ΣτάδιοΈχω την αίσθηση ότι χρωστάμε στη νεολαία της Σητείας, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον αθλητισμό, μία ξεκάθαρη απάντηση για το γήπεδο της πόλης. Για να μπορέσουν όλοι να έχουν ολοκληρωμένη άποψη θα πρέπει να δούμε δύο διαφορετικές παραμέτρους. Πρώτον γιατί φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο και δεύτερον πως μπορούμε να βγούμε απ’ αυτό.
 
Σε ότι αφορά το τις πταίει θα σταθώ για πρώτη και τελευταία φορά. Δε θα το επιχειρούσα καν εάν δεν ήταν ορατή η προσπάθεια διαφόρων κύκλων να μεταβιβάζουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τις δικές τους εσφαλμένες κινήσεις και τη μακρόχρονη ανυπαρξία τους.
 
Το έργο για το γήπεδο της Σητείας εντάχθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004», έργο που περιλάμβανε αθλητικά έργα σε όλη την επικράτεια. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμπεριέλαβε έργα οκταπλάσιου κόστους από τα χρήματα τα οποία είχε εξασφαλίσει. Πολύ απλά για κάθε 10 γήπεδα σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν χρήματα για να φτιαχτεί μόνο ένα!
 
Όπως ήταν λογικό το πρόγραμμα μεταβλήθηκε σε αγώνα δρόμου μεταξύ των Δήμων για το ποιος θα προλάβει να απορροφήσει τις υπάρχουσες πιστώσεις. Εμείς ως Δήμος Σητείας, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα με τη μελέτη, δε σταθήκαμε εγκαίρως στην αφετηρία με αποτέλεσμα όταν δημοπρατήσαμε το έργο να έχουν εξαντληθεί τα χρήματα του προγράμματος.
 
Σε ότι αφρά τις ευθύνες για την καθυστέρηση θα προτιμούσα να μη μιλήσω τώρα και αυτό γιατί βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και το θέμα απετέλεσε αντικείμενο Δημοτικής αντιπαράθεσης.
 
Έχω την αίσθηση ότι μια προσεκτική και λεπτομερής εξέταση των δεδομένων αρκεί για να εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα. Αυτό όμως είναι παρελθόν. Το θέμα είναι τι μπορούμε αν κάνουμε τώρα.
 
Είναι αλήθεια ότι ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Σεραφείμ Τσόκας έχει δεσμευτεί ότι θα κταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου όποια έργα έχουν ξεκινήσει να ολοκληρωθούν. Ο ρυθμός όμως εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων δεν ικανοποιεί τους εργολήπτες οι οποίοι διαμαρτύρονται.
 
Την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Σητείας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπο άρσης του αδιεξόδου.
 
Οι οφειλές προς τους εργολήπτες για τιμολόγια του 2005 αγγίζουν το 1.100.000 ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσό έως τις 21/6/2006 ανέρχεται στο 1.959,178 ευρώ. Έως το τέλος του μηνός θα καταβληθούν τα οφειλόμενα για το 2005 και στη συνέχεια θα πάρουν σειρά τα τιμολόγια του 2006 στα οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτό της Σητείας.
 
Εξετάσαμε διάφορες λύσεις για να σνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο. Θα προσπαθήσουμε είτε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση μέσω άλλου προγράμματος είτε τουλάχιστον εντός του 2007 να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα του έργου για να μπορεί το γήπεδο να χρησιμοποιηθεί από τις ομάδες της πόλης έως ότου αποπερατωθε.
 
Για το λόγο αυτό μαζί με το Δήμαρχο Σητείας τον κ. Τσικαλάκη θα εντείνουμε τις προσπάθειες και αυτή την εβδομάδα μετά από συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Φώλια ευελπιστώ ότι θα εξασφαλιστούν τα εχέγγυα στα οποία συμφώνησε και ο εργολάβος.
 
Δεσμεύομαι προς όλους τους πολίτες ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να πετύχουμε την αποπεράτωση του σταδίου Σητείας και θα το καταφέρουμε. Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία.
 
Αποτελεί για μένα σημείο αιχμής, αλλά δε θα ανεχθώ οι πραγματικοί υπαίτιοι να κατηγορούν αντί να απολογούνται. Ας αναρωτηθούμε όλοι γιατί η Σητεία δεν έχει γήπεδο την ώρα που έχουν ακόμα και χωριά στο Νομό και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια.
 
Είναι δυνατόν να ευθύνονται τα τελευταία 2 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;
 
Προφανώς και όχι. Οι πραγματικοί υπαίτιοι είναι ανάμεσα σ’ αυτούς που ρίχνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα προσπαθώντας να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.
 
Γιάννης Πλακιωτάκης
 
Βουλευτής Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos