Οι φωτογραφίες είναι από τους βυθούς της περιοχής του δήμου Αγίου Νικολάου. Γιατί η δημοτική αρχή επιμένει σε νέο «επιδοτούμενο τεχνητό θαλάσσιο πάρκο»;

Αν ο δήμος εμμείνει  στην άποψη του τεχνητού πάρκου, πότε θα ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο, πότε θα βρεθούν τα χρήματα, πόσα χρήματα, πότε θα κατασκευαστεί, πότε θα αναπτύξει θαλάσσια ζωή, με ποιες προδιαγραφές θα ανταγωνιστεί τους φυσικούς βυθούς στην Ελληνική και διεθνή αγορά καταδύσεων, με ποια αποτελέσματα, υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου αναμονής;

Ο ρόλος του ΕΛΚΕΘΕ

Η επιστημονική κοινότητα με ποια τουριστική τεχνογνωσία και εμπειρία συμβουλεύει;

Διαβάζουμε ότι θα «ποντίζονται» ναυάγια  ως να μην υπάρχει  νομοθεσία περί θαλάσσιας ρύπανσης.

Βλέπουμε να παρουσιάζεται ένα πολύ μικρό κομμάτι της ατράκτου αεροπλάνου από τον 2ο  παγκόσμιο πόλεμο στη Σητεία  ως να πρόκειται να στηριχτεί ο καταδυτικός τουρισμός σε αυτό και αγνοεί το βυθισμένο ferry   ΝΗΡΕΑΣ στον Κάβο Σίδερο σε προσιτό βάθος.

Ο ρόλος του ως επιστημονικού φορέα είναι άλλος.

Όπως: α) Σε ποια από τις περιοχές θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη βιοποικιλότητας, αν απαγορευτεί η αλιεία ως θαλάσσιο πάρκο, θα αποδώσει στους αλιείς ως περιοχή αναπαραγωγής ή ανάπτυξης αλιευμάτων;  β) Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τον κόλπο του Μιραμπέλλου ως θαλάσσιο οικοσύστημα; γ) Ποια τα μέτρα προστασίας προς όφελος των αλιέων πρέπει να παρθούν; δ) Πως μπορούν οι δύο δράσεις τουριστική και αλιευτική να συνυπάρχουν επικουρικά στο οικοσύστημα της περιοχής

ε) Ποια αξιοποίηση μπορεί να έχει η αλιεία του λαγόψαρου (τροφή πχ για τα ιχθυοτροφία); στ) Μπορεί η λίμνη του Αγίου Νικολάου να αναζωογονηθεί προκειμένου να αναδειχτεί ως υποθαλάσσιο μουσείο του 2ου παγκοσμίου πολέμου για αυτοδύτες. Επιδοτείται η δράση; .κλπ.

Το τεχνητό θαλάσσιο πάρκο Καβάλας είναι δημιούργημα του ΕΛΚΕΘΕ, δεν προσελκύει καταδυτικά κλαμπ γιατί δεν μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό.

Άλλωστε ακόμα και αν ολοκληρωνόταν αύριο το πρωί το τεχνητό θαλάσσιο πάρκο Αγίου Νικολάου, δεν θα είχαμε ποτέ επιφανειακή παρατήρηση με σκάφος ή επιφανειακή περιήγηση λουομένων λόγω του βάθους που έχει οριοθετηθεί. Ένα λάθος που αποδεικνύει την τεράστια τουριστική απειρία του ΕΛΚΕΘΕ.

Οι φορείς να Βοηθήσουν τον τόπο  με υπευθυνότητα και ρεαλισμό!

1) Ο χαρακτηρισμός μίας από τις περιοχές των φωτογραφιών, ως περιοχή προστασίας αυτοδυτών και λουόμενων περιηγητών επιφανείας, ταυτόχρονα τόπο αναπαραγωγής ψαριών και απαγόρευση της αλιείας  για να προστατευτεί άμεσα ένα από τα φυσικά θαλάσσια πάρκα πού έχουμε ήδη.

2) Άμεση στελέχωση των λιμενικών αρχών του Αγίου Νικολάου, προμήθεια εξοπλισμού παρατήρησης  μέρας νύχτας και  προμήθεια ταχύπλοου  προκειμένου να εποπτεύει και να αστυνομεύει τις περιοχές κατάδυσης και αλιείας.

3) Ενημέρωση των φορέων και της τουριστικής κοινότητας ότι το Μιραμπέλλο προσφέρει είδη καταδυτικό τουρισμό και επιφανειακή περιήγηση!

4) Προώθηση τουρισμού κατάδυσης για άτομα με κινητικά προβλήματα ως τουρισμό   υγείας. Εκπαίδευση του προσωπικού καταδυτικών κέντρων παράλληλα  ένταξη της δράσης στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

5) Διεκδίκηση για το νοσοκομείο θαλάμου αποσυμπίεσης  (εδώ χρειάζεται ή επιδότηση), όπως και ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

6) Προώθηση του φυσικού πάρκου στην Κρητική αγορά, ως δράση δωδεκάμηνη εσωτερικού τουρισμού!

7) Διαφήμιση της περιοχής στις διεθνείς τουριστικές αγορές ως καταδυτικού προορισμού δωδεκάμηνης δράση, γιατί είναι!

8) Ένταξη της περιοχή σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία και ανάπτυξη  αλιευμάτων, προς όφελος των αποθεμάτων αλιείας και των αλιέων.

Οικονομικά οφέλη.

Με την προστασία συγκεκριμένης υποθαλάσσιας  περιοχής, δίνεται στα ξενοδοχεία η δυνατότητα  να πραγματοποιούν άμεσα, συμβόλαια διανυκτέρευσης με καταδυτικά κλαμπ του εσωτερικού και εξωτερικού! Ταυτόχρονα δίνεται  η δυνατότητα στα δεκάδες καταδυτικά κέντρα της περιοχής να διαφημίσουν μία προστατευμένη περιοχή καταδύσεων αντί να την αποκρύπτουν, λόγο της παράνομης αλιείας.

Τα τουριστικά σκάφη θα μπορούν να εντάξουν στα προγράμματα τους εκδρομές επιφανειακής περιήγησης.

 Τα έμμεσα οικονομικά οφέλη της τουριστικής κατάδυσης, της επιφανειακής περιήγησης με σκάφος ή όχι είναι ασύγκριτα περισσότερα από την ίδια την δράση κατάδυση!

Ο στόχος πρέπει να είναι η περιοχή να καταστεί θαλάσσιος τουριστικός προορισμός  όπου θα συνυπάρχει με την αλιεία. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται η επιστημονική κοινότητα,  όχι για να αναπτύσσει τουριστικές δράσεις.

Αλιείς και ανταποδοτικά οφέλη.

Οι παράκτιοι αλιείς της περιοχής, έχουν τώρα την δυνατότητα του αλιευτικού τουρισμού που τους είχε προτείνει το τουριστικό τμήμα του επιμελητηρίου στην συνάντηση μας τον χειμώνα. Εκμεταλλευόμενοι αυτή την νομοθεσία μπορούν αν ο δήμος και η περιφέρεια προχωρήσουν στην προστασία της συγκεκριμένης υποθαλάσσιας περιοχής, να μεταφέρουν με τα αλιευτικά σκάφη τους για όλο τον χρόνο πελάτες τους, όχι για ψάρεμα αλλά για επιφανειακή περιήγηση. Ως το πρώτο άμεσο ανταποδοτικό όφελος της παραχώρησης μικρής αλιευτικής έκτασης. Το δεύτερο έμμεσο όφελος τους θα είναι ο εμπλουτισμός αλιευμάτων της περιοχής.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο δήμος και η  περιφέρεια  θα τους οδηγήσει στον αλιευτικό τουρισμό «του λαγόψαρου». Ο τουρίστας όμως ως καταναλωτής, το πρώτο που ζητάει είναι η γαστρονομική απόλαυση των αλιευμάτων του.

Το επιμελητήριο

Στην συνάντηση της περιφέρειας για τον καταδυτικό τουρισμό, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λασιθίου που ήταν; Και αφού δεν μπορούσε να παραστεί γιατί δεν εκπροσώπησε το επιμελητήριο σύμβουλος από το τουριστικό τμήμα; Τι φοβάται, την «ανάπτυξη;»

Για περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής του Μιραμπέλλου, στο διαδίκτυο.

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός Πράκτορας

Ανεξάρτητο μέλος Δ.Σ. επιμελητηρίου Λασιθίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos