Κάβο Σίδερο
Χάρτης που αναπαριστά την έκταση που καταλαμβάνουν οι αρχαίοι αναβαθμοί καλλιέργειας (πεζούλες), οι ξερολιθιές που περικλείουν χωράφια (πορτοκαλί πολύγωνα), οι μάνδρες (μωβ γραμμες), και οι δρόμοι (ροζ), τα οποία σώζονται μέσα στα όρια της περιοχής όπου προβλέπεται να γίνει η επένδυση πάνω σε χάρτη της ΣΜΠΕ της Ιτανος Γαία. Περιέχεται στις παρατηρήσεις που υπέβαλλαν στο ΥΠΟΤ οι J. Moody & O. Rackham τον Ιούνιο του 2014

Με αφορμή τον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει, με θέμα την αξιοποίηση του Κάβο Σίδερο, καλείται ο καθένας να τοποθετηθεί, με νηφαλιότητα, όπως αρμόζει στην σοβαρότητα του θέματος. Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι σύνθετα (περιβάλλον, αρχαιότητες ) και θα τα συναντάμε συνέχεια μπροστά μας. Τα ερωτήματα πιεστικά (θέσεις εργασίας, ανάπτυξη) και οφείλουν να απαντηθούν

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο τουρισμός είναι καλό να πάμε στις απαρχές του, την δεκαετία του 1960. Στην Κρήτη των παιδικών μας χρόνων, τότε που όλα ήταν όμορφα. Τα δένδρα έφταναν μέχρι τις παραλίες, τα νερά έτρεχαν ελεύθερα στα ποτάμια, η φύση ανέγγιχτη, οι μυρωδιές μεθυστικές, οι γεύσεις θεσπέσιες, η κρητική διατροφή χάριζε μακροβιότητα στους κατοίκους της και οι περιηγητές καταγράφοντας το φαινόμενο μας κατέτασσαν στις πρώτες θέσεις στον κόσμο σε ποιότητα ζωής.

Ερχόμενοι στο σήμερα, δεν υπάρχει πλέον ποιότητα ζωής, η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών, η Κρήτη βρίσκεται στην ζώνη της ερημοποίησης, λειψυδρία, ξηρασία, δυνατοί καύσωνες, έλλειψη δασών, πόλεις πυκνοκατοικημένες, όλα αυτά απειλούν ασφυκτικά το κρητικό οικοσύστημα. Όταν τα φυσικά οικοσυστήματα καταρρέουν, μετά έρχεται και η σειρά των ανθρώπων.

Η πρόταση για τη δημιουργία αρχαιολογικού – περιβαλλοντικού πάρκου στο Κάβο Σίδερο, απαντάει στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής (κλιματική αλλαγή, ερημοποίηση) δίνει όραμα και προοπτική στους κατοίκους και ενώνει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Με αυτό το έργο, η Κρήτη ακολουθεί τις καλύτερες παραδόσεις του τόπου, για συλλογική ευημερία και ταυτόχρονα προστασία του περιβάλλοντος. Οι πρώτες θέσεις σε ποιότητα ζωής, δεν ήταν τυχαίες. Οι Κρητικοί ήρεμοι στο φυσικό τους τοπίο, το 1/3 του νησιού ήταν καλυμμένο με δάση, δημιουργούσαν συνεχώς, αξιοποιώντας το κάθε τι γύρω τους, και πέτυχαν το ιδανικό. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης από γενιά σε γενιά και αρμονική συμβίωση με τη φύση.

Στο Κάβο Σίδερο, η Κρήτη, αξιοποιεί τον εαυτό της και τα φυσικά της χαρίσματα.

Όταν σε έχει προικίσει η φύση, με την πλουσιότερη χλωρίδα στην Ευρώπη, 1700 είδη φυτών, είναι αυτονόητο ότι μπορείς να έχεις και το καλύτερο βοτανικό πάρκο.

Όταν έχεις κληρονομιά την κρητική διατροφή, μπορείς να έχεις και τον καλύτερο γαστρονομικό τουρισμό, υποστηριζόμενο από βιολογικά προϊόντα της Κρήτης.

Όταν έχεις στο Κάβο Σίδερο, 26.000 στρέμματα με αρχαιότητες, έχεις εν δυνάμει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά – περιβαλλοντικά πάρκα στην Μεσόγειο και στην Ευρώπη.

Το έργο αυτό είναι πολυδιάστατο και εκ των πραγμάτων, περιλαμβάνει όλες τις πανεπιστημιακές σχολές του τόπου. Όπως σχολή Αρχαιολογίας, Βοτανολογίας, Αρχιτεκτονικής τοπίου, Δασολογίας, Βιολογίας, Θαλάσσιας Βιολογίας, Γεωπονίας, Διατροφολογίας, Γεωλογίας κλπ. Επίσης περιλαμβάνει όλες τις παραδοσιακές τέχνες και παραδοσιακές ασχολίες.

Στην ουσία θα είναι ένα ανοικτό πανεπιστήμιο, μια ακαδημία όπου θα κληθούν οι πιο ικανοί άνθρωποι του τόπου, να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε πραγματικές συνθήκες.

Έτσι μέσα από την αλληλεπίδραση των παραδοσιακών τεχνών και των επιστημών, προάγεται η συλλογική σκέψη, η συλλογική δημιουργία.

Η πολυπόθητη, συλλογική ευημερία το όνειρο όλων των ανθρώπων ανα τους αιώνες, προέρχεται, είναι φυσικό ακόλουθο της συλλογικής δημιουργίας

Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες, για να μένουν πλέον οι νέοι στον τόπο τους. Δημιουργούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίες, μεγάλη οικονομική δραστηριότητα για την τοπική οικονομία.

Κάβο Σίδερο: Οι αριθμοί μας δείχνουν καθαρά την δυναμική του έργου:

Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους: επισκεψιμότητα σε ετήσια βάση
Σπιναλόγκα: 500.000 επισκέπτες
Φαράγγι της Σαμαριάς: 400.000 επισκέπτες
Βάι: 300.000 επισκέπτες
Χρυσή: 250.000 επισκέπτες

Κατηγορίες τουρισμού:
Αρχαιολογικός τουρισμός (διακινεί το 15% του συνόλου)
Περιβαλλοντικός τουρισμός (διακινεί το 15% του συνόλου)
Εκπαιδευτικός (διακινεί το 15% του συνόλου)
Γαστρονομικός (διακινεί το 10% του συνόλου)

Από την ανάγνωση των στοιχείων, προκύπτει ότι ένας στους 2 επισκέπτες του νησιού θα επισκεφτεί το πάρκο.

Με το έργο αυτό, η Κρήτη εισέρχεται σε φάση αναδημιουργίας. Την επόμενη δεκαετία κερδίζουμε το χαμένο έδαφος. Η ποιότητα ζωής είναι πλέον όρος επιβίωσης.

Η μόνη απάντηση απέναντι στην έρημο που έρχεται είναι παντού σε όλη την Κρήτη, κατά μήκος και κατά πλάτος, Δασικά πάρκα, Άλση αναψυχής, Βοτανικοί κήποι, Δενδροστοιχίες στις πλατείες και στους δρόμους των πόλεων, παντού ανάσες πρασίνου. Αυτό θα γίνει με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων, για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους.

Η Αναβλάστηση του νησιού, θα είναι μια χαρούμενη γιορτή, μια μαθητεία πάνω στα δέντρα και στα φυτά της Κρήτης, ένα παιχνίδι δημιουργίας και καλαισθησίας. Όσο πιο όμορφος γίνεται ο τόπος γύρω μας, τόσο θα ομορφαίνει και η ζωή μας, τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των τουριστών. Η ομορφιά είναι μαγνήτης.

Παραλάβαμε από τους προγόνους ένα νησί με αρχαιολογικούς θησαυρούς, και φυσικό πλούτο ανεκτίμητο και σε ποιότητα ζωής στις πρώτες θέσεις στον κόσμο .

Ότι παραλάβαμε θα παραδώσουμε και κάτι παραπάνω. Αυτό επιτάσσει το χρέος.

Ελάχιστος φόρος τιμής

Νίκος Προϊστάκης
Φίλοι του Απηγανιά

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos