Καθολικό: Ανακρίβειες και Αλήθειες
Να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος στη συνολική ανάπλαση της περιοχής από τον Όρμο μέχρι το Μπουρούνι και να αποδοθεί στο κοινωνικό σύνολο

Του Νίκου Κοκκίνη, Δημοτικού Συμβούλου

Στο φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, δημοσιεύθηκε κείμενο του κ. Δημάρχου, με τίτλο «Καθολικό: Αλήθειες και Ανακρίβειες».

Ο κ. Δήμαρχος στο κείμενο αυτό, προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις και να δικαιολογήσει την όλη στάση του για το θέμα αυτό, με μία σειρά νομοτεχνικές αναζητήσεις, ασαφή ερωτήματα και αμφισβητήσεις για το αν ο διεκδικούμενος χώρος από την εταιρεία TEIM BLUEGR στο Καθολικό -κάτω από το Minos Palace- είναι Δημόσιος χώρος και Δημοτική Περιουσία.

Οι τακτικές αυτές, οι αμφιβολίες και οι ακροβατισμοί του κ. Δημάρχου -προς όφελος τίνος άραγε; – προκαλούν και προσβάλουν την κοινή λογική και τους πολίτες του τόπου μας και μάλιστα για ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα, νομικά θεμελιωμένο και πολιτικά ισχυρό, όπως αυτό, της χερσαίας ζώνης στα 50 μέτρα και της απαλλοτριωμένης έκτασης των 22 στρεμμάτων στο Καθολικό, που αδιαμφισβήτητα για μας είναι δημόσιος χώρος και δημοτική περιουσία, που ανήκει μόνο και εξ’ ολοκλήρου στο τόπο και τους ανθρώπους του.

Αλλά ας πάρουμε τώρα τα πράγματα από την αρχή και ας κρίνουν οι πολίτες που βρίσκονται οι Ανακρίβειες και που οι Αλήθειες.

1) Στις 4 Μαρτίου 2022, ο κ. Δήμαρχος χωρίς να γνωρίζει τίποτα το Δημοτικό Συμβούλιο, παρευρίσκεται στο ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και ζητάει να αποφασισθεί η μείωση της χερσαίας ζώνης στο Καθολικό από τα 50 μέτρα που είναι σήμερα, στα 15 μέτρα.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αμέσως δέχεται την εισήγηση του κ. Δημάρχου –αλίμονο – και αποφασίζει κατά πλειοψηφία ΝΑΙ, να μειωθεί η χερσαία ζώνη στα 15 μέτρα.

Λίγες μέρες μετά και αφού το θέμα πήρε δημοσιότητα με πρόσχημα διαδικαστικούς – τυπικούς λόγους και όχι για λόγους ουσίας, ακυρώνει την παραπάνω απόφαση. 

2) Με αφορμή τα παραπάνω για ένα τόσο εξαιρετικά σοβαρό θέμα και για το τι οδήγησε τον κ. Δήμαρχο με σπουδή και εν κρυπτώ, τι ακριβώς επιδιώκεται και ποια η σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας, 13 σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης ζητήσαμε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ο νόμος ορίζει, με μοναδικό θέμα «Καθολικό – χερσαία ζώνη – απαλλοτριωμένη έκταση».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, στην ειδική Συνεδρίαση της 28 Μαρτίου 2022 έγινε μια ιστορική διαδρομή για το όλο θέμα και αποδείξαμε τόσο με έγγραφα, αλλά κυρίως όπως αναφέρει το τελευταίο χρονολογικά για το θέμα αυτό ΦΕΚ 183 του 1976, ότι η απαλλοτριωμένη ζώνη στην περιοχή είναι 22 στρέμματα υπέρ του Λιμενικού Ταμείου Αγίου Νικολάου και η χερσαία ζώνη στα 50 μέτρα, όπως ακριβώς αναφέρεται στο κτηματολογικό διάγραμμα του μηχανικού Γ. Μενεγάκη στο παραπάνω ΦΕΚ. Οριστικό – δεδομένο και φυσικά αδιαμφισβήτητο.

Ο κ. Δήμαρχος στη συνεδρίαση αυτή ζητούσε επίμονα την αναβολή του θέματος για να εξετάσει, όπως έλεγε, καλύτερα και να μελετήσει όλες αυτές τις ερωτήσεις – αμφισβητήσεις, που ο ίδιος έθετε, και που δυστυχώς εξακολουθεί να τις ισχυρίζεται και σήμερα.

Θέλουμε να τον ρωτήσουμε εδώ.

Όταν πήγε στο Λιμενικό Ταμείο και εισηγήθηκε τη μείωση της χερσαίας ζώνης στα 15 μέτρα, δεν τα ήξερε αυτά;

Πότε ακριβώς τα ανακάλυψε και από που προέκυψαν;

Και τέλος, ποιον εξυπηρετούν τελικά όλα αυτά; Τον Δήμο ή την εταιρεία που της προσφέρει επιχειρήματα;

Μάλιστα, για να ενισχύσει την πρότασή του περί αναβολής, αναζητούσε να βρει και δεν το έβρισκε και αν υπάρχει, έλεγε, δημοσιευμένη σε ΦΕΚ του 1975 η απόφαση του τότε Νομάρχη Λασιθίου για την χερσαία ζώνη λιμένος στα 50 μέτρα.

Πριν ‘’αλέκτωρ λαλήσει’’, τη Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022, μια μέρα μετά που έγραφε αυτά ο κ. Δήμαρχος, ο δικηγόρος κ. Μ. Μενεγάκης, δημοσίευσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ το ΦΕΚ 209Δ της 13-9-1975.

Είναι το ΦΕΚ ακριβώς που αναζητούσε ο κ. Δήμαρχος και που με ακρίβεια καταρρίπτει τα αίολα επιχειρήματά του. Ο καθένας μας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

3) Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 2022 επαναφέραμε στα προ ημερησίας θέματα και πάλι το θέμα στο Καθολικό, κυρίως, για να ζητήσουμε την άμεση εφαρμογή της με πλειοψηφία 14-13 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Μαρτίου 2022.

Γιατί πέρα των όποιων αστήρικτων μεθοδεύσεων και ανακολουθιών του κ. Δημάρχου και της Δημοτικής του πλειοψηφίας που συμφώνησε στην αναβολή, αυτό που μας ενδιαφέρει ΤΩΡΑ είναι η άμεση εφαρμογή της απόφασης αυτής.

Να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος στη συνολική ανάπλαση της περιοχής από τον Όρμο μέχρι το Μπουρούνι και να αποδοθεί στο κοινωνικό σύνολο.

Υπάρχει ήδη μελέτη εγκεκριμένη από το 1995, η οποία μπορεί να επικυρωθεί και να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα.

Επιπλέον να κινηθούν οι διαδικασίες και να καταγραφεί αυτή η περιουσία στο Κτηματολόγιο Α.Ε.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο κ. Δήμαρχος, θα συνταχθούμε, θα υπερασπιστούμε και θα εφαρμόσουμε τη σημαντική αυτή απόφαση της 28-3-2022.

Το εύχομαι ειλικρινά.

Τώρα θα ήθελα μια απάντηση και λυπούμαι γι’ αυτό, για συγκεκριμένες συμπεριφορές του κ. Δημάρχου που επανειλημμένα προκαλεί, χρησιμοποιώντας μάλιστα και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς περί ήθους, ευπρέπειας, για κορώνες λαϊκισμού και επιθετικούς προσδιορισμούςκαι θέλω να του πω ότι δεν μας αφορούν και δεν μας αγγίζουν.

Συχνά αλλά και στο δημοσίευμά του αναφέρει, ότι επιτέλους ας καταλάβουμε ότι αυτός είναι ο Δήμαρχος και αυτόν εξέλεξαν οι πολίτες. Τι θέλετε; μη μιλάτε θέλει να μας πει.

Εμείς κ. Δήμαρχε δεν αμφισβητούμε την εκλογή σας στο αξίωμα του Δημάρχου και φυσικά έχουμε αποδεχθεί το αποτέλεσμα, με απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή ψήφο.

Αυτό που αμφισβητούμε και δεν έχουμε αποδεχθεί είναι η συνολική συμπεριφορά σας, η δημοκρατική λειτουργία σας και το μεγαλείο της γνώμη σας, όταν έχομε μια άλλη προσέγγιση στα θέματα, μια διαφορετική γνώμη και πρόταση, από την δική σας αυθεντική άποψη.

Περισσότερο όμως αμφισβητούμε τις ημέρες και τα έργα μια Δημοτικής Αρχής 8 χρόνια τώρα, που έχει αφήσει ελάχιστο αποτύπωμα σε υποδομές, υπηρεσίες και έργα στο τόπο.

Είστε ο Δήμαρχος των χαμένων ευκαιριών, των χαμένων προγραμμάτων και της έλλειψης έργων.

Μια σειρά θέματα 8 χρόνια τώρα παραπέμπονται από χρόνο σε χρόνο, στο μέλλον γενικά, επαναλαμβάνονται, επαναφέρονται, με επικοινωνιακές αναφορές και δικαιολογίες και ποτέ δε γίνονται.

Ας αφήσει λοιπόν κατά μέρος ο κ. Δήμαρχος τις νουθεσίες και τους επιθετικούς χαρακτηρισμούς και ας ασχοληθεί στο υπόλοιπο της θητείας του με σοβαρότητα και ευθύνη με τα τόσα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον τόπο.

Εμείς θα είμαστε εδώ

Σαν παράταξη ‘’αλλάΖουμε τον Δήμο’’ και σαν αντιπολίτευση γενικά θα βοηθήσομε στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας με όλες μας τις δυνάμεις.

Χρόνια πολλά – Ευχαριστώ.

Άγιος Νικόλαος 2 Μαΐου 2022

Νίκος Κοκκίνης

ΥΓ.1.  Σε τελευταίες δηλώσεις του κ. Δημάρχου στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ, είπε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι πολιτικά ισχυρή και συγχρόνως δηλώνει ότι τώρα που επέστρεψε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου θα απευθύνει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε ποιον ανήκει η κυριότητα της έκτασης στο Καθολικό;

Ακόμα και αν υποθετικά είναι έτσι κ. Δήμαρχε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η διαχείριση και η χρήση της συγκεκριμένης έκτασης είναι ευθύνη και μόνο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αγίου Νικολάου.

Όπως σας έχομε πει στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ένα πρώτο βήμα ουσίας και συμβολισμού είναι να περιφράξετε την έκταση αυτή. Και όποιος θέλει, ας προσφύγει όπου θέλει.

Όσοι θέλουν να βρεθούν στην απέναντι όχθη της πόλης, ας αναλάβουν και την ευθύνη των πράξεών τους.

ΥΓ.2.  Κύριε Δήμαρχε εμείς ποτέ δεν σπιλώσαμε κανένα πρόσωπο και κανένα συνεργάτη σας όπως ισχυρίζεστε.

Προφανώς και πιστεύουμε ότι είναι δικαίωμα κάθε ελεύθερου επαγγελματία του τόπου να προσφέρει τις υπηρεσίες του επ’ αμοιβή και χαιρόμαστε να υπάρχει εργασία για όλους τους δημότες.

Ζητήσαμε όμως την παραίτηση του κ. Μιχ. Φαρσάρη, Προέδρου της ΔΑΕΑΝ, γιατί δεν μπορείς να είσαι άμεσος συνεργάτης του κ. Δημάρχου και συγχρόνως τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας που διεκδικεί Δημόσιο χώρο και Δημοτική περιουσία.

Επίσης την παραίτηση του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Γ.  Λουκάκη, γιατί οφείλει αυτόνομα και υπεύθυνα να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και την περιουσία της υπηρεσίας που προΐσταται.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos