ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης
ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης

«Μετά τη νέα αλλά με άρωμα παλιού κυβέρνηση, το ενδιαφέρον όλων μας στρέφεται στην επόμενη μέρα» δηλώνει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται μετά το πέρας των εκλογών και τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης,

ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης σε τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις προσδοκίες για την επόμενη μέρα.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, έχοντας δεχτεί αρκετές επισκέψεις υποψηφίων και κομματικών παραγόντων κατά το διάστημα της προεκλογικής περιόδου στο γραφείο του, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει αναλυτικά τα προβλήματα που εντοπίζονται στο Δήμο Ιεράπετρας και να δώσει έτσι το στίγμα των αναγκών της  ευρύτερης περιοχής.

«Μέσα από συνοπτικό υπόμνημα που δόθηκε σε υποψηφίους και εκπροσώπους των κομμάτων», αναφέρει, «έγινε αναφορά σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν υποδομές του Δήμου Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο, στο Παράρτημα του ΤΕΙ Κρήτης στην Ιεράπετρα, στους οδικούς άξονες, στον αγροτικό τομέα, στα λιμενικά έργα, στις υπηρεσιακές δομές αλλά και στον τουρισμό. Ουσιαστικά πρόκειται για ζητήματα που άπτονται πολιτικής διεκδίκησης και πολύ περισσότερο για θέματα που απαιτούν συνεργασία και πρωτοβουλίες από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού»

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει ο κ. Καλαντζάκης «μετά  και την ορκωμοσίας της νέας Κυβέρνησης, το ενδιαφέρον όλων μας πλέον στρέφεται στην επόμενη μέρα, στα εθνικά μας προβλήματα και για όλους εμάς που υποστηρίζουμε οργανισμούς αυτοδιοίκησης στα αυτοδιοικητικά προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική ύφεση, η τραπεζική αργία, η απουσία πόρων, οι ελλείψεις σε προσωπικό και βέβαια στα τοπικά προβλήματα  αναφορικά με την πρόοδο, την υποστήριξη και ανάπτυξη των κοινωνιών ».

«Σε επίπεδο νόμου Λασιθίου σε κάθε περίπτωση η εκλογή  νέου  κυβερνητικού Βουλευτή αλλά και η επανεκλογή Βουλευτή που γνωρίζει καλά τα προβλήματά μας  είναι ένα ελπιδοφόρο γεγονός», τονίζει «που αναμένουμε να σταθεί ωφέλιμο, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης και προόδου για το νομό».

«Από την πλευρά μου», καταλήγει, «εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε με όλους, εκλεγμένους και μη,  που θα δείξουν ουσιαστικό ενδιαφέρον, για την επίλυση των  σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιεράπετρα. Παράλληλα  όμως είμαστε έτοιμοι ακόμα και να συγκρουστούμε με όλους αυτούς που απλά ήλθον, είδον και απείλθον, γυρνώντας την πλάτη στα πραγματικά προβλήματα. Η Ιεράπετρα δεν  θα συνεχίσει  να αποτελεί έρμαιο στα χέρια κανενός»

Αναλυτικά το υπόμνημα που δόθηκε κατά τις προεκλογικές επισκέψεις σε υποψηφίους και εκπροσώπους κομμάτων

« Με το παρόν υπόμνημα σας γνωστοποιούμε ενδεικτικά κάποια από τα βασικά προβλήματα του Δήμου Ιεράπετρας

  1. Προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου

Εδώ και αρκετά χρόνια, όπως και εσείς γνωρίζετε, το Νοσοκομείο Ιεράπετρας αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του λόγω ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό και ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.

Η Παθολογική Κλινική, η πλέον νευραλγική πτέρυγα κάθε νοσοκομείου, παραμένει επί σειρά ετών κλειστή, με αποτέλεσμα μια πόλη με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και πλήθος επισκεπτών να παραμένει ακάλυπτη. Παράλληλα, προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου, όπως η Γυναικολογική, η Παιδιατρική, το Ακτινολογικό,  το Μικροβιολογικό Τμήμα κ.α., ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη υποδιοικητή, αφού μετά τη παραίτηση του κ. Ματαλλιωτάκη , καθήκοντα υποδιοικητή εκτελεί ιατρός του Νοσοκομείου παράλληλα με τα ιατρικά του καθήκοντα.

  1. Παράρτημα ΤΕΙ Κρήτης στην Ιεράπετρα

Σημαντικά θέματα αντιμετωπίζει και το Τμήμα  του ΤΕΙ Κρήτης στην Ιεράπετρα, αφού σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα οδηγείται σε κλείσιμο. Παρόλο που  εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης, επιτελώντας ένα σημαντικό έργο σε μια περιοχή με ανάγκες στο αγροτικό και τουριστικό μάρκετινγκ, στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά, αναμένεται το κλείσιμο του Τμήματος, γεγονός που βρίσκει αντίθετη την κοινωνία της Ιεράπετρας και το Δήμο, καθώς υπάρχουν όλες οι προοπτικές για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

  1. Οδικοί Άξονες

Σημαντικό πρόβλημα για την περιοχής μας είναι η κατάσταση των οδικών αξόνων. Με δεδομένο ότι για ένα μεγάλο διάστημα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μεταφορές χιλιάδων τόνων αγροτικών προϊόντων και δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά επισκεψιμότητας τουριστών, η υπάρχουσα κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι άκρως επικίνδυνη.

Στον τομέα αυτό απαραίτητο είναι να υλοποιηθεί  το συγκοινωνιακό έργο οδοποιίας Παχειάς Άμμος – Ιεράπετρα, καθώς και το έργο Ιεράπετρα – Φέρμα, το οποίο μάλιστα, μετά από ενημέρωσή μας, είναι ώριμο για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

 

  1. Αγροτικός Τομέας

Δεδομένου ότι η Ιεράπετρα είναι περιοχή με πολύ μεγάλα ποσοστά σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, η ανάγκη για στήριξη του αγροτικού τομέα είναι πάντα επίκαιρη. Σημαντικά θέματα, όπως  αυτά της μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων πρέπει να διευθετηθούν, ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενες λύσεις που θα εξασφαλίζουν έγκαιρη και οικονομική μεταφορά, ακόμα και σε αγορές του εξωτερικού.

  1. Λιμενικά Έργα

Όντας στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπη, η Ιεράπετρα πλήττεται χρόνια τώρα από την έλλειψη λιμανιού και μαρίνας, έργων άμεσα συναρτώμενων με το τουριστικό της προφίλ και την οικονομικής της ανάπτυξη.

Στον τομέα αυτό επιτακτική είναι η ανάγκη να εξασφαλιστούν χρήματα προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν τέτοια λιμενικά έργα που θα υποστηρίξουν την Νότια Κρήτη, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

  1. Υπερεσιακές δομές στην Ιεράπετρα

Η Ιεράπετρα είναι μια πόλη που βίωσε το κλείσιμο αρκετών Δημόσιων Υπηρεσιών κατά τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλο που είναι μια από τις πιο παραγωγικές πόλεις της Ελλάδας και προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία, οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν από Δημόσιες Υπηρεσίες. Η κατάσταση αυτή φαντάζει οξύμωρη  για μια παραγωγική κοινωνία γι΄αυτό και απαιτείται στήριξη των υπαρχουσών  δομών της και σε καμία περίπτωση κλείσιμο ή μεταφορά τους.

  1. Τουρισμός

Δεδομένου ότι η Ιεράπετρα αποτελεί τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, τα προβλήματα και οι ελλείψεις του οδικού δικτύου, η κακή πρόσβαση σε κοντινά αεροδρόμια, όπως αυτό της Σητείας, αλλά και οι ελλείψεις σε υποδομές που αναφέρθηκαν και παραπάνω, όπως το λιμάνι και η μαρίνα αποτελούν σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του παραπάνω τομέα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos