Η Κουνδούρειος Δημοτική βιβλιοθήκη στη ψηφιακή εποχή;;;;;
από παλαιότερη εκδήλωση με μαθητές στη βιβλιοθήκη

Στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, έγινε μια συνάντηση στη Κουνδούρειο Δημοτική βιβλιοθήκη Αγίου Νικολάου, ανάμεσα στο προσωπικό, Ειρήνη Δραγασάκη, Εργίνα Καναβάκη και στους αρμόδιους επικεφαλής, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Χάρη Αλεξάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΝ Λευτέρη Ραφαϊλάκη, με θέμα την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης μιας και οι εργασίες ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού έχουν καθυστερήσει υπερβολικά.

Στο σχετικό που δόθηκε στην Ανατολή, αναφέρεται κάπου περί εισόδου της βιβλιοθήκης στη ψηφιακή εποχή. Πως όμως;;;;;;

Καταλογογράφηση και οθόνες αφής δεν σημαίνουν είσοδο στο σύγχρονο ψηφιακό γίγνεσθαι !!!!

Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη οπωσδήποτε πρέπει να:

  • διαθέτει όλα της τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή, αρχειοθετημένα με λέξεις κλειδιά, νοηματικά, με δυνατότητα να μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει ή να ερευνήσει το βιβλίο μέσα από τους υπολογιστές της βιβλιοθήκης ή ακόμα και μέσω διαδικτύου.
  • ψηφιοποιήσει και όλες τις εφημερίδες στη κατοχή της, παλαιότερα φύλλα της Ανατολής, της Μεσογείου……
  • μπορεί να δώσει ή και να στείλει ψηφιακά αντίγραφα βιβλίων, όπου βέβαια δεν τίθεται θέμα δικαιωμάτων.
  • έχει παρουσία διαδικτυακά και δεν εννοώ μόνο έναν δικτυακό τόπο που απλά θα μεταφέρει κάποια τηλέφωνα, αλλά υλικό, να αποτελεί ουσιαστικά την πνευματική πύλη όλου του δήμου Αγίου Νικολάου.
  • διαθέτει υλικό από τις εκδηλώσεις – πνευματικά γεγονότα που ο Πολιτιστικός Οργανισμός διοργανώνει. Π.χ. δεν υπάρχει το παραμικρό από τη συναυλία Ξυδάκη στη Σπιναλόγκα, ενώ θα μπορούσε να έχει αποθηκευτεί και να μπορεί να προβληθεί οποιαδήποτε στιγμή για μικρούς και μεγάλους.
  • Διαθέτει μόνιμα εγκατεστημένο οπτικοακουστικό εξοπλισμό προβολής, δηλ. projector, ηχεία.
  • έχει ανοικτή και μόνιμη σχέση με τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του δήμου, την εκκλησία, τους πνευματικούς ανθρώπους, τους δημιουργούς …

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν προσωπικό, χρήματα, αλλά κυρίως τη θέληση από τη πλευρά των αιρετών του δήμου Αγίου Νικολάου να αποδώσουν στη Κουνδούρειο βιβλιοθήκη το μέγεθος και το κύρος που της αρμόζει. Η Τεχνολογία υπάρχει, προγράμματα υπάρχουν πολλά στον χώρο του open source, δηλ. και ελεύθερα ….

….. και όλα αυτά δεν γίνονται σε δύο μήνες !!!

Υπάρχει όμως η θέληση, το όραμα, η όρεξη ;;;;

Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos