Λαϊκή Συσπείρωση
Λαϊκή Συσπείρωση

Με πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της υγείας που αφορά την ζωή των λαϊκών οικογενειών. Στην εισήγηση έγινε ανάλυση των πραγματικών αιτιών που έφεραν τις δημόσιες δομές υγείας σε τραγικά κατάσταση

η οποία θα συνεχιστεί και με την νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πορεία της στρατηγικής της Ε.Ε.. Τα μνημονιακά μέτρα στην υγεία συνεχίζονται και με την νέα συμφωνία που θα έρθει με την διαπραγμάτευση θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα. Η  λύση που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα  μπορεί να έρθει μόνο μέσα από  αγώνες για δημόσιες και δωρεάν δομές υγείας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και όχι μέσα από προσχηματικούς διαλόγους με τα στελέχη της τωρινής συγκυβέρνησης στους οποίους συμφωνούν και η δημοτική αρχή και η αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο.

Εισήγηση κ. Καράμπελα Σταυρούλας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο χώρο της υγείας – που και στο παρελθόν δεν ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες ανάγκες – στηριγμένες στις αποφάσεις της Ε.Ε και που επιταχύνθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης έφεραν τις δημόσιες δομές υγείας σε τραγική κατάσταση. Οι αλλαγές  αυτές  έχουν γίνει εδώ και χρόνια στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε – Λευκή βίβλος 2007 που όριζε την υγεία σαν ατομική ευθύνη-και συνεχίζουν να γίνονται.

Βασική αιτία των αλλαγών στην  υγεία  είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η πολιτική που υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και που θεωρούν την υγεία σαν κόστος από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί το αστικό κράτος και θα πρέπει να περάσει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων ώστε να περισσεύουν κεφάλαια για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό συρρικνώνει τις δομές υγείας, υποχρηματοδοτεί το δημόσιο σύστημα υγείας, εμπορευματοποεί τα νοσοκομεία τα μετατρέπει σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό τομέα.  Από την άλλη στον καπιταλισμό η υγεία είναι εμπόρευμα και άρα δίνονται κίνητρα στους ομίλους να επενδύσουν και στο χώρο της υγείας για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη όπως φάνηκε  και στην περίοδο της κρίσης  και να συνεισφέρουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι ασθενείς γίνονται πελάτες, η υγεία θα είναι ατομική ευθύνη και τα προβλήματα υγείας θα μπορούν να λύνονται για αυτούς που θα έχουν να πληρώνουν.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπηρετώντας την ίδια πολιτική με την προηγούμενη συνεχίζει την εμπορευματοποίηση της υγείας. Η χρηματοδότηση για την υγεία βάσει του προϋπολογισμού που έχει ψηφίσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση και εφαρμόζει η τωρινή έχει μειωθεί κατά 22% σε σχέση με 2014.. Με την ΠΝΠ αρπάχτηκαν τα διαθέσιμα αποθεματικά των νοσοκομείων. Για το 2015 θα έπρεπε να είχαν δοθεί μετά τις περικοπές περίπου 550 εκατ. μέχρι τέλος Μάη. Έχουν δοθεί μόνο 55 εκατ. που δεν φθάνουν να καλύψουν ούτε τα ελάχιστα

Οι 4500 προσλήψεις που εξήγγειλε -πέρα του ότι θα πραγματοποιηθούν το 2016 λόγω των διαδικασιών όπως ανέφερε ο υπουργός υγείας – είναι ελάχιστες μπροστά στις ανάγκες για την στοιχειώδη λειτουργία των δημοσίων δομών. Από το δημόσιο σύστημα υγείας λείπουν 25000 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και 5000 γιατροί. Δεν θίγονται οι εργολαβίες, συνεχίζονται τα πεντάμηνα και η απλήρωτη εργασία ενώ γενικεύεται η κάλυψη με επικουρικούς. Τα μνημονιακά μέτρα στην υγεία συνεχίζονται και στοιχίζουν 380εκατ στις λαϊκές οικογένειες  για πληρωμές στο σύστημα υγείας. Στους σχεδιασμούς της είναι να αξιοποιήσει ΜΚΟ, δίκτυα αλληλεγγύης για να αντιμετωπίσει οξυμένα προβλήματα ανασφαλίστων, προνοιακών δομών.

Το νομοθετικό πλαίσιο για την επιχειρηματική  λειτουργία των νοσοκομείων έχει διαμορφωθεί πριν την κρίση. Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εργολάβοι, οφείλονται ρεπώ σε όλα τα νοσοκομεία στους εργαζόμενους, οι λίστες αναμονής αυξάνονται, βασικές ειδικότητες λείπουν, στην Ιεράπετρα λείπουν παθολόγοι, στην Σητεία καρδιολόγοι, στο Αγ.Νικόλαο παιδίατροι.

Το ΚΥ- Νοσοκομείο Σητείας έχει τεράστιες ελλείψεις, παίζει ρόλο κυρίως πρώτων βοηθειών και διαμετακόμισης ασθενών . Στο νοσοκομείο  αναλώσιμα υλικά δεν υπάρχουν , οι ασθενείς αναγκάζονται να έχουν μαζί τους ακόμα και γάζες, η διατροφή ελλιπής. Η τεχνική υπηρεσία διαλυμένη με προϊστάμενο εργαζόμενο σε θέση ελαιοχρωματιστή, δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος συντηρητής θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία του νοσοκομείου από άποψη ασφάλειας, η διοικητική υπηρεσία καλύπτεται από εργαζόμενους κουζίνας, ιματισμού. Οι λίστες αναμονής για τον αξονικό τομογράφο που ο Λαός της Σητείας αγόρασε από το υστέρημά του είναι πολύμηνες, το ακτινολογικό τμήμα δεν εφημερεύει όλο τον μήνα Τα περιφερικά ιατρεία έχουν αποψιλωθεί, κρατάνε τους αγροτικούς γιατρούς στο  κέντρο υγείας για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες και οι επισκέψεις των αγροτικών γιατρών ακόμη και σε μεγάλα χωριά είναι μια με δύο φορές τον μήνα. Ηλικιωμένοι ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται χιλιόμετρα κάθε μήνα για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους. Σε πάρα πολλά χωριά εδώ και τρία χρόνια με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σταμάτησαν και οι επισκέψεις των γιατρών. Το ΕΚΑΒ έχει μόνο μια βάρδια πληρώματος ασθενοφόρου με αποτέλεσμα όταν ένα περιστατικό διακομίζεται στο Ηράκλειο 24000 κάτοικοι που καλύπτει να μένουν στο έλεος της τύχης.

Την ίδια ώρα τα τεράστια κενά στην ΠΦΥ σχεδιάζεται να καλυφτούν μέσω κοινωνικών ιατρείων  και άλλων δομών των δήμων που μπορούν να παρέχουν μόνο πολύ στοιχειώδεις εξετάσεις. Π.χ ο Δήμος Σητείας προσανατολίζεται στην πρόσληψη ιδιώτη γιατρού ίσως με μπλοκάκι για να λίγες ώρες την βδομάδα. Η Τοπική διοίκηση δεν έχει συνολικές αρμοδιότητες και σωστά κατά την γνώμη μας στον τομέα της Υγείας. Η υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία για όλο τον λαό και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά κεντρικά από το κράτος και την κυβέρνηση αν θέλουμε να μιλάμε για υπηρεσίες υγείας που να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες. Οι πρωτοβουλίες που παίρνει η ΤΔ γενικά και ο Δήμος Σητείας ειδικά και εμφανίζονται σαν δείγμα ευαισθησίας και φιλανθρωπίας  είναι αποσπασματικού χαρακτήρα, δεν πρόκειται να καλύψει τα κενά και τα αποτελέσματα θα είναι φτωχά, ενώ η στήριξη του κοινωνικού φαρμακείου δεν έλυσε κάποιο πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η είσοδος ιδιωτών και ΜΚΟ. Ανοίγει ο δρόμος για την απαλλαγή του κράτους από αυτήν την υποχρέωση και υλοποιείται η κατεύθυνση της Ε.Ε για την παραπέρα διάσπαση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα της δημόσιας υγείας.

Ο προϋπολογισμός του 2015 του νοσοκομείου Σητείας είναι μειωμένος κατά 16% σε σχέση με το 2014 και κατά 18% μικρότερος σε σχέση με τις δαπάνες 2014. Η αύξηση των ασθενών  στα εξωτερικά ιατρεία το 2014 ήταν της τάξης του 26% την στιγμή που λείπουν 18 ιατροί  από τον οργανισμό του νοσοκομείου σε σύνολο 50 που προβλέπει. Οι εφημερίες είναι απλήρωτες, το προσωπικό εξαντλημένο από την εντατικοποίηση και τον όγκο δουλειάς, οι εργαζόμενοι με Voucher θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί από τον Ιανουάριο.

Παρά την απελπιστικές συνθήκες στις δομές υγείας που βάζουν σε κίνδυνο την ζωή ασθενών και προσωπικού οι επισκέψεις του αναπληρωτή υπουργού υγείας κ. Ξανθού και του κ. Ηγουμενίδη  αναλώθηκαν  σε υποσχέσεις και οράματα χωρίς να δίνουν λύσεις άμεσες και μόνιμες και κυρίως χωρίς να αναφερθούν στο βασικό που είναι η ανάγκη αυξημένης χρηματοδότησης . Ο υπουργός απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος όπως εξάλλου και ο Ηγουμενίδης , αντίθετα έκανε ότι και οι υπουργοί υγείας της προηγούμενης συγκυβέρνησης, μίλησε για καμένη γη και ότι πρέπει να περιοριστούν οι σπατάλες. Οι ισχυρισμοί ότι λεφτά δεν υπάρχουν γεμίζουν αγανάκτηση και θυμό τα λαϊκά στρώματα, τη ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνει 500 εκατ. στην αμερικανική Λόκχηντ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και χαρίζει στους μεγαλοεπιχειρηματίες τα πρόστιμα από λαθρεμπόριο και εικονικά τιμολόγια.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστηρίζει τις θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία. Οι θέσεις αυτές υιοθετούνται  από φορείς υγειονομικών , εργαζομένων και γενικότερα του εργατικού κινήματος. Η  Υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα και πρέπει να δυναμώσει η πάλη  για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας –πρόνοιας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη , με πρώτιστο βάρος στην ΠΦΥ, με το κέντρο υγείας που είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς , τα σχολεία,τους χώρους άθλησης. Με πλήρη ανάπτυξη του ΕΚΑΒ που θα συνδέει τις υγειονομικές δομές . Καμιά ανάμιξη ιδιωτικών επιχειρήσεων και ΜΚΟ. Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία.

Το ερώτημα που μπαίνει στα λαϊκά στρώματα είναι αν η υγεία πρέπει να είναι αγαθό ή εμπόρευμα. Η αποδοχή ότι η υγεία είναι αγαθό σημαίνει ότι είναι δικαίωμα του εργαζομένου που η προστασία της δεν μπορεί να εξαρτάται από το εισόδημά του και ότι είναι υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίζει σε όλους ισότιμα δηλ. δωρεάν.

Η άποψη μας είναι ότι κανείς δεν πρέπει να πληρώνει για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών του είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους που με την φορολογία  κατά κύριο λόγο βαρύνει τους εργαζόμενους να εξασφαλίσει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού την κάλυψη αυτών των δαπανών. Εξάλλου τα κρατικά έσοδα προέρχονται κατά 94% από την άμεση και έμμεση φορολογία του λαού.  Η υγεία και το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται άρα πρέπει να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη της έρευνας, της παραγωγής και της διάθεσης φαρμάκου.  Και εδώ είναι αναλυτική η θέση μας για την αναδιοργάνωση του Πρωτοβάθμιου, Δευτεροβάθμιου και Τριτοβάθμιου  επιπέδου Υγείας όπως και της Επείγουσας Ιατρικής (ΕΚΑΒ).

Η απάντηση σε όλα αυτά ότι “ είναι ωραία αλλά δεν γίνονται” αφορά τις επιλογές του ποιόν υποστηρίζει με την στάση του , με την πολιτική του θέση. Η θέση έχει να κάνει με ποιο στρατόπεδο υπηρετεί. Είναι με τα συμφέροντα του λαού ή των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών.

Οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που στα λόγια συμφωνούν αλλά στο σήμερα θέλουν να διαχειριστούν την υπάρχουσα κατάσταση είναι γιατί δεν έχουν διάθεση να πιέσουν , να συγκρουστούν , να ανατρέψουν την σημερινά αδιέξοδα για το λαό. Πέρα από τα ωραία λόγια, τα οράματα ότι ο λαός θα έχει την υγεία που του πρέπει και συγχρόνως το κεφάλαιο θα βγάζει τεράστιο πλούτο από την εκμετάλλευση της υγείας του, στην πραγματικότητα υπονομεύουν την δημόσια και δωρεάν υγεία και υποστηρίζουν την διαιώνιση για τα λαϊκά στρώματα τραγικής κατάστασης.

Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι η εφαρμογή αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας είναι εύκολη υπόθεση γιατί ακριβώς θίγει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων , του κράτους τους και των πολιτικών τους υπηρετών. Η άποψη ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σημαίνει ότι πρέπει να υποταχθούμε σε αυτές τις επιλογές που έχουν φέρει τα νοσοκομεία και τους ασθενείς σε απελπιστική κατάσταση και ότι η μόνη λύση για αυτούς που έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημά τους είναι οι υποβαθμισμένες δημόσιες δομές υγείας, τα κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία. Αυτός ο ρεαλισμός της υποταγής είναι που οδήγησε και θα συνεχίσει να οδηγεί το λαό σε δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής του. Οι προσπάθειες να εγκλωβιστούν οι λαϊκές οικογένειες στη τοπικιστικές αντιλήψεις-το δικό μας νοσοκομείο, εμείς είμαστε ριγμένοι γιατί κύκλοι γειτονικών πόλεων μας υπονομεύουν –πρέπει να απομονωθούν γιατί υπονομεύουν τους όποιους αγώνες στην βάση τους, υπονομεύουν την ενότητα της εργατικής τάξης, καλλιεργούν την συμπόρευση με τους υπεύθυνους για την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Η βασική αιτία είναι η υποχρηματοδότηση της δημοσίας υγείας που ακόμη και αυτοδιοίκητο να ήταν το νοσοκομείο θα βρισκόταν στα ίδιο επικίνδυνο επίπεδο λειτουργίας  λόγω έλλειψης πόρων.

Για να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα είναι ζήτημα που μπαίνει στο λαϊκό εργατικό κίνημα . Πως θα δυναμώσει την πάλη του για τη λύση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες υγείας. Είναι ένας αγώνας δύσκολος και γιατί δεν υπάρχει το αντίβαρο των σοσιαλιστικών χωρών που είχαν μεγαλουργήσει στο τομέα της υγείας αλλά και λόγω της όξυνσης των ανταγωνισμών των μονοπωλίων που δεν τους αφήνει περιθώρια για παραχωρήσεις στους εργαζόμενους.

Για τους εργαζόμενους , τα λαϊκά στρώματα, τους νέους που αγωνίζονται συλλογικά θα πρέπει να είναι σαφές όσο το κεφάλαιο και η  Ε.Ε επιμένουν ανυποχώρητα στην εμπορευματοποίηση της υγείας τόσο πιο αναγκαία και επίκαιρη είναι για το λαό η ανάγκη της συνολικής ρήξης μαζί τους.

Σε τελευταία ανάλυση μόνο αν πάρει η εργατική τάξη, ο λαός, την εξουσία στα χέρια του, μόνο τότε θα μπορεί εγγυημένα να υπερασπίζεται τα δικά του συμφέροντα:

  • αν κοινωνικοποιήσει το σύνολο των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής
  • αν διαγράψει μονομερώς το χρέος
  • αν αποδεσμευτεί από την Ε.Ε και τους ασφυκτικούς αντιλαϊκούς όρους.

 Το πλαίσιο πάλης που βάζουμε:

  • αποκατάσταση των απωλειών κατά την περίοδο της κρίσης. Ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
  • κατάργηση των εφαρμοστικών – μνημονιακών νόμων στην υγεία, πρόνοια, φάρμακο
  • μισθοί  εργαζομένων στην υγεία στα προ κρίσης επίπεδα, 13ος-14ος μισθός.
  • να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν συλλογικές συμβάσεις, μισθοί 586 και 511. Κανένας εργαζόμενος σε εργολάβους ,με μισθό κάτω από 751
  • άμεση πληρωμή των εργολαβικών εργαζομένων. Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία και να μονιμοποιηθεί το προσωπικό .Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων, οι οφειλόμενες εφημερίες, οι υπερωρίες, τα νυχτερινά, οι αργίες
  • να γίνει άμεση πρόσληψη μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικού και λοιπού προσωπικού. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και οι επικουρικοί.
  • να επαναχορηγηθούν οι άδειες ακτινολόγου, υπολογιστή , τα ειδικά ωράρια, 7.5 ώρες εργασία
  • να επανασυσταθούν οι οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν με τα μνημόνια και να καταργηθεί το πλαφόν στις προσλήψεις.
  • άμεση επαναλειτουργία όσων δομών συγχωνεύτηκαν ή έκλεισαν.
  • κατάργηση των πληρωμών για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες., απογευματινά ιατρεία.
  • επαρκής κρατική χρηματοδότηση
  • διαγραφή των χρεών ασθενών στα νοσοκομεία.
  • επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ
  • πλήρης στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΓΝ-ΚΥ Σητείας.  Επάνδρωση της τεχνικής υπηρεσίας, της διοικητικής με μόνιμους και σταθερής απασχόλησης εργαζομένους.
  • επαρκής κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη του ΓΝ-ΚΥ Σητείας σε αναλώσιμα και λοιπά υλικά, για την πλήρη λειτουργία του μικροβιολογικού και λοιπών εργαστηρίων.
  • στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων και ιατρική κάλυψη όλων των χωριών της επαρχίας Σητείας.
  • λειτουργία μαγειρείων και πλυντηρίων του νοσοκομείου Σητείας  που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση και να διαβιβάσει στην κυβέρνηση τις θέσεις μας και να υποστηρίξει την ικανοποίησή τους.

ΣΗΤΕΙΑ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos