η Μαρία Γάλλου για τις αντικειμενικές αξίες ....
η Μαρία Γάλλου

Η τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου Μαρίας Γάλλου, στη συζήτηση για τις αντικειμενικές αξίες στο δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου στις 26/03/2021:

Καταρχάς, θα ήθελα να καταθέσω ότι θεωρώ αυτή τη συζήτηση εκτός πραγματικότητας.

Ο ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, κρίθηκε συνταγματικός μόνο λόγω συγκεκριμένων χρονικών και οικονομικών συνθηκών (δηλ. τα μνημόνια ), οι οποίες έχουν παρέλθει με την έξοδο της χώρας μας από αυτά.

Σήμερα διανύουμε βαθύτατη οικονομική κρίση λόγω «πανδημίας», από την οποία είναι άγνωστο ποτέ και πως θα βγούμε . Άγνωστο επίσης, είναι σε τι κατάσταση θα βρισκόμαστε όταν επιτέλους συμβεί αυτό .

Παρόλα αυτά, καλούμαστε κάτω από αυτές τις συνθήκες να ορίσουμε αντικειμενικές αξίες, ενώ καλά γνωρίζουμε ότι οι δημότες μας και ο λαός μας  αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές τους ανάγκες.

Πιστεύω, ότι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουνε μέσα από αυτή την επιτροπή είναι να υπογραμμίσουμε και να αναδείξουμε την τεράστια ύφεση της οικονομίας, που πλήττει σχεδόν το 100% του λαού μας και ιδιαίτερα τους δημότες του τουριστικού δήμου μας και όχι να παζαρεύουμε πενιχρές μειώσεις .

Οι πολίτες  μας οδηγούνται  πλέον σε πλήρη εξαθλίωση.  Ποσό μάλλον με την εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου από 1/6/21, ακόμα και για φυσικά πρόσωπα. Όσον αφορά για  την πατρογονική μας περιουσία καθίσταται πλέον  ανυπόφορη και εντελώς είναι αδύνατον να μεταβιβαστεί στα παιδιά μας.

Για το λόγο αυτό, θεωρώ υποχρέωση μου με τις παρούσες συνθήκες,  να προτείνω κάλεσμα μέσω της ΚΕΔΕ όλων των δήμων της χώρας και ΟΛΟΙ μαζί να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ από την κεντρική εξουσία πάγωμα του ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον δυο έτη 2021&2022 μέχρι την κατάργηση του, αφού είναι πλέον άκυρος και αντισυνταγματικός από 21/8/18, όταν όπως δηλώθηκε  έληξαν οι ειδικές συνθήκες των μνημονίων .

Δεν διαφωνώ φυσικά, ότι πρέπει να υπάρχει φόρος ακίνητης περιουσίας και πρέπει να οριστούν δίκαιες αντικειμενικές αξίες στο δήμο Αγίου Νικολάου, στον οποίο άδικα και παράλογα αυξήθηκαν κατά 57% το 2018,  μετά  όμως που θα παρέλθει η κρίση .

Ακόμα όμως και τότε, βρίσκω τις προτεινόμενες τιμές μη εναρμονισμένες με το  συμφέρον των πολιτών, μια και είναι καταλυτικές κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν τους δημότες  σε πλήρη εξαθλίωση και αδυναμία πληρωμής, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση κατασχέσεων από την ΑΑΔΕ  και τον ευτελισμό της περιουσίας μας .

Προτείνω λοιπόν οι αντικειμενικές αξίες να μειωθούν κατά το ήμισυ των τιμών πριν τις αυξήσεις του 2018 και αυτή είναι η εισήγηση μου.

Πολύ φοβάμαι όμως, ότι μετά από όλα αυτά ακόμα και αυτή η περικοπή θα είναι πλέον εκτός της τραγικής πραγματικότητας που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos