πλήττονται από τέτοιου είδους ενέργειες . Η Αστυνομία θα κάνει άριστα το καθήκον της αλλά πέραν τούτου οι δράστες έχουν ήδη καταδικαστεί από τον ίδιο τον λαό».

Τη βαθιά του λύπη εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με τη βομβιστική επίθεση. Ο υπουργός χαρακτήρισε την επίθεση «εγκληματική και αντιδημοκρατική» και πρόσθεσε: «Η ενέργεια, για τη σύλληψη των δραστών έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς και ότι η τιμωρία τους θα είναι παραδειγματική». Τόνισε δε ότι «η άνανδρη επίθεση εναντίον των Γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων παραπέμπει σε δράστες, οι οποίοι, εκτός από αδίστακτοι εγκληματίες, είναι άτομα που βάλλουν ευθέως εναντίον των θεσμών και της Δημοκρατίας».

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δήλωσε από τα Χανιά: «Η βομβιστική επίθεση που έγινε χθες τη νύχτα, εναντίον των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, στα Χανιά, αποτελεί απαράδεκτη εγκληματική ενέργεια, που είμαι βέβαιος πως καταδικάζεται από το σύνολο του δημοκρατικού λαού του νομού μας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε: «Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή επίθεση εναντίον των γραφείων του Συνασπισμού στα Χανιά, όπως αυτονόητη είναι η καταδίκη από κάθε δημοκράτη πολίτη, οποιασδήποτε ενέργειας στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας, των θεσμών και της πολιτικής δράσης».

«Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός καταδικάζει πάντοτε κάθε ενέργεια βίας και τρομοκρατίας, από όπου και αν προέρχεται, γιατί τέτοιου είδους πράξεις στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Καταδικάζουμε την βομβιστική επίθεση που έγινε στα γραφεία του Συνασπισμού στα Χανιά. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις πρέπει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες και πράξεις των κουκουλοφόρων» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos