Εκλογές Παγκρητίου Ενώσεως, Σημαδεμένη τράπουλα;
Εκλογές Παγκρητίου Ενώσεως, Σημαδεμένη τράπουλα;

8 ερωτήματα που ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις!

Μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 18ης Νοεμβρίου, για τη νέα Διοίκηση της Παγκρητίου Ενώσεως για τα επόμενα τέσσερα (4) χρόνια.

Δύο συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο των χιλιάδων μελών του πιο ιστορικού Πολιτιστικού Σωματείου της Αττικής, της Παγκρητίου Ενώσεως. Του Σωματείου που σηματοδότησε το Κρητικό Πολιτιστικό Κίνημα στην Αττική και που κατά γενική ομολογία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε συνεχή πτωτική πορεία. Τείνει πλέον να φτάσει ακόμα και σε κατάσταση πλήρους ανυποληψίας, όταν τα άλλα πολιτιστικά Σωματεία, είτε σε Κρητικά σε επίπεδα Δήμων, είτε άλλων Διοικητικών Περιφερειών της Ελλάδας, εξακολουθούν να διαπρέπουν και να έχουν συσπειρωμένα κοντά τους τα μέλη τους.

Πολύ κρίσιμες λοιπόν οι επερχόμενες εκλογές για το μέλλον της Παγκρητίου!

Και τα ερωτήματα που απασχολούν τους χιλιάδες Κρητικούς της Αττικής:

Θα αποτελέσουν ή όχι οι εκλογές αυτές μια ευκαιρία για ένα νέο δημιουργικό ξεκίνημα της Παγκρητίου Ενώσεως?

Θα βγει από το τέλμα που έχει περιπέσει ή θα συνεχίσει την πορεία που την οδηγεί στην πλήρη αποσυσπείρωση των μελών της?

Όσο κρίσιμες και καθοριστικές είναι για το μέλλον της Παγκρητίου οι συγκεκριμένες εκλογές, τόσο πιο σημαντικό και σοβαρό γίνεται το θέμα της διασφάλισης του κύρους και του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Τα τελευταία 15 χρόνια η Παγκρήτιος ταλανίστηκε από συνεχείς αμφισβητήσεις των εκλογικών διαδικασιών,  με κορύφωση την αποχώρηση των δύο από τους τρεις συνδυασμούς στις εκλογές του 2014, με σοβαρές καταγγελίες για μεθοδεύσεις και για ποδηγέτηση της διαδικασίας.

Ακόμα και αν «ο καπνός που υπάρχει, δεν οφείλεται σε πραγματική φωτιά», ακόμα και αν όλα όσα ακούγονται είναι υπερβολές και δεν ευσταθούν, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει η πολυτέλεια για περαιτέρω αποσυσπείρωση και απομάκρυνση των Κρητικών της Αττικής από το πλέον ιστορικό τους Σωματείο, οφείλει ο απερχόμενος Πρόεδρος και το ΔΣ να διαφυλάξουν ως «κόρη οφθαλμού» την επερχόμενη εκλογική διαδικασία και «ως άλλη γυναίκα του Καίσαρα να μην είναι μόνο τίμια, αλλά να το δείξει κιόλας».

Μέχρι στιγμής αυτό φαίνεται να μην ακολουθείται, εξ ου και ένα μήνα πριν τις εκλογές πλανώνται σοβαρά ερωτηματικά που ζητούν υπεύθυνες απαντήσεις.

Ερώτημα 1ο: Έχει κάποιο λόγο ο απερχόμενος Πρόεδρος να αρνείται να παραδώσει από τις 15 Σεπτεμβρίου από τον συνυποψήφιο του τους τελικούς αριθμούς Μητρώων ανδρών και γυναικών προκειμένου να σταματήσει έτσι κάθε φημολογία, έστω και κακόπιστη, ότι δηλαδή οι εγγραφές συνεχίζονται, και μετά τις 15 Σεπτεμβρίου για τον ένα εκ των δύο συνδυασμών, αυτόν που αποτελεί σήμερα τη μονοπαραταξιακή διοίκηση;

Οι τελικοί αριθμοί Μητρών υπάρχουν από το  βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου όταν το ΔΣ με απόφαση του επικύρωσε τις εγγραφές που είχαν γίνει ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου και οδεύουμε ήδη προς το τέλος του Οκτωβρίου!

Ερώτημα 2ο: Υπάρχει κάποια πειστική εξήγηση από πλευράς απερχόμενου Προέδρου ποιος ήταν ο λόγος που για πρώτη φορά στα χρονικά της Παγκρητίου Ενώσεως κατά την εγγραφή νέου μέλους δεν έμπαινε στην απόδειξη πληρωμής και ο αριθμός Μητρώου που αποκτούσε το νέο μέλος, εκτός από αυτό που ισχυρίζεται ότι, δηλαδή δεν υπήρχε κάποιος να το κάνει, όταν το ΔΣ διαθέτει 25 μέλη και πέραν αυτού θα μπορούσε έστω τον τελευταίο μήνα να προσληφθεί κάποιος υπάλληλος, αφού ήταν αναμενόμενες οι νέες εγγραφές? Αν υπήρχε ο αριθμός Μητρώου στις αποδείξεις πληρωμής των νέων εγγραφών, οι τελικοί αριθμοί μητρώου θα ήταν γνωστοί από το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου, γιατί θα ήταν αυτοί των τελευταίων αποδείξεων που έγιναν την συγκεκριμένης ημερομηνίας. Και έτσι κανένας δεν θα εδικαιούτο να ισχυρίζεται σήμερα ότι στην ουσία τα Μητρώα παρέμειναν ανοικτά και μετά την 15η Σεπτεμβρίου.

Ερώτημα 3ο: Γιατί απορρίφτηκε το αίτημα του Υποψήφιου Προέδρου να υπάρχει καθημερινά εκπρόσωπος του συνδυασμού του, για να παρακολουθεί την διαδικασία των εγγραφών, προκειμένου να μην υπάρξει ούτε ψήγμα υπόνοιας για την τήρηση όσων προβλέπονται από το καταστατικό για το σύνολο όσων προσήλθαν να εγγραφούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην δοθεί κανένα δικαίωμα ισχυρισμών περί δήθεν επιλεκτικής τήρησης όσων προβλέπονται από το καταστατικό?

Ερώτημα 4ο: Ποιος ο λόγος που δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα του συνυποψήφιου του απερχόμενου Προέδρου να συσταθεί κοινή (διαπαραταξιακή) εκλογική επιτροπή, η οποία θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει την εκλογική διαδικασία ή θα παρακολουθεί τουλάχιστον το σχεδιασμό και την υλοποίηση, μέχρι και την Γενική Συνέλευση, όταν την ευθύνη θα αναλάβει η κεντρική Εφορευτική Επιτροπή; Αυτό ως γνωστόν συνηθίζεται και έχει καθιερωθεί όχι μόνο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές, αλλά ακόμα και σε εκλογές Σωματείων,  Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών.

Ερώτημα 5ο: Γιατί άραγε δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη επίσημη απάντηση στο αίτημα να δοθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη του Καταστατικού της Παγκρητίου, στον έτερο συνδυασμό που διεκδικεί την Διοίκηση της Παγκρητίου; Η επίκληση από πλευράς απερχόμενου Προέδρου, ότι αυτό προσκρούει στην διαδικασία περί προσωπικών δεδομένων, εκτός του ότι δεν αποδεικνύεται σε καμία περίπτωση βάσιμη, είναι μόνο προφορική χωρίς να αποδεικνύεται μέχρι στιγμής με τα ανάλογα έγγραφα, παρότι, όπως λέγεται δημοσίως, ο απερχόμενος Πρόεδρος δεσμεύτηκε να στείλει σε εκπρόσωπο του άλλου συνδυασμού το έγγραφο προς την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, αλλά ουδέποτε το έπραξε. Μια τακτική που δικαιολογημένα δημιουργεί κλίμα έντασης και σαφέστατα προσβάλλει την αρχή της συνταγματικής ισότητας «των όπλων», αφού το μονοπαραταξιακό και απερχόμενο ΔΣ, έχει πρόσβαση στους καταλόγους.

Ερώτημα 6ο: Ποιος ο λόγος άραγε που ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν δέχεται την πρόταση του συνυποψήφιου του για την Προεδρία να αλλάξει ο τόπος πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης, και να επιλεγεί μέρος κοντά σε μετρό, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν, όταν μάλιστα η Παγκρήτιος έχει ανάγκη όσο ποτέ την μαζική συμμετοχή των μελών της; Δεν θα ήθελε άραγε ο ίδιος να κάνει τον απολογισμό τους ως απερχόμενος Πρόεδρος ενώπιον μεγάλου αριθμού μελών της Παγκρητίου και να εγκριθούν οι εκλογικές διαδικασίες από μια ισχυρή πλειοψηφία μελών?

Ερώτημα 7ο: Αν τότε που αποφασίστηκε η επαναληπτική ΓΣ για τις 11 Νοεμβρίου δεν ήταν γνωστό ότι την ίδια ημερομηνία το κέντρο θα ήταν κλειστό λόγω του Μαραθωνίου (παρεμπιπτόντως ο Μαραθώνιος έχει ανακοινωθεί μήνες πριν), γιατί τώρα που ο έτερος συνδυασμός ζητάει να αλλάξει ο τόπος που θα γίνει,  αντιμετωπίζεται αρνητικά, όταν είναι δεδομένο ότι το κέντρο θα είναι απροσπέλαστο και θα αποθαρρύνει όποιον θέλει να παραβρεθεί στην Γενική Συνέλευση?

Ερώτημα 8ο: Διέφυγε μήπως της προσοχής του απερχόμενου ΔΣ όταν όριζε ως ημερομηνία εκλογών την 18η Νοεμβρίου, το γεγονός, ότι οι αυτές θα διεξάγονταν την επομένη της επετείου του Πολυτεχνείου όταν η πιθανότητα να συμβούν επεισόδια είναι μεγάλη, κρίνοντας από προηγούμενες χρονιές και που αν συμβούν θα αποθαρρυνθούν τα μέλη του Σωματείου να λάβουν μέρος στις εκλογές, οι οποίες, όπως είναι η πάγια πρακτική, θα διεξαχθούν στο κέντρο της Αθήνας; Υπάρχει κάποιος που δεν θέλει την μαζική συμμετοχή των Κρητικών στις εκλογές της Παγκρητίου?

Οι απαντήσεις στα 8 αυτά ερωτήματα, εφόσον είναι συγκεκριμένες και πειστικές, και όχι ασαφείς και γενικές, θα διαλύσουν τον όποιο «καπνό υπάρχει στον ουρανό της Παγκρητίου Ενώσεως», ενόψει των επερχόμενων εκλογών, και θα αποδείξουν ότι πραγματικά «η γυναίκα του Καίσαρα είναι απολύτως τίμια» και κανείς δεν δικαιούται να το αμφισβητεί!

Εκτός κι αν κάποιοι συνεχίζουν να προσποιούνται ότι….βρέχει!

Παύλος Δερμενάκης

Πρώην Πρόεδρος ΚΡΗΤΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos