Δημοτικό Συμβούλιο για το Καθολικό, Μαρία Γάλλου
εικόνα του όρμου, ηλιοβασίλεμα

Η δημοτική σύμβουλος Αγίου Νικολάου με τη Νέα Πορεία, Μαρία Γάλλου, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου για την υπόθεση της απαλλοτρίωσης της χερσαίας λιμενικής ζώνης στον όρμο του Καθολικού, μας κοινοποίησε τη τοποθέτηση της, την οποία δημοσιεύουμε:

Πραγματικά λυπάμαι πολύ που βρισκόμαστε απόψε εδώ για να διαπραγματευτούμε την εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Είμαστε όμως εδώ μετά από απαίτηση της αντιπολίτευσης γιατί εμείς θεωρούμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ένα τόσο σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την παραχώρηση γης , που ανήκει στο δήμο και στους δημότες μας , υπέρ κάποιου ιδιώτη να συζητηθεί στο ανώτατο όργανο του δήμου μας και όχι μόνο στο επταμελές συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείο ( πέντε εκ των οποίων ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου ).

Με 13 λοιπόν υπογραφές από τις 15 της αντιπολίτευσης ( πλην του κ Χουρδακη και του κ Ιωάννη Κόκκινη ) προκαλέσαμε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό να συζητηθεί το θέμα εκτενέστατα και να ενημερωθούμε αλλά και να ενημερωθεί ο κόσμος του Αγίου Νικολαου για το τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι ξεκάθαρο ότι η δικιά σας επιθυμία κ Δήμαρχε ήταν το θέμα να περάσει σιωπηλά μονάχα από το Λιμενικό Ταμείο και για το λόγο αυτό πιστεύω ότι το φέρατε εκεί και μόνο εκεί μη θέλοντας καθόλου να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να γίνει μεγάλο θέμα .

Δυστυχώς όμως για εσάς το θέμα είναι τεράστιο και έτσι όπως έχει εξελιχθεί είναι ολοφάνερο πλέον σε όλους τι επιθυμείτε και τι μεθοδεύετε. Καταρχήν θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι στείλατε το μείζων αυτό θέμα στο Λιμενικό Ταμείο στο πρώτο μάλιστα Δ.Σ ενός νέου προέδρου χωρίς να είναι καν στην ημερήσια διάταξη και να το εισηγηθείτε ο ίδιος αγνοώντας τον πρόεδρο ο οποίος ήταν παρόν . Γιατί κ Δήμαρχε ;

Ποτέ το έχετε ξανά πράξει αυτό; Αν το θέμα δεν ήταν αρκετά σημαντικό για το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν τόσο σημαντικό ώστε να το εισηγηθεί ο ίδιος ο Δήμαρχος σε ένα επταμελές Δ.Σ ; Ένα άλλο θέμα που προκαλεί τεράστια εντύπωση αλλά και αγανάκτηση είναι η άρνηση να παραχωρήσετε έγγραφα τα οποία ζητούσαμε όλοι – και όχι μόνο εμείς – έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενημερωθούμε λεπτομερώς για το τι ακριβώς συμβαίνει . Δυστυχώς η απάντηση που λάβαμε είναι ότι ο Δήμος δεν έχει τα έγγραφα και τα έχει μόνο το Λιμενικό Ταμείο ενώ οι υπάλληλοι εκεί είχαν εντολή να μην δίνουν ΤΙΠΟΤΑ μια που ο πρόεδρος ήταν απών Τυχαίο λοιπόν και αυτό; Απών ο πρόεδρος όταν γνωρίζατε τις προθέσεις μας από τη Δευτέρα ; Αλλά και απών να είναι ο πρόεδρος πως δικαιολογείτε την άρνηση παράδοσης δημοσίων εγγράφων όχι μόνο σε εμάς τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και σε οποιονδήποτε πολίτη που έχει έννομο συμφέρον; η κατάληξη ήταν εισαγγελικές παραγγελίες για να απελευθερώσετε ΔΗΜΟΣΙΑ έγγραφα τα οποία θα έπρεπε να είναι στη διάθεση όλων των δημοτών που τα ζητούν από μια δημοτική αρχή που επιθυμεί τη διαφάνεια .

Παρ’ όλες τις δυσκολίες όμως και τα προβλήματα καταφέραμε να πάρουμε κάποια έγγραφα και ευτυχώς να ενημερωθούμε έγκαιρος για το τι συμβαίνει . Και εδώ γεννούνται τεράστια ερωτήματα κ Δήμαρχε Γιατί ενώ γνωρίζατε την πρόθεση της εταιρίας από το Νοέμβριο το αποσιωπήσετε και δεν ενημερώσατε κανένα ; Γιατί επιμένετε ότι δεν είναι θέμα για το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά μονάχα για το Λιμενικό Ταμείο και αναγκαστήκαμε εμείς ως αντιπολίτευση να το φέρουμε ; Γιατί δεν έχετε ζητήσει γνωμοδότηση από τον κ Μακρακη και τη νομική υπηρεσία του δήμου ; Γιατί δεν έχει ζητηθεί γνωμοδότηση των τεχνικών υπηρεσιών οι οποίες το 1988 απέρριψαν το ίδιο αίτημα από την εταιρία ; Γιατί το 1988 ως δημοτικός σύμβουλος ήσασταν αντίθετος στην άρση της απαλλοτρίωσης και τώρα ως Δήμαρχος είσαστε υπέρ ;

Γιατί και ποιος κάλεσε εδώ στο Δ.Σ. την κ Σιούτη τη δικηγόρο της εταιρίας- τα ίδια κάνατε και τότε με το Τσιφλίκι. Δεκαπέντε έγγραφα μας στείλατε από την εταιρία και μια κυρία που είχε έννομο συμφέρον κ Πρόεδρε δεν την αφήσατε να αρθρώσει λέξη ! Εσείς κ Πρόεδρε που είστε και νομικός ,και τόσες φορές μας θυμίζετε την ιδιότητα σας μέσα στο Δ.Σ., γιατί αυτή τη φορά δεν έχετε πάρει θέση; Γιατί δεν συμβουλεύετε το Δήμαρχο σας; Δεν έχετε διαβάσει τα έγγραφα ;

Όλα τα έγγραφα που διάβασα εγώ και ειδικά από το Υπουργείο Οικονομικών και από το ΥΠΕΧΩΔΕ προς το Σ.Τ.Ε δηλώνουν ξεκάθαρα ότι : «Η απαλλοτρίωση που τελέσθηκε είναι καθ όλα νόμιμη και με κατάθεση αποζημίωσης που καθορίστηκε από απόφαση του Προέδρου Πρωτοδικών Λασιθίου» «Ο ισχυρισμός της εταιρίας ότι η απαλλοτρίωση δεν συντελέστηκε και συνεπώς συντρέχει λόγος ανάκλησης είναι αβάσιμος» «Το στοιχείο της δημόσιας ωφελείας συντελεσμένη απαλλοτρίωση εξακολουθεί να συντρέχει ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ και δεν μπορεί να γίνει ανάκληση της απαλλοτρίωσης ακόμα και αν το απαλλοτριωμένο ακίνητο ΔΕΝ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό που απαλλοτριώθηκε ,με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό δημόσιας ωφέλειας»

Αυτά τα λέτε στους συμβούλους σας και στους συνδημότες μου κ Δήμαρχε; Αυτά τα είπατε στο Δ.Σ του Λιμενικού ταμείου όταν παρατύπως προεδρεύσατε και αψήφιστα ζητήσατε και εισηγηθήκατε να γίνει άρση μιας καθ όλα νομικής απαλλοτρίωσης ; ΟΧΙ αυτά δεν τα λέτε ούτε τα είπατε ! Λέτε μόνο ότι θέλετε και συγκεκριμένα : Λέτε ότι αν η εταιρία το πάρει θα παραμείνει χώρος πρασίνου ενώ γνωρίζεται για τις ειδικές άδειες που μπορούν να πάρουν- και τι μπορεί να γίνει τότε-και σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να εγγυηθείτε αυτά που λέτε

Λέτε ότι αφού δεν το χρησιμοποιούμε για το σκοπό που απαλλοτριώθηκε γιατί να μην το δώσουμε ενώ παρά πολύ καλά γνωρίζετε για τις ανάγκες που υπάρχουν για ιδιωτικά σκάφη και για την πληρότητα 100% της μαρίνας ειδικά το καλοκαίρι. Λέτε ότι δεν το χρησιμοποιούμε για τίποτα ενώ εσείς ο ίδιος είστε υπεύθυνος για αυτό αφού αυτά τα 8 χρόνια που είστε δήμαρχος δεν έχετε κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για να καλλωπίσετε στο ελάχιστο την εν λόγο περιοχή Λέτε ακόμα ότι από την συγκεκριμένη εταιρία έχουν συνταξιοδοτηθεί γενεές δημοτών μας και συμφωνώ αλλα ερωτώ ερωτώ : τζάμπα συνταξιοδοτήθηκαν ; Χάρη τους έκαναν ;δεν δούλεψαν αυτοί οι άνθρωποι ; δεν το άξιζαν ; δεν βοήθησαν οι Αγιονικολιωτες τη συγκεκριμένη επιχείρηση ; Ακόμα και πρόσφατα με τις κατεδαφίσεις δεν στηρίξαμε σύσσωμη και η κοινωνία και το ΔΣ του δήμου μας την επιχείρηση ; Δεν δείξαμε την αγάπη μας με την παρουσία και την ομαδική διαμαρτυρία μας; Αυτό όμως που ζητάνε σήμερα είναι απαράδεκτο και εντελώς άδικο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει μια που είναι εις βάρος του δήμου μας ,εις βάρος των δημοτών μας, εις βάρος των ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ! Δυστυχώς – και το λέω αυτό με λύπη αλλά και με πίκρα – όταν ακούω τα επιχειρήματα σας πραγματικά αναρωτιέμαι αν ακούω το Δήμαρχο Αγίου Νικολαου η το σύμβουλο της εταιρίας -που υπήρξατε στο παρελθόν-κ. Ζερβέ !!

Και μάλιστα ένα σύμβουλο που σωστά δεν συμβουλεύει αφού από τα έγγραφα φαίνεται ότι η εταιρία έχει ήδη εξαντλήσει τα νομικά μέσα και έχουν απορριφθεί ήδη τα αιτήματα της διότι υπάρχει τεκμήριο νομιμότητας και οριστικοποίηση του θέματος το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει νόμιμη δυνατότητα επαναβολης του ίδιου αιτήματος . Μην αναφέρω την οργή και αγανάκτηση του κόσμου για μια τέτοια αρπαγή ! Προτείνω λοιπόν κ Δήμαρχε και εσείς και οι σύμβουλοι σας να ξαναδιαβάσετε όλοι και να μελετήσετε προσεκτικά την επιστολή του κ Χατζηδάκη η οποία αποπνέει ΗΘΟΣ ,ευγένεια, και προασπίζει το δημόσιο συμφέρον που από τη θέση μας όλοι πρέπει να υπηρετούμε . Πιστεύω ότι όσο υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι που πρεσβεύουν το δημόσιο καλό , αυτά που προτείνετε και δεν ευνοούν τους δημότες μας ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΝΑΝΕ !

Απευθυνόμενη στους συναδέλφους μου θέλω να πω ότι δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έστω και ένας από εμάς θα απεμπολήσει το δημόσιο συμφέρον υπέρ ενός ιδιωτικού συμφέροντος Το δημόσιο συμφέρον πρέπει να προασπίζεται από όλους ,για εμάς ,για τα παιδιά μας και για τις μελλοντικές γενιές . Αν ψηφίσετε κάτι τέτοιο να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο πουθενά ! Έχουμε συντελεσμένη απαλλοτρίωση που δεν χωράει καμία ανάκληση ! Πρέπει να γνωρίζετε ότι η κοινωνία μας είναι και πάλι ανάστατη και έχω γίνει αποδέκτης παρά πολλών κακών σχολίων . Είμαι δε σίγουρη ότι και να το ψηφίσετε απόψε θα ακυρωθεί κάποια στιγμή στα δικαστήρια και τότε θα είναι κόλαφος για όσους που το ψήφισαν !

Ευχαριστώ

Μαρία Ναυσικά Γάλλου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos