Η θέση της Πρωτοβουλίας Πολιτών στο ΔΣ για τα Πλευρά
ορίζεται όλος ο κόλπος του Μεραμπέλλου ως τοπίο ιδιαίτερης σημασίας στις βασικές προτεραιότητες

Συζητήθηκε το θέμα της Ρωσικής επένδυσης στα πλευρά όπου βρεθήκαμε και καταθέσαμε την άποψη μας. Παρακάτω παρατίθεται η τοποθέτηση μας χωρίς να σχολιάσουμε τις απαντήσεις που λάβαμε, οι οποίες θα αναφερθούν σε μεταγενέστερο κείμενο μας.

Να θυμίσουμε ότι η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών παραμονή Χριστουγέννων ανέδειξε το θέμα, πόσο επείγον ήταν, ώστε να συντονιστούν οι φορείς και να υπάρχει πίεση προς το περιφερειακό συμβούλιο στις 27/12. Πίεση ώστε να μην εγκριθούν οι επί πλέον όροι δόμησης που ζητούσε ο επιχειρηματίας στην απόφαση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πέραν των ήδη εγκεκριμένων. Τελικά δεν αποτράπηκαν με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της δόμησης όπου από 60.000 τ.μ. αυξάνεται σε 140.000 τ.μ., τη δυνατότητα κτιρίων έως 15 μ. ύψους (πενταόροφα) κ.α.

   Όσον αφορά τους όρους δόμησης θυμίζουμε ότι αναφέρεται στο χωροταξικό της Κρήτης που εγκρίθηκε το 2017 και ορίζεται όλος ο κόλπος του Μεραμπέλλου ως τοπίο ιδιαίτερης σημασίας στις βασικές προτεραιότητες για την προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς. Οπότε θα πρέπει να κρατηθούν τα μικρότερα δυνατά μεγέθη όσον αφορά το συντελεστή δόμησης, ύψη κ.τ.λ. Το ΕΣΧΑΣΕ είναι ένα σύστημα δόμησης τελείως διαφορετικό από αυτό των ξενοδοχείων και δεν θα πρέπει να συγχέονται καθώς μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα μεγέθη και όγκους. Το τοπόσημο που αναφέρεται μπορεί να είναι σαν το ρολόι στο candia park αλλά μπορεί να είναι και ένα «Ξενία», ξενοδοχείο δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων χωρίς περιορισμό.

Αναφέραμε, καθώς δεν είχε ειπωθεί μέχρι την δική μας τοποθέτηση,  την ανάγκη προστασίας των ποσειδωνίων και την απαραίτητη μελέτη ρευματομετρήσεων, εκτός της ακτομηχανικής που επιβάλλει η νομοθεσία, ώστε να προστατευθεί το παράκτιο μέτωπο της γύρω περιοχής από διαβρώσεις.

Πέραν των παραπάνω άποψη μας είναι ότι δεν μπορεί το δημοτικό συμβούλιο εν μια νυκτί  να αποφασίζει για θέματα υψών των κτιρίων, αν θα είναι 7,5 μ. ή 10,5 μ., απόσταση από θάλασσα κ.α.  Θα έπρεπε να κληθούν οι φορείς όπως το ΤΕΕ ή ο σύλλογος των αρχιτεκτόνων ώστε να αποφανθούν  και οι σύμβουλοι να αποφασίσουν επί αυτής  της γνωμοδότησης. Ο δήμος θα έπρεπε να φέρει προτάσεις πως θα μπορέσουν να ανατραπούν αυτοί οι όροι που ψηφίστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο και ζητάει ο επιχειρηματίας. Ποιες κινήσεις μένουν ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα καθώς παίχτηκαν όλα τα χαρτιά. Το τελευταίο χαρτί ήταν στο περιφερειακό συμβούλιο το οποίο αποδείχτηκε άκαρπο. Οι ευθύνες του καθενός πρέπει να αποδοθούν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να αναλάβει τις ευθύνες του, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ο δήμος πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Στο δημοτικό συμβούλιο όμως συζητάμε για τον δήμο, όχι για τις ευθύνες των υπολοίπων.

   Επειδή περιμέναμε πολύ καιρό…. Μας κατηγόρησαν για ολιγωρία όταν βγήκε το θέμα του Γαργαδώρου στην ανοιχτή διαβούλευση. Ρωτάμε εμείς, ΠΟΥ ήταν ο δήμος ως θεσμικό όργανο, εκπρόσωποι εκλεγμένοι και όχι απλοί πολίτες, το 2016  που τα πλευρά έγιναν ΕΣΧΑΣΕ από ΠΕΡΠΟ; ΠΟΥ ήταν ο δήμος το Νοέμβριο του 2018, τώρα, που βγήκε σε ανοιχτή διαβούλευση στο υπουργείο οικονομικών, ΠΟΥ ήταν ο δήμος το Δεκέμβριο που βγήκε σε ανοιχτή διαβούλευση στην Περιφέρεια; Το μόνο που μας λέτε είναι ότι ήρθε η πρόσκληση μια μέρα μετά το δημοτικό συμβούλιο και δεν μπόρεσε να ψηφίσει; Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι υποχρεώσεις του δήμου και θα έπρεπε να είναι από τις κύριες προτεραιότητες για μια τόσο μεγάλη επένδυση. Δεν χρειάζεται, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, να απασχολούνται δύο άτομα μόνο με τη Διαύγεια εν έτη 2019. Ενημερώσαμε το δημοτικό συμβούλιο ότι πλέον υπάρχει application όπου βάζεις μια λέξη π.χ. ‘Αγιος Νικόλαος και βγάζει ό,τι υπάρχει σχετικό.

   Στο περιφερειακό συμβούλιο δεν πήγαμε οργανωμένα, στοιχισμένα, χωρίς τις απαραίτητες ζυμώσεις. Έγιναν όλα βεβιασμένα και θεωρούμε ότι το μόνο που μένει είναι να καλέσουμε τον εκπρόσωπο της εταιρείας για να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο τι έχει σκοπό να κατασκευάσει. Είναι δύσκολο να πετύχουμε οτιδήποτε αλλά να απευθυνθούμε στο υπουργείο μετά από τις δύο διαβουλεύσεις, έχουν περάσει οι αποφάσεις από τους υπουργούς, έχει περάσει και το περιφερειακό δεν πιστεύουμε ότι έχουμε ελπίδες.

   Μερικές ερωτήσεις προς απάντηση:

Διαβάστηκε η άποψη του δήμου στο περιφερειακό συμβούλιο, αυτό το έγγραφο κατατέθηκε κάπου; Υπάρχει δηλαδή καταγεγραμμένη κάπου η άποψη του ώστε να ληφθεί από το υπουργείο  υπόψη;

Ποιες κινήσεις,  αναλυτικά θα γίνουν ώστε να ανατραπούν τα έως τώρα δεδομένα;

Και επειδή οι εξελίξεις τρέχουν.

Οι υπόλοιπες επενδύσεις  Ακρωτήρι στον Αλμυρό, στο Βαθύ και στη βίλλα του  Κούνδουρου είναι μέσα στο ΕΣΧΑΣΕ; Θα έρθουν με τις ίδιες διαδικασίες του ΕΣΧΑΣΕ στο δήμο; Ξέρουμε τι θα γίνει εκεί; Ποιες είναι οι κινήσεις που θα κάνει ο δήμος για αυτές;

Ποιες είναι οι κινήσεις που θα γίνουν  άμεσα ώστε να μην πειραχτεί o Αλμυρός;

   Τι θα γίνει με τον Γαργαδώρο;

Πρωτοβουλία  Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos