μονάδα παραγωγής βιοαερίου
μονάδα παραγωγής βιοαερίου

Το σίριαλ, σχετικά με τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, που προγραμματίζονται στην περιοχή μας, συνεχίζεται με την δημοτική αρχή να εκτίθεται, επιλέγοντας το ρόλο του άκριτου υποστηρικτή.

Οι Πολίτες εν δράσει είχαμε αναδείξει το θέμα της βεβιασμένης συζήτησης, που έγινε στο Δ.Σ. της 21ης Οκτωβρίου, με τη δημοτική αρχή να δίνει τις ογκώδεις μελέτες στους δημοτικούς συμβούλους, μόλις μια μέρα πριν τη συνεδρίαση.

-Άραγε για ποιο λόγο να φέρουν στο Δ.Σ για γνωμοδότηση τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), χωρίς αυτές να έχουν οριστικοποιηθεί και πριν τεθούν σε δημόσια διαβούλευση απ’την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης;

-Είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο μελετητής και ταυτόχρονα επενδυτής ήταν υποψήφιος με την παράταξη του κ. Καλαντζάκη;

-Προς τι το άγχος να αποσπάσουν θετική απόφαση του ΔΣ Ιεράπετρας, πριν καν υπάρξει οποιαδήποτε ενημέρωση για το θέμα στους κατοίκους της περιοχής, χωρίς να έχει ασχοληθεί το Νομικό Πρόσωπο Περιβάλλον ή η Δημοτική Κοινότητα Ιεράπετρας, στα όρια της οποίας χωροθετούνται οι δύο απ΄τις τρεις μονάδες;

Παρά το βεβιασμένο της συζήτησης, οι Πολίτες εν Δράσει ανέδειξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με σαφήνεια παραλείψεις, αστοχίες και ανακρίβειες των μελετών, καθώς και τα γενικότερα ζητήματα, που αφορούν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης και συγκεκριμένα για τη διάθεση των φυτικών και γενικά των οργανικών υπολειμμάτων. Με μια ψήφο διαφορά το ΔΣ πήρε απόφαση θετικής γνωμοδότησης για τις ΜΠΕ χωρίς μάλιστα να διατυπωθεί οποιαδήποτε πρόταση ή παρατήρηση για τη βελτίωσή τους από τη μεριά της πλειοψηφίας.

Μετά από αίτημα συνδημοτών μας, το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στη συνεδρίαση της 9ης Ιανουαρίου. Οι εν λόγω μελέτες έχουν τροποποιηθεί σε σημαντικό βαθμό και μάλιστα η ισχύς της μονάδας στους Ακρεβάτους αυξάνεται από 500kW σε 1000kW. Ως παράταξη αναφερθήκαμε σε παραλείψεις των νέων μελετών, υποστηρίξαμε δε, ότι απαιτείται ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του Δ.Σ., καθώς τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει. Ζητήσαμε να ληφθεί νέα απόφαση, όπως προβλέπεται, κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Η πλειοψηφούσα παράταξη καταψήφισε την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης, ενώ αυτή πλέον δεν έχει καμία ισχύ καθώς αφορά σε μελέτες που ο ίδιος ο μελετητής έχει τροποποιήσει!

Οι Πολίτες εν δράσει συνεχίζουμε την προσπάθεια ενημέρωσης των συνδημοτών μας για το τόσο σημαντικό θέμα και δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε το θέμα εκ νέου στο ΔΣ Ιεράπετρας, μόλις τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια.

Γραφείο Τύπου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos