τα τέσσερα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, όλα μαζί δεν κάνουνε ένα !!
τα τέσσερα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, όλα μαζί δεν κάνουνε ένα !!

Άλλη μια ώρα απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου το βράδυ της Τετάρτης (18/2), τα προβλήματα που γίνονται όλο και πιο πιεστικά για το νοσοκομείο της πόλης.

Έγιναν τους τελευταίους μήνες, συζητήσεις επί συζητήσεων, συλλαλητήρια, επαφές με τους αρμοδίους, υπουργούς, γραμματείς και λοιπούς ιθύνοντες, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει. Η μόνιμη καραμέλα του τελευταίου καιρού: έχει μειωθεί η κίνηση οπότε, μειώνουμε αντίστοιχα και τα κρεβάτια. Όμως αφού το νοσοκομείο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, οι πολίτες που δεν παίζουν με την υγεία τους πάνε κατ’ ευθείαν Ηράκλειο…. Αφού κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια κοινή λογική διεκδίκησης, ο διοικητής κάνει ότι θέλει: συγχωνεύει, στέλνει υπαλλήλους στο Ηράκλειο, επιστρέφει πίσω κονδύλια για να δείξει καλή διαγωγή. Υπό διαφορετικό πρίσμα βλέπουν το θέμα οι γιατροί, υπό διαφορετικό οι εργαζόμενοι, γίνονται συναντήσεις επί συναντήσεων, αλλά εις μάτην ….. το νοσοκομείο χειροτερεύει, συρρικνούται και αποθνήσκει αργά …… αργά.

Το ΕΚΑΒ μεταφέρει ασθενείς από νοσοκομείου εις νοσοκομείον του οποίου οι κλινικές είναι ανοικτές, με αποτέλεσμα σε δύο χρόνια να έχει διπλασιαστεί η κίνηση των ασθενοφόρων, τα οποία δυσκολεύονται πλέον να φέρουν εις πέρας το αρχικό τους έργο, δηλ. τη διακομιδή ασθενών για θεραπεία ή άμεση βοήθεια. Να πούμε βέβαια ότι η δομή του ΕΚΑΒ στο Λασίθι, απέχει μακράν της δομής, ταχύτητας, λειτουργίας του ΕΚΑΒ, στο Ηράκλειο και αλλού.

Δυστυχώς, το ¨διαίρει και βασίλευε” στο νομό Λασιθίου καλά κρατεί. Παρά τις προσπάθειες των νέων δημάρχων, συνεννόηση δεν υπάρχει. Κάποιοι ακόμα και σήμερα, ονειρεύονται ένα (νέο) νοσοκομείο στο κέντρο του νομού, κάποιοι σε υπάρχοντα νοσοκομεία δεν θέλουν να ξεβολεφτούν, ορισμένοι αδυνατούν να δουν το πρόβλημα και οι πολίτες ανεγογυρεύονται μόνον όταν το πρόβλημα υγείας αφορά τους ίδιους.

Εάν δεν υπάρξει, συνολική διεκδίκηση σε επίπεδο νομού, αφού πρώτα βρεθεί κοινή γλώσσα αλληλοκατανόησης, θα συνεχίσει να καταγράφεται η απουσία του Λασιθίου από τα πράγματα, όχι μόνο τα νοσοκομειακά.

Άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια, πολλοί από το Ηράκλειο και αλλού λένε ότι “εσείς πέρα από τη τρύπα (σήραγγα Βραχασίου), δεν είσαστε αθρώποι !!!”. Και εμείς, οι μετά τη ¨τρύπα¨το επιβεβαιώνουμε πρόθυμα και καθημερινά ….. !!!!!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos