Η Μεσορράχη μας πονεί….και όχι μόνο!
η Μαρία Γάλλου

Η τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου Μαρίας Γάλλου (Νέα Πορεία) στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου τη Τετάρτη (24/6):

Κύριε Δήμαρχε

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Υπάρχουν κάποια πράγματα που ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για όλους μας δυστυχώς τελικά δεν είναι.

Αυτονόητο κατά τη γνώμη μου είναι εν έτη 2020 σε ένα πλούσιο δήμο όπως το δικό μας με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό ( πάνω από 36 εκ) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ να είναι 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ !!

Για την παρούσα όμως δημοτική αρχή παρόλα όσα κατά διαστήματα δηλώνει προφανώς ΔΕΝ είναι !!

Προτεραιότητα τα παιδιά μας δηλώνατε προεκλογικά!! Πέντε χρόνια ήσασταν δημοτική αρχή και ενώ καλά γνωρίζατε ότι η σχολική στέγη στο δήμο μας νοσεί, τι νοσεί , ετοιμοθάνατη είναι τα έργα σας ήταν ανύπαρκτα!! Ούτε καν στοιχειώδεις επισκευές δεν κάνατε στα σχόλια μας πέντε χρόνια!!

Προτεραιότητα τα παιδιά μας δηλώνατε!

Παρόλα αυτά φτάσαμε 6 χρόνια σχεδόν μετά να είμαστε ακόμα στο απόλυτο μηδέν και να ακούμε υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις -ΠΟΤΕ όμως γραπτές δεσμεύσεις ότι:

ΘΑ επισκευάσετε τα ερείπια που λέτε σχολεία

ΘΑ φτιάξετε καινούργια σχολικά συγκροτήματα

ΘΑ διορθώσετε την κατάσταση με τα κοντέινερ που ονομάζετε σχολικές τάξεις

ΘΑ δημιουργήσετε ΚΔΑΠ ΑμεΑ και καλοκαιρινά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης, γιατί όπως λέτε συνεχώς αναγνωρίζετε ΟΛΕΣ αυτές τις ανάγκες.

Τις αναγνωρίζετε λέτε αλλά τι έχετε κάνει γι’ αυτό; Τι κάνετε τώρα;

Πως φτάσαμε ως εδώ;;

Μόνο ΘΑ ΘΑ ΘΑ ακούμε ως γονείς και ως δημότες τόσα χρόνια!!!

Η Ένωση γονέων από το 2009 δίνει μάχες για όλα αυτά!! Ερευνά, καταγράφει, ενημερώνει και στέλνει ατελείωτα έγγραφα και καταγγελίες στη δημοτική αρχή!!!

Επί Δημαρχίας κ Κουνενάκη 2009-2014 τουλάχιστον έγινε η αρχή για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας και έγινε ο απαραίτητος φάκελος για τη θέση Μεσορράχη στο ιδιόκτητο ακίνητο του δήμου μας . Ένας φάκελος που πήρε τουλάχιστον ένα χρόνο να ετοιμαστεί και περιέχει από εγκρίσεις τοπικού ρημοτομικού σχεδίου και καθορισμό όρων δόμησης μέχρι έγκριση κτηρίου για την λειτουργία 2 15/θεσιων σχολείων δυναμικότητας 450 μαθητών το κάθε ένα .

Υπάρχει επίσης με απόφαση Δημοτικού συμβουλίου έγκριση μελέτης διάνοιξης/ διαμόρφωσης δημοτικού δρόμου από τον περιφερειακό Ελούντας προς το οικόπεδο της Μεσορράχης προϋπολογισμού δαπάνης 145.000 ευρώ. Μελέτη που υπάρχει και χρειάζεται επικαιροποίηση όπως χρειάζεται ολόκληρος ο φάκελος τόσα χρόνια μετά !!

Δυστυχώς όμως για εμάς και τα παιδιά μας το 2014 που αναλάβατε ως δημοτική αρχή βάλατε φρένο σ αυτή την προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Μια προσπάθεια που μας είχε δώσει ελπίδα ότι κάτι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα γίνει για τη σχολική στέγη στο δήμο μας.

Σταματήσατε τα πάντα χωρίς να δώσετε λογικές εξηγήσεις και αντί αυτού αρχίσατε έρευνα για εξεύρεση νέου οικοπέδου σε άλλη περιοχή (στο Σταυρό) που θα στέγαζε κατά τα λεγόμενα σας τρία σχολεία, τα δύο της δευτεροβάθμιας (2ο Λύκειο και 3ο Γυμνάσιο) και ένα της πρωτοβάθμιας (το πονεμένο 5ο Δημοτικό)

Με την απόφαση σας αυτή οι γονείς, και όχι μόνο, ήταν κάθετα αντίθετοι γιατί η συστέγαση Α/βαθμιας και Β/βαθμιας δεν ενδείκνυται και όπου είναι δυνατόν προτιμάται η αποφυγή της για ευνόητους λόγους που δεν θα αναφέρω αλλά μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικούς για να σας ενημερώσουν.

Η απόφαση σας αυτή είχε επίσης και άλλους επικριτές μια που η εύρεση ενός τόσο μεγάλου οικοπέδου φάνταζε από δύσκολη έως αδύνατη.

Παρόλα αυτά και για τέσσερα χρόνια – 2014-2018 εσείς συνεχίσατε ακάθεκτοι χωρίς καθόλου να σας απασχολεί η κατάσταση της σχολικής στέγης στο δήμο μας και το αδιέξοδο στο οποίο αναπόφευκτα θα μας φτάνατε!!

Το Φεβρουάριο του 2018 (12/2/18) η Ένωση Γονέων κατέθεσε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας πρόταση εκπόνησης μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού του σχολικού κτιριακού αποθέματος του Δήμου μας. Κατέθεσε επίσης πρόταση για εκπόνηση μελέτης για τα σχολεία μας της Β/βαθμιας στη Μεσορράχη .

Πρόεδρος τότε της ΔΕΠ ήταν ο κ. Κοκκίνης ο οποίος αναγνώρισε την αναγκαιότητα και των δύο προτάσεων μας και ήταν, προς τιμήν του, αρωγός στον αγώνα και στις προσπάθειες των γονέων για εύρεση μόνιμης λύσης στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Οι προτάσεις της Ένωσης πέρασαν έτσι ομόφωνα από τη ΔΕΠ και έπειτα οι δυο αυτές εισηγήσεις της ΔΕΠ πέρασαν ΟΜΟΦΩΝΑ από το Δημοτικό συμβούλιο στις 28/3/18. Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκε πάλι ΟΜΟΦΩΝΑ η εξεύρεση οικοπέδου για το 5ο δημοτικό μας στο Σταυρό. Αποφάσεις που περιμέναμε χρόνια και ξανά έδωσαν ελπίδα στους γονείς και στα παιδιά μας.

Από το Μάρτιο του 2018 όμως μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 δεν κάνατε τίποτα!!

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!

Ένας χρόνος κα εννέα μήνες πέρασαν και ΔΕΝ εφαρμόσατε τις ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ΣΑΣ κ Δήμαρχε!!

Έχετε ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη για αυτό !!

Η μη εφαρμογή αποφάσεων του Δημοτικού συμβουλίου επιφέρει κυρώσεις και θα έπρεπε ίσως και ποινικά να βρεθείτε προ των ευθυνών σας!!

Στις 8/11/19 στο έκτακτο ΔΣ που συγκαλέσατε για την αναστολή δημιουργίας των ΤΕΦΑ έκανα τοποθέτηση στην οποία ζήτησα να κάνουμε έκτακτο ΔΣ για τα θέματα της σχολικής στέγης στο Δήμο μας .

Φαντάζομαι είναι γραμμένη στα πρακτικά μας αλλά και καταγεγραμμένη στις κάμερες οι οποίες σήμερα λάμπουν δια της απουσίας τους και πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί;; (υπήρχαν τουλάχιστον 2 δημοσιογράφοι όμως)

Τον Ιανουάριο του 2020 (29/1/20) με ΔΙΚΗ σας εισήγηση φέρατε στην ημερήσια διάταξη (θέμα 28) προς μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση μου ξανά το θέμα εξεύρεσης οικοπέδου στο Σταυρό. Δύο οικόπεδα αυτή τη φορά, ένα για τα σχολεία Β/βαθμιας και ένα για το 5ο Δημοτικό. Τότε κατέθεσα δίκη μου πρόταση η οποία συμφωνούσε με την εξεύρεση οικοπέδου στο Σταυρό για το 5ο αλλά πρότεινε να πάμε για εκπόνηση μελέτης στη Μεσορράχη για τα σχολεία της Β/βαθμιας και μάλιστα ΑΜΕΣΑ προσπαθώντας να αποτρέψω άλλη καθυστέρηση για κάτι που είχαμε τόση ανάγκη!!

Παρόλη τη συσπείρωση η πρόταση μου δεν πέρασε μια που 4 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει ενώ είχε αποχωρήσει 1 δικός σας- «ο ανεξάρτητος» αντιδήμαρχος Νεάπολης, και έτσι χάσαμε τη μάχη με 10 εμείς και 12 συν έναν εσείς (τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Νικολάου κ Ορφανάκη)

Δηλαδή εγκατάλειψη της άμεσης λύσης Μεσορράχη και εξεύρεση νέου Οικοπέδου στο Σταυρό. Μια λύση η οποία δεν γνωρίζουμε ποσά χρόνια πίσω θα μας πάει. Μια λύση για την οποία δεν έχετε καν χρονοδιάγραμμα και όπως δηλώσατε στο ΔΣ δεν μπορείτε να γνωρίζετε ποσά χρόνια θα μας πάει πίσω!! Όμως την εισηγείστε !!

Το Φεβρουάριο και αφού σας πρόλαβαν οι εξελίξεις μια που η ΚΤΥΠ χτύπησε την πόρτα του δήμου με έγγραφο που προσκαλεί τους δήμους με ιδιόκτητα οικόπεδα να καταθέσουν φάκελο για σχολεία που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ έκανα ξανά τοποθέτηση στο ΔΣ 19/2/20 ζητώντας σας να αναθεωρηθεί η απόφαση του Ιανουαρίου!!! Όχι μόνο αρνηθήκατε πεισματικά αλλά μέσα στο ΔΣ κατηγορήσατε τη λύση Μεσορράχη με διαφορά επιχειρήματα στα οποία δεν δεχτήκατε δευτερολογία ούτε απάντηση «καίγοντας» τη Μεσορράχη και ουσιαστικά προκαταβάλλοντας την ΚΤΥΠ για αρνητική απάντηση για χρηματοδότηση του έργου. Στο ίδιο ΔΣ ορίσατε τον εντεταλμένο τεχνικών υπηρεσιών δημοτικό σύμβουλο σας κ Μαρίνο να επικαιροποιήσει το φάκελο της Μεσορράχης .και να τον καταθέσει Διαμαρτυρήθηκα τότε έντονα λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να προσπαθούμε να καταθέσουμε ένα φάκελο χωρίς νομιμοποίηση από το ΔΣ μας!!

Ποιος νομιμοποιεί τον εντεταλμένο σας για κατάθεση φακέλου αφού το ΔΣ κατά πλειοψηφία σας έχει πάρει άλλη απόφαση;;

Καμία απάντηση ως συνήθως

Το ίδιο διάστημα ο εντεταλμένος σας δήλωνε στα ΜΜΕ (21/2/20) ότι είστε μια ευέλικτη δημοτική αρχή και ότι δεν σας δεσμεύουν οι αποφάσεις!!!! Δήλωσε επίσης ότι ΘΑ καταθέσει το φάκελο στην ΚΤΥΠ και ΑΝ γίνει δεκτός τότε θα αναθεωρήσετε την απόφαση που έχετε λάβει!!!!

Μέχρι αυτή τη στιγμή σχεδόν 5 μήνες μετά ο φάκελος Μεσορράχη ΔΕΝ έχει κατατεθεί στην ΚΤΥΠ και απάντηση στο σχετικό έγγραφο της Ένωσης γονέων (8/5/20) δεν έχει δοθεί ( ως συνήθως ).

Και τώρα φτάσαμε πάλι εδώ!! Στο απόλυτο μηδέν! Αναρωτιέμαι πραγματικά ποιο είναι το πρόβλημα σας με την πιο ΑΜΕΣΗ λύση του προβλήματος που λέγετε ΜΕΣΟΡΑΧΗ;;

Μήπως τελικά είναι θέμα γοήτρου Και αρνείστε πεισματικά να συνεχίσετε ένα έργο που άρχισε η προηγούμενη δημοτική αρχή;;;

Πολλά θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς μια που οι απαντήσεις σας μέσα στο ΔΣ κάθε άλλο παρά πειστικές ήταν!!

Κύριε Δήμαρχε είστε υπεύθυνος για αυτή την τραγική κατάσταση αγαπητοί συνάδελφοι της δημοτικής Αρχής. Είστε συνυπεύθυνοι με την ψήφο σας που σας καθιστά όλους συνενόχους για όλα αυτά!

Ζήτω να πάρετε θέση για τα 1000 παιδιά στο συγκρότημα Ξηροκάμπου για το ότι είναι Hot spot τα σχολεία μας και σαρδέλες τα παιδιά μας και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες έκτακτων μέτρων υγείας!!!

Αυτές είναι οι λύσεις σας;;

Δηλώσατε κ Δήμαρχε στις 23/6/20 ότι το πρόβλημα του υπερβάλλοντος αριθμού μαθητών και της ανάγκης επιπλέον αιθουσών προέκυψε ΤΩΡΑ!!!

ΤΩΡΑ;;; Μα σοβαρά μας τα λέτε αυτά;;

Φύτρωσαν ξαφνικά τα παιδιά μας;;

Έγινε καμία μαζική εσωτερική μετανάστευση και δεν το γνωρίζω;;

Μήπως μας δουλεύετε κανονικά;; Αστεία πράγματα!!!

ΔΕΝ έχετε αλλά άλλοθι ούτε δικαιολογίες!!

Τα παιδιά που τώρα θα στοιβάξετε σε κοντέινερ πήγαν πρώτη δημοτικού όταν αναλάβατε δήμαρχος το 2014!!!

ΟΦΕΙΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ!!

Οφείλατε να ερευνήσετε να πάρετε αριθμούς μαθητών και να είχατε προγραμματίσει για να μη φτάσουμε ως εδώ !!

Λυπάμαι πραγματικά που ΚΑΙ για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα δίνετε δικαιολογίες που προσβάλουν τη νοημοσύνη όχι μόνο των γονέων αλλά και όλων των δημοτών σας όπως κάνατε και με τα ΚΔΑΠ!!

Έχετε λάβει από τους γονείς αλλά και από εμένα προσωπικά πάμπολλες κραυγές αγωνίας για όλα αυτά τις οποίες αγνοήσατε και συνεχίζετε να το κάνετε επιδεικτικά !!

κ Δήμαρχε μήπως τις «κορώνες» δεν τις βγάζω εγώ όπως δημόσια με κατηγορήσατε τον Απρίλιο αλλά τις φοράτε εσείς;;;

Ίσως ήρθε η ώρα να αναρωτηθείτε αν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στον κόσμο δεν την δημιουργώ ΕΓΩ με τις συνεχείς αναφορές μου στο ίδιο θέμα αλλά ΕΣΕΙΣ με την Παντελή απραξία σας έξι χρόνια τώρα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos