η έδρα από τις Αρχάνες στον Πλατανιά!!!!
η έδρα από τις Αρχάνες στον Πλατανιά!!!!

Διαμαρτύρεται με επιστολές της προς τη Διοικούσα Επιστροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου η Πελαγία Πλουσάκη, κάτοικος Ιεράπετρας φοιτήτρια στη σχολή Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

για την απόφαση της Διοίκησης του Ε.Α.Π. να μεταφέρει το Εκπαιδευτικό Κέντρο Κρήτης για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό από τις Αρχάνες στον Πλατανιά Χανίων, από το κεντρικότερο δηλαδή σημείο της Κρήτης στο δυτικότερο, με αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία όσων φοιτούν από την ανατολική Κρήτη.  H απάντηση του Ε.Α.Π. αναφέρει ότι η μετακίνηση έγινε, λόγω πολλών αιτημάτων σπουδαστών από Ρέθυμνο και Χανιά, αλλά και για το λόγο ότι ο Δήμος Πλατανιά παραχώρησε δωρεάν αίθουσες, προακεί απορίες επειδή υπάρχει ήδη υποδομή αιθουσών στις Αρχάνες……

Κατά σειρά, δημοσιεύουμε τη πρώτη επιστολή διαμαρτυρίας, την απάντηση του Ανοικτού Πανεπιστημίου και την επιστολή ανταπάντηση της κυρίας Πλουσάκη.

Πρώτη επιστολή διαμαρτυρίας:

Κύριοι,

Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να εκφράσω τα παράπονά μου για την απόφαση της Διοίκησης του Ε.Α.Π. να μεταφέρει το Εκπαιδευτικό Κέντρο Κρήτης για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό από τις Αρχάνες στον Πλατανιά Χανίων, από το κεντρικότερο δηλαδή σημείο της Κρήτης στο δυτικότερο. Παράλληλα με αυτό, οι Ο.Σ.Σ. έχουν διοργανωθεί σε ώρες που καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή φοιτητών από την Ανατολική Κρήτη. Αναρωτιέμαι πραγματικά, ποιος φοιτητής από την Ιεράπετρα θα μπορούσε να συμμετέχει σε συνάντηση Κυριακή 4-8 το απόγευμα, όταν έχει να διανύσει μέσα στη νύχτα διαδρομή 4 ωρών και τη Δευτέρα να είναι ικανός να ανταπεξέλθει στις εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις του. Και όλα αυτά, δεδομένου ότι έχει εξασφαλίσει –υποχρεώσει κάποιον να κάνει το μεταφορέα, όπως στη δική μου περίπτωση που δεν έχω η ίδια τη δυνατότητα μετάβασης με δικό μου μέσο ούτε, όπως προφανώς γνωρίζετε, υπάρχει συγκοινωνία που να εξυπηρετεί. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη και συνεκτιμώντας το υπάρχον οδικό δίκτυο, το κόστος μετάβασης, διαμονής και διατροφής, ιδιαίτερα δε στις περιπτώσεις που οι Συναντήσεις γίνονται σε διαδοχικές ημέρες, το χαμένο χρόνο που αφαιρεί τελικά αρκετές πολύτιμες ώρες μελέτης, πάνω από όλα όμως τον κίνδυνο που διατρέχουμε ιδιαίτερα λόγω της οδήγησης κατά τις νυκτερινές-μεταμεσονύκτιες ώρες, προκύπτει καθαρά ότι η συμμετοχή στις τόσο σημαντικές συναντήσεις, τουλάχιστον για μένα προσωπικά, καθίσταται απολύτως απαγορευτική.

Από τα παραπάνω προκύπτει καθαρά ότι οι φοιτητές της Ανατολικής Κρήτης, αντιμετωπίζονται ως Παιδιά Κατώτερου Θεού και αποθαρρύνονται εντελώς να συμμετέχουν στη φοίτηση. Επιπροσθέτως, η απόφαση αυτή, αντίκειται στη φιλοσοφία του θεσμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου καθώς θεωρητικά πλέον απευθύνεται σε εργαζόμενους και γενικότερα σε άτομα με αυξημένες υποχρεώσεις. Και επιπλέον, διαμορφώνει και αυξάνει το κόστος σε τέτοιο βαθμό, που με τα σημερινά δεδομένα, οι φοιτητές δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές καταδικάζουν μια μερίδα φοιτητών προς όφελος των άλλων. Είναι προφανές πώς πέρα από το γεγονός ότι θα φέρει τελικά σε αντιπαλότητα τους φοιτητές μεταξύ του, κόβει τα φτερά σε κάποιους που στα 50 τους αποφάσισαν να θυσιάσουν το ελάχιστο πλέον ελεύθερο χρόνο τους και να διαθέσουν χρήματα ακόμα και από το υστέρημά τους, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, στοχεύοντας τελικά σε ένα ανεκπλήρωτο όπως φαίνεται όνειρο. Αν αυτό που έγινε μπορεί να θεωρηθεί λογικό, εγώ προσωπικά είμαι διατεθειμένη να υποστώ αυτήν την τεράστια ταλαιπωρία, έχοντας όμως εξασφαλίσει ότι την επόμενη χρονιά, όπως θα ήταν δίκαιο, το Κέντρο θα μεταφερθεί στην Ανατολική Κρήτη. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί η ευκαιρία και στους φοιτητές της Δυτικής Κρήτης να γνωρίσουν και να υποστηρίξουν την Ανατολική, όπως θα κάνουμε και εμείς φέτος για τον τόπο τους, πρωτίστως όμως θα εξαλείψει κάθε παράπονο καθώς δεν θα αδικείται καμιά περιοχή. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι προφανές ότι υποστηρίζονται τοπικά συμφέροντα που τείνουν να καταστρέψουν το θεσμό του Ε.Α.Π.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέσατε διαβάζοντας την επιστολή μου και σας χαιρετώ, περιμένοντας την απάντησή σας και προσδοκώντας τη συμπαράσταση και τη συνδρομή σας.

 

                Σας ευχαριστώ θερμά

Η απάντηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου:

Από:                                           D.Paraskeuopoulou [dparask@eap.gr]

Αποστολή:                               Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014 11:28 πμ

Προς:                                         ΠΛΟΥΣΑΚΗ ΠΕΛΑΓΙΑ

Θέμα:                                         RE: Επιστολή ΕΑΠ.doc

 

Αξιότιμη κ. Πλουσάκη,

Σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 9. Του Ν. 2552/97 προβλέπεται ότι κατά το χρονικό διάστημα που λειτουργεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία μιας Θ.Ε.,  από το Ε.Α.Π. οργανώνονται ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις Ο.Σ.Σ. στην  έδρα του, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας. Κατ’ εφαρμογή των παραπάνω, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο των παρεχόμενων σπουδών του, διεξάγει Ο.Σ.Σ. σε δέκα πόλεις για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών με γνώμονα την καλύτερη και πιο ισότιμη κάλυψη των περιφερειών της χώρας αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας των προγραμμάτων σπουδών. Στην περιφέρεια της Κρήτης οι Ο.Σ.Σ. διεξάγονταν έως και το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 στις Αρχάνες του Νομού Ηρακλείου.

Μετά τη δωρεάν παραχώρηση αιθουσών από το Δήμο Πλατανιά Χανίων και τα πολλαπλά αιτήματα φοιτητών από τους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης λόγω των συνεχών, όλα αυτά τα έτη, μετακινήσεών τους στις Αρχάνες, η Δ.Ε. του Ε.Α.Π. συζήτησε ενδελεχώς το θέμα αυτό και έκρινε, προς ικανοποίηση όλων των φοιτητών, να προσφέρονται οι Ο.Σ.Σ., εκ περιτροπής, και στο Δήμο Πλατανιά Χανίων. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 διεξήχθησαν στο Δήμο Πλατανιά, οι Ο.Σ.Σ. και εξετάσεις του προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Δ.Ε. του Ε.Α.Π. κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 θα διεξαχθούν στο Δήμο Πλατανιά, οι Ο.Σ.Σ. και εξετάσεις των προγραμμάτων «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» και «Πληροφορική».

Τέλος, την 19η Μαΐου 2014 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ε.Α.Π. ανακοίνωση σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των Ο.Σ.Σ. για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

Δήμητρα Παρασκευοπούλου

Τμήμα Εκπαίδευσης Ε.Α.Π.

Παρ. Αριστοτέλους 18

263 35, Πάτρα

Τηλ. 2610 367640, Fax: 2610 367644

E-mail: dparask@eap.gr

Και η ανταπάντηση – διαμαρτυρία της κυρίας Πλουσάκη:

ΠΡΟΣ ΤΗ Δ.Ε. ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Κοιν.

  1. Στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, νόμιμα εκπροσωπούμενο
  2. Στην Περιφέρεια Κρήτης

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Της Πελαγίας Πλουσάκη, κατοίκου Ιεράπετρας, σπουδάστριας στο Ε.Α.Π. στη σχολή Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

________________________________________

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την από 02/10/2014 επιστολή μου σας εξέφραζα την δικαιολογημένη αντίδρασή μου, στην όλως αυθαίρετη απόφαση της διοικούσας αρχής του Ε.Α.Π να μεταφέρει το Εκπαιδευτικό Κέντρο Κρήτης για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό από τις Αρχάνες νομού Ηρακλείου στον Πλατανιά Χανίων.

Η από 3-10-2014 απάντησή σας μου προκάλεσε ειλικρινά έκπληξη. Αδυνατώ να αντιληφθώ το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από τα λεγόμενα σας ότι: μετά τη δωρεάν παραχώρηση αιθουσών από το Δήμο Πλατανιά Χανίων και τα πολλαπλά αιτήματα φοιτητών από τους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης λόγω των συνεχών, όλα αυτά τα έτη, μετακινήσεών τους στις Αρχάνες, η Δ.Ε. του Ε.Α.Π. συζήτησε ενδελεχώς το θέμα αυτό και έκρινε, προς ικανοποίηση όλων των φοιτητών(;;;), να προσφέρονται οι Ο.Σ.Σ., εκ περιτροπής, και στο Δήμο Πλατανιά Χανίων!  Με την απόφαση σας αυτή κάνετε σαφές ότι οι σπουδές του Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Κρήτη απευθύνονται μόνο σε σπουδαστές των Νομών Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων!!!, καθώς μεριμνάτε μόνο για τα δικά τους συμφέροντα, σε βάρος των υπολοίπων. Εμείς της Ανατολικής Κρήτης τι ακριβώς είμαστε; Περιθωριακοί φοιτητές που πρέπει να τιμωρηθούμε και να διανύουμε όλη την Κρήτη προς όφελος των φοιτητών του Δυτικού Τμήματος; Η διοικούσα αρχή του Ε.Α.Π εξέτασε με ευαισθησία τα αιτήματά των φοιτητών της Δυτικής Κρήτης  και προκειμένου αυτοί να διευκολυνθούν  και να μη μετακινούνται, καταδικάσατε εμάς τους υπόλοιπους;  Πως μπορούμε να μιλάμε για ικανοποίηση όλων των φοιτητών όταν ο  φοιτητής από τη Σητεία  χρειάζεται 5 ώρες να μεταβεί στον Πλατανιά Χανίων, αν διαθέτει φυσικά δικό του όχημα;  Έχει κανείς αναρωτηθεί πως αυτός ο φοιτητής  θα μπορέσει να συμμετέχει σε Ο.Σ.Σ. Κυριακή 4-8  το βράδυ και το κυριότερο να ανταπεξέλθει στις εξετάσεις –  εκτός αν  θεωρείτε  δεδομένο ότι υπάρχει στις μέρες μας οικονομική ευχέρεια που να επιτρέπει τη διαμονή από την προηγούμενη.

Από τα παραπάνω προκύπτει καθαρά  ότι η απόφαση  αυτή που είχε σαν αποτέλεσμα  να διχάσει τους φοιτητές και να δημιουργήσει αντιπαλότητες, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν αρμόζει στο χώρο αυτό,  έγινε τελικά προς ικανοποίηση μέρους και όχι του συνόλου των φοιτητών  . Πραγματικά αναρωτιέμαι, εάν οι φοιτητές της Ανατολικής Κρήτης έθεταν συγχρόνως το ίδιο παράλογο αίτημα προκειμένου να αποφύγουν τη μετακίνηση,  ποιά από τις δύο πλευρές θα έπρεπε να ικανοποιηθεί;  Μήπως τελικά μαζί με τους φοιτητές πίεζαν και κάποιοι άλλοι, προκειμένου να υποστηρίξουν τοπικά συμφέροντα;

Συνήθως στην Ελλάδα, έτσι γίνεται.  Αν ο καθένας είχε μάθει να απαιτεί  με γνώμονα το κοινό συμφέρον η χώρα μας θα ήταν σήμερα στη θέση που άξιζε να είναι.  Αν αυτοί  που ζήτησαν τη μεταφορά της έδρας του ΕΑΠ στον Πλατανιά είχαν αναλογιστεί,  την ταλαιπωρία που σήμαινε αυτό για κάποιους άλλους, δεν θα είχαν καν αυτήν την παράλογη απαίτηση. Όμως, για μια ακόμα φορά, το ατομικό συμφέρον υπερίσχυσε του κοινού συμφέροντος.

Πραγματικά θλίβομαι που αντί να αφιερώνω το χρόνο μου στη μελέτη, αναγκάζομαι να συντάσσω επιστολές προκειμένου να υπερασπίσω το δίκιο μου, αντιπροσωπεύοντας συγχρόνως το σύνολο των φοιτητών της Ανατολικής Κρήτης που τόσο αδικεί αυτή η απόφαση. Εντούτοις, επειδή πιστεύω ότι στο χώρο αυτό υπάρχουν πραγματικά άνθρωποι με ευαισθησία, θα παρακαλούσα  εκ νέου, τουλάχιστον, να εξεταστεί  το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του ΕΑΠ για το επόμενο έτος στην Ανατολική Κρήτη, προς εξάλειψη των παραπόνων που έχουν ανακύψει  και προς δίκαιη ,πραγματικά, αντιμετώπιση όλων των φοιτητών της Κρήτης. Όσο για τις δωρεάν αίθουσες , να είστε σίγουροι ότι θα παραχωρηθούν και από τον τόπο μας.

Κρίσιμο δε είναι κατόπιν απόφασής σας, οι φετινές εξετάσεις να διεξαχθούν, όπως μέχρι πρότινος, στις Αρχάνες νομού Ηρακλείου, προς διευκόλυνση όλων των σπουδαστών.

Σας ευχαριστώ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos