Δημόσια διαβούλευση; Ποια δημόσια διαβούλευση;
στιγμιότυπο από τη 2η διαβούλευση

Φοβάμαι όλ΄ αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα …..*

Τη Παρασκευή (14/5), έγινε η «3η διαβούλευση για το υπό εκπόνηση Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου». Όπως και στη προηγούμενη 2η διαβούλευση, συμμετείχαν οι μελετητές, στελέχη του δήμου και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Αλλά, διαβούλευση σημαίνει: συζήτηση και λήψη των προτάσεων των άμεσα ενδιαφερομένων: των δημοτών, κατοίκων του τόπου. Κάτι το οποίο δεν έγινε.

Να σημειώσουμε εδώ την αγωνία της επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών Μαρίας Πρατσινάκη να δώσει περισσότερη δημοσιότητα στις συζητήσεις αυτές, διαδικτυακά, η οποία δεν καρποφόρησε γιατί δεν δόθηκε δημόσιο Link, δηλ. διεύθυνση μέσα από την οποία θα μπορούσε ο καθ’ εις   να  παρακολουθήσει τη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» ΣΒΑΚ εν συντομία, εφ’ όσον εφαρμοστεί, θα επιφέρει για να μην πούμε επιβάλλει, αλλαγές στη καθημερινότητα των δημοτών, με ορισμένες από τις οποίες ίσως να μη συμφωνούν.

Όμως, παρά τη βαρύτητα αυτή του θέματος, δεν είδαμε αντίστοιχη αγωνία από τη πλευρά του δήμου Αγίου Νικολάου να προκαλέσει όσο το δυνατόν «περισσότερο θόρυβο» και άρα μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων στη διαβούλευση, συζήτηση, για το μέλλον της κινητικότητας  στον δήμο Αγίου Νικολάου.

Έχοντας παρακολουθήσει μεγάλο μέρος των συζητήσεων αυτών, κάποιες από τις προτάσεις των ειδικών, είτε φαντάζουν εξωπραγματικές , είτε θέλουν μακροχρόνια εκστρατεία αλλαγής συμπεριφορών. Μάλιστα σε κάποιες των περιπτώσεων στη συζήτηση ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός εξέφρασε την ενόχληση του για κάποιες ιδέες των ειδικών.

Διαβούλευση όμως επί της ουσίας σημαίνει συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και συλλογή απόψεων – ιδεών από τους δημότες του τόπου. Μπορεί να υπάρξουν εξωπραγματικές ή και άχρηστες απόψεις. Σίγουρα όμως θα κατατεθούν  και κάποιες ιδέες  που δεν σκέφτηκαν οι ειδήμονες. Οι οποίοι με τη σειρά τους θα κληθούν να τις ενσωματώσουν. Μόνο που κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Ούτε πολίτες συμμετείχαν στη συζήτηση, ελάχιστα δε σχόλια έχουν κατατεθεί στον αντίστοιχο δικτυακό τόπο.

Οπότε: ποια δημόσια διαβούλευση;;;;

Γιώργος Τουτουδάκης

*Φοβάμαι: μουσική Γιάννης Ζουγανέλης, στίχοι Ανδρέας Πανταζής, ερμηνεία Βασίλης Παπακωνσταντίνου (1982)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos