Δύο μήνες κομματικού πολιτισμού
Μενδώνη, Μητσοτάκης

Αναπνέουμε στη χώρα μας, δύο μήνες τώρα, άφθονο νεοδημοκρατικό πολιτιστικό οξυγόνο! Πιστή στις παραδόσεις (της), η Νέα Δημοκρατία ξετύλιξε την αναμενόμενη πολιτική της. Θα εκθέσουμε λοιπόν, εννιά μόνο από τα πολλά κατορθώματά της σε αυτούς τους δύο μόνο μήνες, από την 7η Ιουνίου του 2019.

1. Παλιά μου τέχνη κόσκινο ή «Προληπτική λογοκρισία»

Αντί για καλημέρα στο προσωπικό του υπουργείου, η νέα πολιτική ηγεσία (κ. Λ. Μενδώνη) απέστειλε μέσω του γ.γ. κ. Διδασκάλου έγγραφο για τις «ανακοινώσεις – δημόσιες αναρτήσεις για θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ», όπου ζητούσε οποιαδήποτε παρουσίαση πληροφοριακού υλικού στα ΜΜΕ να έχει την άδεια του γραφείου Τύπου. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κάνει λόγο για «προληπτική λογοκρισία» και «ανοίκειες και μη σύννομες πρακτικές ‘ελέγχου’ του επιστημονικού λόγου».

Να σημειώσουμε πως το ίδιο είχε προσπαθήσει να επιβάλει η κ. υπουργός, όταν ήταν γενική γραμματεύς του υπουργείου. Τότε το είχε πάρει πίσω μετά τις αντιδράσεις του επιστημονικού κόσμου και τη διαμαρτυρία δημοκρατικών πολιτών.

2. «Τα δικά μας παιδιά»

Άλλη μια αγαπημένη εμμονή της Νέας Δημοκρατίας. Η υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε την αντικατάσταση του αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως και κλιτύων με άλλη υπάλληλο, διακεκριμένο μέλος της συνδικαλιστικής παράταξης της Ν.Δ. όλως τυχαίως!

3. « Έτσι μου αρέσει»

Η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενη σε ένα παλαιό αίτημα του πνευματικού κόσμου, προκήρυξε διαφανείς, ανοιχτούς διαγωνισμούς για τους καλλιτεχνικούς διευθυντές μιας σειράς εποπτευομένων φορέων. (Εθνικό Θέατρο κ.ά.). Από τις πρώτες δημοκρατικές φροντίδες της κυρίας υπουργού ήταν η ανάκληση αυτών των προκηρύξεων και η τοποθέτηση προσώπων της προσωπικής της επιλογής.

4. «Ο έχων το πεπόνι και το μαχαίρι»

Η συγκρότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με συγκεκριμένα πρόσωπα προκάλεσε την αντίδραση του συλλόγου υπαλλήλων του υπουργείου, που κατήγγειλε ότι η νέα σύνθεση του ΚΑΣ δεν είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3028/2002. Έκαναν λόγο για «γνωμοδοτικά επιστημονικά συμβούλια ελεγχόμενα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ενόψει της συνεδρίασης για το Ελληνικό».

5. «Ο ενοχλητικός αρχαιολόγος»

Για πρώτη φορά από τη σύστασή του το 1977, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων δεν μετέχει αρχαιολόγος!

6. «Ειδικότης μας: Το κουκούλωμα»

Αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την εξυγίανση του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, στέλνοντας τα πάντα στον εισαγγελέα, η κ. υπουργός αποφάσισε να το κλείσει δυσκολεύοντας την αποκατάσταση νομιμότητας και αλήθειας. Να θυμίσουμε πως οι λιγοστοί εμπλεκόμενοι υπάλληλοι στο εν λόγω ταμείο, διαχειρίζονταν μεγάλα χρηματικά ποσά που συνέρρεαν από το ΤΑΠΑ, χωρίς καταστατικό, χωρίς εκλογές, χωρίς νόμιμο Δ.Σ. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» έφερε στο φως αποδείξεις πληρωμής από το εν λόγω ταμείο ποσών που αφορούσαν το γραφείο της σημερινής υπουργού, όταν ήταν γενική γραμματέας…

7. «Ο βασιλιάς της γκάφας»

Γνωστή είναι η επικοινωνιακή πιρουέτα του κ. Μητσοτάκη για συνεννόησή του με τον Μπόρις Τζόνσον για τον δανεισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Δεν του το είπαν; Δεν γνώριζε; Του το είπαν και το λησμόνησε; Ένας τέτοιος δανεισμός συνεπάγεται την αναγνώριση από τη χώρα μας της κυριότητας των γλυπτών στους Βρετανούς. Εκτός εάν…

8. «Η Ντίσνεϊλαντ της Πατησίων»

Ενοποίηση Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, Πολυτεχνείου και απέναντι “Ακροπόλ”, με κατασκευή υπογείων εκθετηρίων που θα ενώνουν Μουσείο και “Ακροπόλ” φαντασιώθηκαν και το ανακοίνωσαν έμπλεοι χαράς για τη φοβερή ιδέα που συνέλαβαν. Όμως τίποτε από αυτά δεν μπορεί να γίνει για λόγους συνταγματικούς, νομικούς και… γεωλογικούς.

9. «Η πεισματάρα»

Προσπάθησε η σημερινή υπουργός, όταν ήταν γενική γραμματέας, να μεταφέρει τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν με την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης σε άλλο χώρο. Βεβαίως θα έπρεπε να τεμαχιστούν, να μεταφερθούν και να επανατοποθετηθούν. Ευτυχώς, δεν πρόλαβαν! Γιατί αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πως υπάρχει τρόπος να έχουμε και ακέραιες τις αρχαιότητες και το μετρό στην ώρα του.

Τώρα λοιπόν που επέστρεψαν θέλουν να βάλουν σε εφαρμογή το παλιό τους σχέδιο καθυστερώντας και την έναρξη λειτουργίας του μετρό. Τι κι αν τους λένε πως δεν αντέχει σε τεμαχισμό και επανασύσταση η «Μέση Οδός». Τι κι αν τους λένε πως ο Μαρμαρόστρωτος Δρόμος του 4ου αιώνα, που αποσπάσθηκε, όταν έγινε προσπάθεια να επανατοποθετηθεί δεν χώραγε! Αυτοί το δικό τους!

Είναι κι άλλα πολλά, ων ουκ έστι αριθμός. Εμείς όμως είμαστε εδώ, παρακολουθούμε και αγωνιζόμαστε για τον θρίαμβο της απλής λογικής, της νομιμότητας και της προστασίας του ανεπανάληπτου πολιτισμού μας.

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι βουλευτής Ανατολικής Αττικής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos