Κρητικό ελαιόλαδο, το καλύτεροΟλοκληρώθηκε, με την επιστροφή από την Ισπανία, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, και σίγουρα η μεγαλύτερη (από 102 άτομα!) εκπαιδευτική αποστολή, που έχει γίνει για την ελαιοκαλλιέργεια. Σε αυτήν συμμετείχαν 4 Ενώσεις της Κρήτης, των Πεζών, της Σητείας, του Μεραμβέλλου και του Μυλοποτάμου, καθώς και η ΕΕΣ Στυλίδας Φθιώτιδας. Επρόκειτο για μία από τις δραστηριότητες που υλοποιούν οι παραπάνω Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), στο πλαίσιο των προγραμμάτων του κανονισμού 2080/05, τα οποία χρηματοδοτούνται από το παρακράτημα 2% της ενιαίας ενίσχυσης.

Σύμβουλος των Οργανώσεων είναι η ¶ξιον Αγροτική, η οποία είχε την αρχική σχεδίαση και το συντονισμό και συνόδευσε με στελέχη της την αποστολή, ενώ επί πλέον εμπειρογνώμονες-γεωπόνοι συμμετείχαν με τις πέντε οργανώσεις τους. Ο συνδυασμός και των πέντε ταυτόχρονα Οργανώσεων επέτρεψε-μέσα στα όρια των εγκριθέντων αρχικά προϋπολογισμών –την επίτευξη σημαντικών επί μέρους εξοικονομήσεων, πράγμα που επέτρεψε και την αύξηση του αριθμού των ατόμων που είχαν αρχικά πργραμματιστεί.
Ιδιαίτερος ήταν ο ρόλος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ), το οποίο είχε εξασφαλίσει και προγραμματίσει τις επισκέψεις στις ισπανικές συνεταιριστικές μονάδες και οργανώσεις της Περιφέρειας, μέσω του στελέχους της κας Λίνας Ράππου, γεωπόνου, η οποία επσης συνόδευσε την αποστολή από την Μαδρίτη μέχρι την Ανδαλουσία. ¶λλωστε το ταξίδι ξεκίνησε με συνάντηση με την ηγεσία του ΔΣΕ, στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του Συμβουλίου.
Κεντρικό πυρήνα της αποστολής αποτελούσε η παρουσίαση και εκπαίδευση σχετικά με τις τεχνικές ελαιοκαλλιέργειας και ιδίως της βιολογικής και ολοκληρωμένης. Στις επιτόπιες επισκέψεις σε ελαιώνες και στα βίντεο που παρουσιάστηκαν ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα υπόγεια δίκτυα άρδευσης, οι μέθοδοι κλαδέματος και ζιζανιοκτονίας, η μηχανοποιημένη συγκομιδή και το παραδοσιακό ισπανικό σύστημα των πολλαπλών κορμών.
Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία επίσκεψης σε δύο ελαιουργεία, όπου βασικό θέμα αποτέλεσε η πλήρης αυτοματοποίηση των 6 γραμμών παραγωγής με το σύστημα της κοινής άλεσης καθώς και η κομποστοποίηση για την αξιοποίηση του κατσίγαρου (αποβλήτων).
Διεξοδική ήταν η συζήτηση στα γραφεία της Τοπικής Αρχής που διαχειρίζεται με εξαιρετικά επιτυχή τρόπο το ΠΟΠ της Sierra Mαgina.

Σταθμό και πηγή προβληματισμού αποτέλεσε η συνεταιριστική Hojiblanca η οποία διακινεί περί τους 100 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου, ε των οποίων το 30-40% τυποποιημένο στο εργοστάσιό της, που λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και απαγόρευσης φωτογραφιών στο εσωτερικό του…

Η διαδρομή από τη Μαδρίτη και ο γύρος της Ανδαλουσίας ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία αθώς επί ώρες, όσο και αν έφτανε το μάτι, οι εκτάσεις ήταν καλυμμένες με ελαιώνες, πολλοί από τους οποίους ήταν πρόσφατες φυτεύσεις.

Τη μία αυτή εβδομάδα γνώσης και εμπειρίας συνόψισε σε μία φράση ένας από τους μετέχοντες, ο κ. Μύρων Κτιστάκης από την Ένωση Πεζών: «Οι Ισπανοί έχουν πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση της ελαιοκομίας, την έχουν κάνει βιομηχανία και την εξάγουν σε όλο τον κόσμο. Εμείς δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε στην ποσότητα της παραγωγής, γι αυτό και πρέπει να διαφυλάξουμε την καλή ποιότηα και να βελτιώσουμε την οργάνωση».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos