Η αντιμετώπιση του Δήμου και των νομικών του προσώπων από τις κρατικές υπηρεσίες
το γήπεδο Αγίου Νικολάου

Το ζήτημα με τις πρόσφατες εξελίξεις (δέσμευση λογαριασμών ΠΑΟΔΑΝ και των δύο τελευταίων προέδρων) είναι ενδεικτικό του τρόπου που ο μισός δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει τον άλλο μισό.

Ας δούμε όμως πως προέκυψε ένα ανύπαρκτο θέμα, με δεδομένο ότι το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκε άμεσα  (Οκτ. 2021) και υποσχέθηκε νομοθετική ρύθμιση ενώ και η τοπική ΔΟΥ ενημερώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια (δεσμεύσεις λογ/μών) γιατί θα υπάρξει σύντομα νομοθετική ρύθμιση.

Ο Δήμος , ως γνωστό , μέσω του “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι”, έχει χρηματοδοτηθεί για αθλητικά έργα (γήπεδα Κριτσάς και Ελούντας και ταρτάν Σταδίου Αγίου Νικολάου) .

Η χρηματοδότηση αυτή είναι προς τον Δήμο και μετά από πολλές συνεννοήσεις καταλήξαμε ότι για να προχωρήσει το έργο – με τους ρυθμούς που προχωρά – έπρεπε να μεταφερθεί το στάδιο του Αγίου Νικολάου από τον ΠΑΟΔΑΝ στον Δήμο κατά κυριότητα (στο υστερόγραφο θα αναφερθώ σ’ αυτό για να φανεί η διαχείριση των ΟΤΑ από το κεντρικό κράτος διαχρονικά).

Για την μεταβίβαση έπρεπε να υπάρξει εγγραφή του δημοτικού σταδίου στο Ε9 του ΠΑΟΔΑΝ για το οποίο, από το 2001 που είχε αποδοθεί στον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό κατά κυριότητα, δεν είχε δηλωθεί επειδή εθεωρείτο ότι δεν δημιουργούσε φορολογικές υποχρεώσεις για τον ΠΑΟΔΑΝ ή τον Δήμο με δεδομένο ότι χρησιμοποιείται από τα ερασιτεχνικά σωματεία του Δήμου χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Στο Ε9 που κατατέθηκε από τον ΠΑΟΔΑΝ για τον σκοπό που προαναφέρθηκε δεν σημειώθηκε καμιά χρήση γιατί θεωρήθηκε δεδομένο ότι αφορούσε ιδιόχρηση χώρου. Όμως στον έλεγχο του Ε9 η ΔΟΥ αρνήθηκε να δεχθεί την συμπλήρωση του Ε9 για το στάδιο ως ιδιόχρηση λες και είχε απέναντί της έναν κοινό φοροφυγά.

Ξεκίνησε λοιπόν ένας μαραθώνιος επικοινωνίας με την ΚΕΔΕ και την νομική της υπηρεσία, το αρμόδιο Υφυπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπισή του από τον Οκτώβρη του 2021 όπως ανέφερα και πριν .

Ανέβηκα στην Αθήνα και συναντήθηκα με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Βεζυρόπουλο, την Δντρια του γραφείου του και υπηρεσιακούς παράγοντες. Υπήρξε η απόλυτη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και ενημερώθηκε η Δντρια της ΔΟΥ σχετικά .

Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξαν αρκετές τηλεφωνικές επαφές με τους προαναφερθέντες οι οποίοι επέμεναν ότι επίκειται η νομοθετική ρύθμιση.

            Αντ’ αυτού, προέκυψε η τελευταία ενέργεια της ΔΟΥ για δέσμευση λογαριασμών.

            Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του θέματος νομοθετικά συνεχίζεται.

            Όσο για τα σχόλια, περί “στρεβλής διαχείρισης” προφανώς και δεν μας αγγίζουν. Και είναι κρίμα να αφήνονται διαφόρων ειδών υπονοούμενα…

            Τα πόθεν έσχες όλων μας είναι ανηρτημένα και στην διάθεση κάθε κακόπιστου !

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos