Δημαρχιακό Μέγαρο πραγματικότητα και ανακρίβειες
Όσον αφορά το θέμα απόκτησης του συγκεκριμένου ακινήτου δεν είναι σημερινό ούτε κρυφό ……

Την Παρασκευή 4/3/2022 είδε το φως της δημοσιότητας άρθρο του δημοτικού συμβούλου, δικηγόρου κ. Νικ. Χαλκιαδάκη που καταγράφει την άποψή του για το Δημαρχείου  Αγίου Νικολάου στο τώρα και στο μέλλον.

Το άρθρο έχει δύο άξονες στην ανάπτυξη του.

Ο πρώτος, αφορά την σημερινή κτιριακή υποδομή και θέση του Δημαρχείου, ενώ στον δεύτερο αναπτύσσει την άποψή του για ένα μελλοντικό Δημοτικό Μέγαρο .

Η άποψή του για το μελλοντικό Δημοτικό Μέγαρο είναι σεβαστή αλλά διαφορετική από την άποψη και τη δική μου και του συνδυασμού που ηγούμαι. Και αν δεν υπήρχαν ακατανόητες ανακρίβειες στο ζήτημα της σημερινής κτιριακής υποδομής του Δημαρχείου – δηλαδή για τον πρώτο άξονα του δημοσιεύματος – δεν θα απαντούσα. Με την λογική ότι μπορεί να δημοσιοποιεί τις απόψεις του. Όμως για τις ανακρίβειες αναφορικά με τη σημερινή κτιριακή υποδομή του δήμου πρέπει να δοθεί απάντηση.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι η παρακάτω :

  1. Τα κτίρια του ΟΤΕ που στεγάζεται ο Δήμος δεν είναι λυόμενα κτίσματα !!! Θα ήταν ευκολότατο να ζητήσει τον φάκελο της οικοδομικής αδείας του συμβατικού κτιρίου που έχει κατασκευάσει ο ΟΤΕ από την υπηρεσία του Δήμου και να την ελέγξει, όπου θα διαπίστωνε ότι οι ισχυρισμοί του δεν αληθεύουν. Αλήθεια, γιατί δεν ζήτησε πληροφόρηση; Δεν έχει επισκεφθεί στο κτίριο ;
  2. Όσον αφορά την κεραία του ΟΤΕ στον Άγιο Δημήτριο :  κατά την διαδικασία μεταστέγασης ο Σύλλογος υπαλλήλων του Δήμου διερεύνησε το θέμα και πήρε απάντηση από την ΕΕΑΕ  (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, eeae.gr) κάτι που μπορεί να κάνει και ο οποιοσδήποτε θελήσει να επισκεφθεί το site της ΕΕΑΕ όπου θα δει τα στοιχεία που αφορούν ΟΛΕΣ τις κεραίες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Αλήθεια, ξεχνά ότι το πατρικό του – στο κέντρο της πόλης – είναι δίπλα στον κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ που έχει επίσης ανάλογες κεραίες και ότι τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας είναι σε μικρότερη απόσταση από την απόσταση της κεραίας του Αγίου Δημητρίου μέχρι τα κτίρια του ΟΤΕ όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου; Για την εγκατάσταση κεραιών εκδίδονται υποχρεωτικά σχετικές άδειες εγκατάστασης και οι αρχές που τις εκδίδουν αξιολογούν όλα τα στοιχεία αυτά. Έτσι έχει γίνει και στην περίπτωση της κεραίας του ΟΤΕ στον Ξερόκαμπο.
  3. Για την άσκοπη ταλαιπωρία του Δήμου κατά την μετεγκατάσταση του στον Ξερόκαμπο “έχει χυθεί πολύ μελάνι” και έχουν εκδοθεί – όπως ξέρει πολύ καλά – δικαστικές αλλά και άλλες ελεγκτικές αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει. Τι επιδιώκει με την αναμόχλευση; Ειλικρινά λυπάμαι για το επίπεδο της αντιπαράθεσης. Ο κ. Χαλκιαδάκης επιμένει να ασχολείται με θέματα που έχουν δοθεί απαντήσεις εδώ και καιρό και που έχουν κριθεί και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Για τον δεύτερο άξονα του δημοσιεύματος έχω επίσης να παραθέσω τα παρακάτω αφού υπάρχουν -και πάντα θα υπάρχουν- διαφορετικές απόψεις.

Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί για να επιλεγεί η καταλληλότερη λύση για την χωροθέτηση του μελλοντικού Δημαρχείου νομίζω είναι ένα: Δημαρχείο στο ‘‘ιστορικό’’ κέντρο της πόλης με τις τραγικά δύσκολες συνθήκες κυκλοφορίας και ανύπαρκτης στάθμευσης ή σε μια θέση εκτός κέντρου με εύκολη πρόσβαση και άνετο χώρο στάθμευσης;

Ο κ. Χαλκιαδάκης προφανώς είναι οπαδός της πρώτης άποψης, δηλαδή δημαρχείο μέσα στην πόλη. Δεκτό.

Ξαναβάζω στο “τραπέζι” θέματα που έχουν ήδη αναλυθεί στο παρελθόν. Αλλά ας τα ξανά επαναλάβουμε . Η επανάληψη βοηθά.

Η λογική ενός Δημοτικού Μεγάρου άλλαξε στην διαδρομή του χρόνου.

Ξεκίνησε ως το “κέντρο’’ γύρω από το οποίο οργανωνόταν ο οικισμός και οι δραστηριότητες της κοινότητας . Τότε και οι χρήσεις γης ήταν μεικτές κατανεμημένες σ΄ όλη την έκταση του οικισμού (κατοικία, εργασία, εμπόριο, κλπ) .

Η μεγάλη αστικοποίηση του πληθυσμού παγκοσμίως έφερε νέα δεδομένα και η οργάνωση του χώρου – και ειδικά του αστικού – ακολουθεί νέες λογικές και μεθόδους. Συνήθως διαχωρισμού. Αλλά όχι ως θέσφατο.

Σήμερα, ένα σύγχρονο δημαρχείο για τον Δήμο μας, για να υπηρετεί σωστά τον σκοπό του, απαιτεί κτίριο 2.000 – 3.000 Μ2 για την στέγαση όλων των υπηρεσιών, ύπαρξη αρχείων, σύγχρονες αίθουσες συνεδριάσεων κλπ. Αλλά και χώρο για στάθμευση και άνετο κυκλοφοριακό δίκτυο γύρω του. Απαιτεί λοιπόν λογικά ένα οικόπεδο τουλάχιστον 2 – 3 στρ. για να κατασκευαστεί το κτίριο, με υπόγειο γκαράζ αλλά και υπαίθριο χώρο. Υπάρχει τέτοιο οικόπεδο στο υφιστάμενο σχέδιο πόλης παλαιό και νέο; Φυσικά ΟΧΙ. Επιπλέον λόγω των στενών δρόμων του σχεδίου πόλης ( 6-8μ.) αλλά και του ανάγλυφου που έχει, η εύρεση του γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Άρα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση.

Στο ΣΧΟΟΑΠ του Αγίου Νικολάου που εγκρίθηκε το 2010, οι μελετητές αναγνωρίζοντας αυτή την αδυναμία – προωθώντας παράλληλα την λογική της αποκέντρωσης των υπηρεσιών –  χωροθετούν – ως περιοχή υποδοχής νέων εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών – την περιοχή του Αγίου Δημητρίου, όπου έτυχε το 1986 ο ΟΤΕ να ανεγείρει τα κτίρια των υπηρεσιών του (Διοικητικών, οικονομικών, τεχνικών, κλπ) για να καλύψει τις ανάγκες του νομού.

Οι παραπάνω λογικές πρυτάνευσαν κατά την μετεγκατάσταση για την αναζήτηση κτιρίου μεταστέγασης και συγκέντρωσης των υπηρεσιών του Δήμου.

Όσον αφορά το θέμα απόκτησης του συγκεκριμένου ακινήτου δεν είναι σημερινό ούτε κρυφό. Συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια.

Επισημαίνω επίσης ότι από το 2014 όταν αναζητήθηκε η πιθανότητα ενοικίασης του συγκεκριμένου κτιρίου είχε υποβληθεί παράλληλα και το αίτημα για αγορά του ακινήτου. Επειδή όμως η διαδικασία αγοράς είναι μακρά, προχωρήσαμε σε ενοικίαση σε πρώτη φάση.

Το συγκεκριμένο ακίνητο με την έκταση (15 στρ.) που έχει , τα υφιστάμενα κτίσματα που ήδη χρησιμοποιούνται, αλλά και την θέση του, δίπλα ακριβώς στο σχέδιο πόλης και σε υφιστά-μενο δημοτικό δρόμο το καθιστά εξαιρετική περίπτωση για τον επιδιωκόμενο σκοπό αφού έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα : Οικόπεδο με την συγκεκριμένη χρήση γης στο ΣΧΟΟΑΠ, μεγάλο οικόπεδο και σε εξαιρετική θέση, υφιστάμενα κτίρια για την εξυπηρέτησή μας σε πρώτη φάση και στην συνέχεια ανέγερση σύγχρονου δημαρχιακού μεγάρου, βόρεια του σημερινού με αυτόνομο κτίριο, ενώ στη νότια πλευρά μπορεί να ανεγερθεί άνετα, ένα ακόμα  ανεξάρτητο κτίριο για τις ανάγκες των “summer school” ή άλλων αναγκών του Δήμου.

Φυσικά δεν έχει ληφθεί απόφαση από το Δ.Σ. Όταν ωριμάσει σαφής και συγκεκριμένη πρόταση επωφελής για τον Δήμο προφανώς και θα έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όλα στην ώρα τους .

                                                                                                Άγιος Νικόλαος 9/3/2022

                                                                                                            Ο Δήμαρχος

                                                                                                        Αντώνης Ζερβός

Υ.Γ.     Κατασκευάσαμε δημαρχιακό κτίριο τέλος της δεκαετίας του ’80 – στην συμβολή Ρ. Καπετανάκη και Κοντογιάννη που όμως ξεπεράστηκε από τα πράγματα. Δεύτερη φορά ανάλογο λάθος δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί . Χρειάζεται σχεδιασμό με την ματιά στο μέλλον.

Για το ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos